Archieffoto (1000 Words – Shutterstock)

Na een periode van relatieve rust, zijn na 5 jaar weer demonstranten te zien in Bangkok. Ze willen dat de verkiezingscommissie opstapt omdat ze de verkiezingsuitslag wantrouwen.

Een groep activisten die zichzelf “People Who Want Elections” noemen protesteerden bij een McDonald’s  vestiging in het Ratchaprasong gebied. Een aantal van de demonstranten droeg een rode T-shirt. De groep werd geleid door activisten van de anti-coup beweging, waaronder Anurak Jeantawanich, Sudsanguan Suthisorn en Ekachai Hongkangwan. De organisatie had zelf 100 man beveiligingspersoneel op de been gebracht om de orde te handhaven.

Volgens Anurak had hij toestemming van de politie van het district Lumphini om een demonstratie te houden en ook om luidsprekers te gebruiken. Hij klaagde dat de politie zich niet aan deze afspraak hield en de geluidsapparatuur in beslag nam. Volgens hem mag er gedemonstreerd worden nu de Nationale Raad voor Vrede en Orde het verbod op bijeenkomsten van vijf personen en meer heeft opgeheven.

Anursak las een verklaring voor waarin stond dat de verkiezingen van 24 maart werden ontsierd door fraude, het kopen van stemmen en onregelmatigheden bij het tellen van stemmen.

Ook op zondag verzamelde een grote groep demonstranten zich bij Victory Monument.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “Demonstranten in Bangkok eisen afzetting van kiescommissie”

 1. Rob V. zegt op

  Tja wat volgens de wet mag en wat de autoriteiten doen zijn twee heel verschillende dingen. Hoofdvraag blijft altijd of het de ‘khon die’ (goede burgers) zijn of de rest (tuig dat de harmonie van Thailand ondermijnt…) .

  Prayut is niet blij: er moet geen wanorde worden veroorzaakt en men moet gewoon het verhaal van de oh zo neutrale en goede mensen van de Kiersraad accepteren.

  Als die mensen nou eens niet protesteren maar slaafs de junta generaals volgen dan hoeven er ook geen incidenten te zijn zoals het in de fik steken van een auto of iemand te bewerken met een stuk hout…

  Petities houden is uiteraard ook niet gewenst. Dan komt de politie wel langs om daar een stokje voor te steken. Wanneer leren die vervelende democratie & transparantie roepers nu eens gewoon in de pas te lopen, rust en orde! *kuch kuch*

  Bronnen:
  http://www.khaosodenglish.com/politics/2019/04/01/prayuth-pleads-for-order-as-distrust-of-election-commission-grows/
  http://www.khaosodenglish.com/news/crimecourtscalamity/2019/04/01/activists-car-burnt-down-another-physically-attacked/
  https://prachatai.com/english/node/8001

  • chris zegt op

   Ik houd wel van het democratische principe ‘hoor en wederhoor’, zeker in deze tijd waarin de media een hele grote rol spelen in de (al dan niet gemanipuleerde) verslaggeving van wat werkelijk gebeurd is.
   Volgens mij is de Kiesraad met een onderzoek bezig naar de onregelmatigheden in de verkiezingen (aangekaart door vele partijen waaronder deze demonstranten) en is hun rapport, inclusief de definitieve uitslag van de verkiezingen, nog niet gepubliceerd.
   Misschien is het verstandig en democratisch daarop te wachten?

   • Rob V. zegt op

    Ik geloof in hoor, wederhoor, bronvermelding en transparantie. Bijvoorbeeld wat de formule is om het aantal zetels te bepalen. Er gaan 2 formules rond die beide binnen de definitie van de complexe kieswet vallen.
    Het volk maakt zich zorgen om o.a. dat tekort aan transparantie (nog daargelaten hoe de weg naar de verkiezingen was of het democratisch gehalte van de kieswet en grondwet). Misschien is het verstandig als de junta zoveel mogelijk open is?

    In plaats van een sneer zoals Prayut en Apirat nu maken:
    Volgens Prayut moet de jeugd niet “incorrect dwnken” nasr aanleiding van social media berichten (mag kritisch denken wel?). En legerbevelhebber generaal Apirat geeft aan dat ‘sommige academici extreem linkse ideeën in de hoofden van de jeugd proberen te krijgen’ (en dat is een gevaar voor het land).

    http://www.khaosodenglish.com/politics/2019/04/02/prayuth-concerned-about-social-medias-incorrect-thinking/

    • chris zegt op

     Je kunt niet transparant zijn over de inhoud van een rapport dat nog geschreven moet worden.
     De Kiesraad is daarnaast ook niet hetzelfde als de junta.

     • Rob V. zegt op

      Ik had het over algehele transparantie in aanloop naar, tijdens en nu direct na de verkiezingen. Je gaat toch niet ontkennen dat daar het een en ander aan schort (eufemisme)? De Kiesraad straalt tussen de regels door vooral het bericht uit ‘wees niet zo lastig, vertrouw ons, komt allemaal goed, geen moeilijke vragen stellen, deponeer uw opmerkingen in deze brievenbus en we nemen het in beraad tot Sint Juttemis”.

      De junta geeft vergelijkbare geluiden, en alhoewel ze niet hetzelfde zijn, zijn het wel twee handen op 1 buik, de Kiesraad is aangesteld door de junta. Ik vrees dus voor een ‘slager die zijn eigen vlees keurt’ scenario. En dat is nog rooskleurig want van het hoogste niveau horen we ook dat de ‘khon die’ aan de macht moeten blijven. En we weten wie dat wel en wie dat vooral niet zijn. Geen wonder dat er groepen Thai zijn die zich ernstig zorgen maken over de gang van zaken.

      • chris zegt op

       Als ik dit lees moet elke regering ophouden met het aanstellen van mensen op posities want die luisteren alleen naar de regering die hen benoemt. Ben je werkelijk zo naief?

       • Rob V. zegt op

        Kom nou Chris,  jij weet ook wel dat veel ‘onafhankelijke’ instanties (Kiesraad, rechtspraak etc) in Thailand door de jaren heen met onderbouwing beticht zijn van vooringenomenheid. Ook onder deze militaire regering. Denk bijvoorbeeld aan het wel of juist niet onderzoeken of de uitkomsten richting diverse partijen en personen (Phalang, Anakot Mai, Prayut, Thanathorn etc). Dat kwam op allerlei media voorbij en ook op dit blog.

        Zeg ik dat deze instanties altijd 1 op 1 de zittende regering (of hoger persoon) volgen? Nee, maar wel dat er genoeg redenen zijn om vraagtekens te zetten bij hun onafhankelijkheid.

        Ik ben geen struisvogel en geen papegaai. Ik hou mijn ogen dus open voor allerlei zaken inclusief reilen en zeilen omtrent regering, verkiezingen  enzovoort.

        Tevens hou ik van bronnen (die mag jij ook wel wat vaker geven bij je beweringen is mijn mening):
        https://www.bangkokpost.com/opinion/opinion/1617238/election-commission-must-assert-itself
        https://www.thephuketnews.com/electoral-commission-branded-biased-failure-in-independent-review-70632.php
        – (we klachten van div partijen gingen niet over foreign influence maar die klachten horen we niks meer van vanuit de EC) https://www.bangkokpost.com/news/politics/1643252/
        – simpelweg lezen van Bangkok Post, the Nation, Khaosod, Prachatai, div andere media en  boeken over de politieke geschiedenis van Thailand geschreven door div politici.

      • chris zegt op

       Volgens mij was er niet zoveel mis met de transparantie. Alle fouten en ellende werden breed uitgemeten in de pers: de kwalitatief hoogwaardige stemdoos die bij de perspresentatie kapot viel (was onbreekbaar), het gedoe over de nummering van de politieke partijen op de verkiezingslijst, de opmaak van het stemformulier, het al dan niet toelaten van buitenlandse waarnemers, het verbieden van een polirtiek partij vanwege de beoogde PM, de discussie over de openbare optredens van Prayut als PM of als beoogd PM, de eerste resiultaten met een relatief laag opkomstpercentage, foto’s van stembiljetten die al dan niet ongeldig waren verklaard, de doos met de stembiljetten uit Nieuw-Zeeland. Allemaal transparant, en dan noem ik de sociale media nog maar even niet.

       • Rob V. zegt op

        Dan heb je het over dingen de pers kon waarnemen, uiteraard dat de pers daar dan over schrijven (al lijken de generaals er niet blij mee, geeft maar onrust, waarom wachten we niet rustig af?!). Dat is wat anders dan de communicatie naar buiten toe door de betrokken organen. Het zegt niets over het gebrek aan transparantie van wat er in de keuken gebeurde. Waarom bijvoorbeeld de verschillende lijstnummers, hoe en waarom de Kiesraad sommige onderzoeken naar overtredingen vlot oppakte en andere niet of geheel niet, het gedoe rondom TRC, een berg andere politieke zaken die van invloed zijn op de Statsn Generaal zoals senaats selectie door de junta. Teveel dingen die plaatsvinden achter gesloten deuren.

   • Tino Kuis zegt op

    Nee hoor, Chris, de Kiesraad heeft in een persconferentie laten weten dat alles dik in orde is en ze verwerpen alle kritiek. Er moet nog wel wat geteld, opgeteld en afgetrokken worden voordat de officiële uitslag op 9 mei wordt geopenbaard, dat wel. Geen probleem. De leiders van Thailand hebben al gezegd dat kritiek achterwege moet worden gelaten want dat geeft conflicten, de dreiging van een burgeroorlog en een nieuwe….

    • chris zegt op

     Laten we nu eerst eens wachten op hun rapport en de definitieve uitslag. Dat kan toch nog allerlei vragen oproepen. Het gaat dan niet over kritiek maar op opheldering. Direct na de voorlopige uitslag heb ik al een paar punten genoemd die vragen oproepen.

    • Mark zegt op

     … en vermenigvuldigd, en gedeeld, sorry verdeeld

 2. janbeute zegt op

  Wordt weer hoog tijd in Thailand voor de wel zeer bekende song van Pink Floyd uit de Jaren 70. Another brick in the wall.

  Jan Beute.

 3. Jacques zegt op

  Het is niet te hopen dat we weer van die oude gewelds toestanden krijgen in Thailand, want daar zit zeker de fatsoenlijke burger niet op te wachten. De democratische verworvenheden zijn een groot recht, maar gelden in de meeste landen ter wereld niet. Thailand is zeker niet op het niveau dat het moet zijn. Eigenlijk kun je gedoe zien aankomen. Van beide kanten moet er water bij de wijn gedaan worden om conflicten te voorkomen. Naar boven schoppen zal niet helpen en dat zal worden afgestraft. Het is voorwaar geen sinecure om dit land te gaan regeren op democratische wijze. Zolang iedereen denkt dat zijn eigen denkwijze de juiste is, blijft er afstand en zonder compromissen zal het niet gaan werken en blijven we getuigen van een zich herhalende vertoning.

 4. Puuchaai Korat zegt op

  In Frankrijk zijn al 2 maanden demonstraties. Zie je nooit wat van op de Nederlandse tv. Referendum in Nederland de nek omgedraaid door D66. Dus laten we Thailand de maat svp niet proberen nemen op het gebied van ‘democratie’. En demonstreren, okee, maar laten we hopen dat het niet op relletjes uitdraait, net als in Frankrijk vaak, maar de verdenking is daar dat zogenaamde activisten van de linkerkant bewust, zelfs met steun van de regering de zaak daar verzieken om de protesten in een kwaad daglicht te stellen. Succes Thailand, en het is overal wel wat. Ook in reeds langdurig democratische landen.

 5. theoS zegt op

  Daar gaan we weer. De massa de straat op en maar schreeuwen van dit is niet goed en dat is niet goed tot het leger het zat wordt en er een coup komt. Weer een aantal jaren rust tot er weer verkiezingen zijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website