(prawet puengsawangphol / Shutterstock.com)

De Thaise overheid meldt op vrijdag 28 nieuwe besmettingen met het coronavirus (Covid-19), daarnaast is er 1 persoon overleden. Het totaal aantal besmettingen in Thailand komt daarmee op 2.700 geïnfecteerden en 47 dodelijke slachtoffers. 

Dr. Taweesilp Visanuyothin, laat weten dat de overleden persoon een vrouw van 85 jaar oud is. Ze leed aan diabetes en hypertensie.

Van de 2.700 patiënten in 68 provincies zijn inmiddels 1.689 mensen hersteld en uit het ziekenhuis ontslagen. Het aantal patiënten in ziekenhuizen is nu gedaald tot 964.

“Het is de eerste dag dat het aantal patiënten in ziekenhuizen onder de 1000 komt. Dat is goed nieuws, want er herstellen meer patiënten dan dat er bijkomen. Er zijn dan ook genoeg bedden beschikbaar”, zei dr. Taweesilp.

Bangkok heeft de meeste coronapatiënten: 1.371, gevolgd door 192 in Phuket, 148 in Nonthaburi, 108 in Samut Prakan, 99 in Yala, 87 in Pattani en 81 in Chon Buri.

Negen provincies zijn nog vrij van besmettingen: Ang Thong, Bung Kan, Chai Nat, Kamphaeng Phet, Nan, Phichit, Ranong, Sing Buri en Trat.

Bron: Bangkok Post

An update from the Thai government regarding Thailand’s #COVID19 situation, reporting from the Center for COVID-19 Situation Administration (CCSA) at Government House:

https://www.facebook.com/thailandprd/videos/260088131705265/

28 reacties op “Coronacrisis Thailand 17 april: 28 nieuwe besmettingen en 1 dodelijk slachtoffer”

 1. Albert zegt op

  Wat mij steeds verwonderd , dat bij ieder persoon die overlijdt genoemd wordt dat er sprake is van een onderliggend lijden.
  Krijg toch het gevoel dat de dagelijkse berichten niet de juiste weergave zijn van de realiteit.

  • wim zegt op

   Hoezo; dat is in Nederland toch ook vaak. Zijn diegene die al een bepaalde ziekte hebben die het niet redden.

   • marcello zegt op

    Mag je wel eens uitleggen dan, de cijfers van de Thaise regering zijn verre van betrouwbaar

  • theiweert zegt op

   Ook in Nederland heeft ongeveer 90% een onderliggende ziekte, 50% heeft overgewicht>
   Verder zijn er 57,5 % van de sterfgevallen ouder dan 80 jaar.
   Dus waarom zou dat dan in Thailand niet kunnen kloppen.

   Thailand heeft het voordeel gehad, dat de Chinezen reisgroepen, niet zo als de westerlingen, zich niet vrij over het land verspreiden.
   Ze bleven bij elkaar omdat ze alleen Chinees spreken en alleen Chinees eten.
   Dat was ook de reden, dat men altijd klaagde dat men ze niet in de bar en restaurants zagen.

   Nee deze groepen zaten in de beter hotels (Chinees) en gingen naar shows waar men vaak 2000 baht entree moest betalen. Hierdoor was het contact met de doorsnee Thai erg beperkt.

   • chris zegt op

    Het mag toch wel een virologisch wonder worden genoemd dat de 40 Corona besmettingen die eind Februari werden gemeten in Thailand (19 eind Januari) geen grote uitbraak hebben veroorzaakt.
    De meeste van deze besmettingen waren in Bangkok en Chiang Mai, dichtbevolkt in deze periode met toeristen. En de Chinezen in Bangkok zijn deels jongere Chinezen die niet in groepsverband reizen. En luid praten doen ze ook (voor de waterdroppels met het virus).

  • Ger-Korat zegt op

   Voor een ieder die graag wat inside informatie wil wat cijfermanipulatie betreft. Het artikel staat in de nu in de Volkskrant en heb er wel eens eerder hier over geschreven maar dat kwam er niet door. Maar als je tussen de regels doorleest begrijp je dat in China de getallen een factor 20 groter zijn dan dat er gepubliceerd wordt. Gezien de noodwet die nu van toepassing is in Thailand vermoed ik censuur en mogen de echte coronacijfers niet gepubliceerd worden. Ervan uitgaande dat de Thais net zo menselijk zijn als in de andere ruim 170 landen mag je verwachten dat in Thailand het aantal besmettingen een factor 20 hoger ligt dan officieel toegegeven; hierbij kijkt men(regering en anderen), dus van overheidswege hoe China met de cijfers omging.
   Hierbij dan het artikel in de Volkrant, heb iets dergelijks ook al in publicaties in Verenigd Koninkrijk en de US gelezen:
   https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/argwaan-blijft-bij-tellingen-wuhan~bcafb634/

   • RonnyLatYa zegt op

    Dat de cijfers hoger liggen zal best wel zijn en wil ik best aanvaarden, maar zelfs met een factor 20 zijn de cijfer eigenlijk best wel goed. Komt voor Thailand op pakweg 60 000 gekende besmettingen en 1000 doden op pakweg 4 maand. Dat zijn cijfers die je nog kan beheersen.

    Maar de werkelijke besmette aantallen zijn in geen enkel land bekend. Ook niet in Nederland of België Het is daar geen kwestie dat de regeringen dit laag houden, maar dat men het gewoon niet weet. Volgens Van Ranst, de Belgische viroloog zou die best rond de 10 procent van de bevolking kunnen zijn. Maar die worden natuurlijk allemaal niet ziek of niet in die mate dat een opneming noodzakelijk is.

    Ik wil best geloven dat Thailand de aantallen bewust laag houdt. Wat de reden daarvoor dann ook moge zijn.
    Wat ik meer moeite mee heb om te geloven is dat men dan die werkelijke zieken ergens zou wegsteken waar niemand ze opmerkt of de doden ongemerkt laat verdwijnen.

    Bovendien verbaast het mij ook dat je weinig leest over “farangs” zieken of doden in Thailand.
    We zijn toch met een niet kleine groep vertegenwoordigd in Thailand dacht ik.
    Of heb ik dat gemist ?
    Moesten Thailand echt zo zwaar getroffen zijn, zou je dat in die groep toch ook moeten opmerken. Die ergens wegsteken of overleden “farangs” laten verdwijnen wordt al een stuk moeilijker.

    • Er is sowieso iets vreemd aan de hand. Bij een normale griepgolf zijn er altijd wel mensen in mijn omgeving die de griep hebben. Nu is er niemand in mijn omgeving die corona heeft of heeft gehad. Ik heb ook anderen gevraagd met een groot netwerk, niemand kent iemand met corona. Ik wil niet suggereren dat er geen zieken of doden zijn. Maar het blijft in mijn ogen toch een soort massahysterie vooral aangevoerd door de media.
     Gelukkig zijn er nog wel mensen met gezond verstand: https://www.quotenet.nl/nieuws/a32181707/bevolking-moet-na-28-april-massaal-in-opstand-komen-tegen-beleid/

     • RonnyLatYa zegt op

      Ik heb weet van 1 persoon in mijn vrienden en familiekring in zowel België als Thailand.
      Een nicht was volgens de dokter ziek en Corona zou daar de oorzaak van zijn. Ze is echter nooit getest. Enkel op basis van vermoeden. Opneming was echter niet noodzakelijk. Ze is 48 en ondertussen helemaal herstelt.
      Dat is het enige geval dat ik ken op 4 maand….

     • Tino Kuis zegt op

      Ja, een artikel van Klaasl Hummel, vastgoedman. Zijn laatste paragraaf genaamd ‘Opstand’ getuigt niet echt van gezond verstand, of liever, het is onzin:

      ‘Als ik net zo als onze premier een vergelijking maak met de Tweede Wereldoorlog dan besef ik dat die primair ontstond door economische en sociale ellende in Duitsland. Dat land was toen in lock down, opgelegd door haar buurlanden. We spelen wereldwijd met vuur.’’

      Ja, je moet de verschillende strategieën tegen elkaar afwegen waarbij ook economische ellende moet worden betrokken. Maar als iemand de doden die vallen benoemd als ‘ach, alleen maar oudjes en mensen met een zwakke gezondheid’ dan wordt ik erg verontwaardigd.

      • Mensen vergeten dat het geld in Nederland wordt verdiend door ondernemers. Straks is er geen geld meer voor sociale voorzieningen, de zorg en zeker ook niet voor de oudjes. Dat zal veel meer doden opleveren, let maar op. We spreken elkaar over een jaar nog wel eens.

      • Nog even dit. De vader van een vriend van mij is 92 jaar en goed gezond. Hij weigert om 1,5 meter afstand te houden van zijn familie. Hij zegt, ik heb de oorlog meegemaakt, in Korea en Indonesie geweest, denk je dat ik mij bang laat maken voor een virus? Dan krijg ik het maar en desnoods ga ik maar dood. Maar ik wil gewoon omgaan met mijn kinderen en niet meedoen aan die collectieve gekte van 1,5 meter.

      • Eric van Dusseldorp zegt op

       Beste Tino, ik zie jouw tussen aanhalingstekens gezette citaat ‘ach, alleen maar oudjes en mensen met een zwakke gezondheid’ met de beste wil van de wereld niet terugkomen in het artikel van Klaas Hummel. Zelfs geen citaat dat daarop lijkt. Maar misschien kun je me verrassen.

       Ik ben geen fan van dat hele Quote-gebeuren, maar het klopt gewoon dat er niets erger is dan een complete instorting van de wereldeconomie. Vooral zwakkeren en middengroepen worden daar wereldwijd het slachtoffer van, de rijken redden zich wel op een of andere manier.

       Hier in Pattaya/Jomtien is het een grote ellende met honderden meters lange rijen met werkloos geworden Thaise mensen (en Russische toeristen die kennelijk niet meer terug kunnen) voor een bakje rijst en misschien 200 baht. En als je dan naar de mortaliteitscijfers kijkt (veel minder dan 1 dode per miljoen inwoners) dan valt echt wel te verdedigen dat er hier met een kanon op een mug wordt geschoten. Het middel is erger dan de kwaal, veel erger zelfs. In wat mindere mate lijkt dat ook voor Nederland en de rest van de wereld te gelden.

       • Tino Kuis zegt op

        OK, Eric, dit citaat van Klaas:

        ‘ De overheid kan sterfte niet voorkomen bij oude mensen die sowieso een korte levensverwachting hebben en daarbij ernstige gezondheidsklachten.’ Beetje cynisch: we schaffen de gezondheidszorg af voor deze groep mensen…

        Ik wijs er verder op dat als het aantal virusdoden dramatisch oploopt de economie ook schade oploopt. Dat zeggen ale deskundigen.

        • Eric van Dusseldorp zegt op

         Tino, ik blijf vinden dat je wel erg creatief aan het citeren bent.
         En zeggen werkelijk álle deskundigen dat er een verband is tussen het aantal virusdoden en de schade aan de economie? Dat verband is er volgens mij niet. Dat laat natuurlijk onverlet dat we heel zorgvuldig en ethisch verantwoord moeten omgaan met de situatie, juist ook naar ouderen toe. Maar er zal een balans gevonden moeten worden tussen wat medisch redelijkerwijs nog haalbaar is en wat de (wereld)economie als minimum vraagt om niet geheel in te storten. Want dat laatste gaat ook heel veel slachtoffers kosten. Andere slachtoffers weliswaar, maar het blijven slachtoffers.

      • Het vreemde is Tino, alleen al in Afrika sterven 10.000 kinderen per dag. Per dag! Hoor je niemand over. Toch gek…..

       Kennelijk is een coronadode veel erger dan een kind die sterft.

       https://www.hln.be/nieuws/buitenland/de-helft-van-alle-kindersterfte-in-afrika-te-wijten-aan-honger~a86b6093/

       • Tino Kuis zegt op

        Dat het elders nog erger is dan hier en dat wij ons dus niet zo druk moeten maken is een drogreden. Zo ken ik er nog wel een paar.

        Citaat:

        ‘…Maar het rapport stelt ook dat dat (de ondervoeding) niet ligt aan een gebrek aan middelen of ontwikkeling, wel aan de afwezigheid van politieke wil en herverdeling. ‘

        Ik heb drie jaar in Tanzania gewerkt, begin zeventiger jaren. Die kinderen gingen dood aan mazelen, malaria en dysenterie waarbij ondervoeding een veelvuldig onderliggend probleem was. En ja, er is te weinig aandacht voor en dat moet beter. Het is geen reden om te zeggen dat we te veel aandacht besteden aan het coronavirus.

        Ook in Afrika is de kindersterfte in de afgelopen 30 jaar sterk gedaald. Er is best veel aandacht voor. .

 2. Jan Janssen zegt op

  Het is gewoon een feit dat mensen met minder weerstand gevoeliger zijn dan de rest. Maar dit is altijd al zo geweest. Het gebeurt vaak dat mensen naar het einde van hun leven toe gaan. Een griep krijgen en het dan snel achteruit gaat . Oudere mensen hebben nu eenmaal minder weerstand. En dat dit nu gebeurt met corona is niets speciaals.

 3. Petervz zegt op

  Ik kan deze engelstalige video aanraden. Het is een interview van Jonathan Head met 1 van Thailand’s top experts van het Thaise ministerie van volksgezondheid.

  https://www.facebook.com/FCCThailand/videos/1088855311495711/

  • Chander zegt op

   Beste Petervz,

   Uit dit interview leer ik het volgende.
   De Thaise bevolking heeft een sterk immuunsysteem.
   Daardoor zijn relatief zeer weinig covid-19 patiënten getroffen door longontsteking met als gevolg zeer weinig Corona doden.

   Omdat de bevolking een goede immuunsysteem heeft kan de Thaise regering haar handen wrijven van blijdschap. Alles is nu beheersbaar.

   Omdat toevallig het immuunsysteem goed is, terwijl de medische voorzieningen voor Covid-19 zeer beperkt zijn, wordt Thailand van een regelrechte ramp bespaard.

   Nu is het mij dus duidelijk geworden waarom de cijfers verrassend zeer laag zijn.

   • chris zegt op

    heb het woord immuunssysteem niet gehoord in et interview.
    Ziou ook een beetje raar zijn want een immuunsysteem bouw je langzaam op en dat doe je vooral door gezond eten (veel groente en fruit en niet veel rood en wit vlees), voldoende beweging, matig alcoholgebruik, niet roken, leven in een gematoigd klimaat….en op al deze variabelen scoort het Thaise volk niet zo erg hoog.

    • Chander zegt op

     Chris, dat klopt.
     Daarom zeg ik dat hieruit LEER.
     Dus mijn conclusie.

     En hoe zou je het willen verklaren dat er zeer weinig patiënten met longontsteking in het ziekenhuis belanden?

     Of moeten de Thai in de kracht van Buddha vertrouwen, wat ze altijd al hebben gedaan.

     • chris zegt op

      “Pneumonia is a significant and costly public health problem in Thailand”
      bron: https://www.ijidonline.com/article/S1201-9712(06)00133-0/fulltext

  • chris zegt op

   Ik heb het hele interview afgeluisterd en aan ‘fact checking’ gedaan. Ik heb dan een heleboel opmerkingen maar laat ik mij beperken tot de belangrijkste:
   1. Na de eerste besmerttingen in Thailandd zijn er helmaal geen stringente maatregelen genomen.Wat gebeurt is dat op de vliegvelden de temperatuur werd gemeten van de reizigers uit China en later werden daaraan meerdere bestemmingen in Azie toegevoegd. ALLEEn temperatuur meten en dat nog niet eens systematisch, zoals ook hier op de blog in het verleden is verteld;
   2. het is ook niet zo dat de Thais direct vanaf de eerste besmetting maskers zijn gaan dragen en dat kan dan ook niet de reden zijn dat het virus zich niet zo sterk heeft verspreid. Ik was tot begin Maart elke dag in het openbaar vervoer en nog niet 10% van deThais droeg een masker terwijl er al honderden besmettingen waren (vooral in Bangkok). Vooral de ouderen en dan nog voor de smog in Bangkok.
   3. Dat de capaciteit van de test labs is vergroot is nog geen bewijs dat er ook meer getest is of wordt.
   4. Ook al; zou een test 2000 baht kosten, wat zijn de kosten van al de genomen maatregelen?
   5. Het interview vond plats op 17 April. Toen waree r in Phuket 192 besmettingen die voor het overrote deel terug te herleiden waren tot de\ uitgaansbuurt Patong. Dokter Tanarak beweert dat er na de eerste besmetting in Phuket 1000 mensen zijn getest in Patong en dat er slechts 1 positief was. Inmiddels is de gouverneur van Phuket overgeplaatst.
   6. Het openbaar vervoer is in Bangkok net zo leeg als in New York; toch is het aantal besmettingen duidelijk anders.

 4. RonnyLatYa zegt op

  Daar gaan we weer…
  Je zou hopen op een AOW vraag …

 5. Jacques zegt op

  Het zou best kunnen zijn dat de gemiddelde Thai beter bestand is tegen virussen. Mijn vrouw is al op leeftijd maar nog redelijk gezond loopt 1 op 3 met mij wat virusinfecties betreft. Dus ik drie keer per jaar en zij 1 keer per jaar. Als dit optreedt bij ons, bijvoorbeeld door inname van verkeert voedsel of water, dan is zij 1 dag van slag af en ik vaak drie dagen of zelfs langer en dat terwijl ik ondanks gevorderde leeftijd nog goed in elkaar steek en met glans de jaarlijkse ziekenhuis gezondheidscontrole doorsta, geen pillen slik enzovoorts. De kinderen van mijn vrouw hebben ook zo’n afweersysteem en volgens hun komt dit omdat zij opgegroeid zijn in Thailand op straat spelend in de vuiligheid en ook daar van binnen hebben gekregen en dus wat gewend zijn. Het zou zo maar kunnen dat hier wel een vorm van waarheid in zit en toe te schrijven op velen alhier.

  • chris zegt op

   Hoeveel Thais zijn er intussen aan infecties gestorven? Kijk eens naar de gemiddelde levensverwachting. De sterken blijven over.

 6. Jacques zegt op

  Dit trof ik aan uit een verslag van de gemeente Pattaya op 22 maart jl. Dus over juiste cijfers gesproken.

  By Pattaya (Covid-19) information center team
  Thailands situation.
  A Total of 10,343 cases are under surveillance and monitored as PIU (patients under investigation)cases, with 4,156,730 cases from the airports, 124,982 cases from the ports, and 556,207 from the border checkpoint, and 116,702 cases from Chaengwattana Immigration Office.
  The amount of 4,072 PIU patients have left the hospital. Although there are still 5,544 cases being observed as outpatients and at home there is still a Total of 824 cases being observed.
  599 confirmed infected patients (+ 188 from 22th of march 2020 at 11.00 am).
  553 hospitalization and 45 cases of severe illnesses, 7 severe condition patients, 1 death confermed.

  Dit stuk is onderdeel van een pakket van maatregelen welke door de gemeente diende te worden uitgevoerd mede aan de hand van deze cijfers.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website