Toeristische leiders uit Chiang Mai doen een dringende oproep aan de overheid om in te grijpen in de ernstige smogproblematiek van de stad nu het hoogseizoen eraan komt. Ze pleiten voor een snelle goedkeuring van de Wet op Schone Lucht en het treffen van doeltreffende maatregelen om de vervuiling te verminderen, vooral die veroorzaakt door landbouwactiviteiten.

De voorzitter van de Toeristenraad, Punlop Saejew, heeft gewezen op de complexiteit van de kwestie rond fijnstof, PM2.5, en benadrukt dat een gezamenlijke aanpak vereist is, waarbij zowel stimulansen voor naleving als straffen voor overtredingen worden ingezet. De raad suggereert dat de regering, boeren die afzien van het gebruik van de brand-en-slash-technieken, zou moeten belonen door de productie van hun gewassen te steunen en alternatieve bronnen van inkomsten te vinden voor hen die afhankelijk zijn van het verbranden van bossen als hun levensonderhoud.

Voor de financiering van deze anti-vervuilingsinitiatieven is een speciaal fonds voorgesteld dat belastingvoordelen voor investeerders zou kunnen bieden. Dit fonds zou ook helpen bij het overgaan op milieuvriendelijkere landbouwmethodes en zou de benodigde uitrusting verstrekken om verbranding en smog tegen te gaan.

De particuliere sector, inclusief de Universiteit van Chiang Mai, is bezig met de ontwikkeling van technologische oplossingen, zoals luchtzuiveringstorens. De provincie heeft een reserveringssysteem ingevoerd voor gecontroleerde landbouwbranden om zo ongecontroleerde branden beter te beheersen en te verminderen.

Ondanks deze inspanningen en de terugkeer van toeristen naar het gebied, maken verschillende industrieën zich zorgen over de langetermijneffecten van de smog op het imago van Chiang Mai. Dit geldt vooral voor langverblijf toeristen en digitale nomaden, die geneigd zijn de stad te verlaten tijdens het smogseizoen.

2 reacties op “Chiang Mai strijdt tegen smog voor toerismeboost”

 1. jamro herbert zegt op

  Tja praten daar zijn ze de beste in en dat al zoveel jaar !! Dit jaar hadden we de ergste smog in de 11 jaar dat ik hier woon . Er zal gelijk met alles juist niets veranderen en Thailand ge oogst wat je zaait !!!!

 2. Mark zegt op

  Vorige week vrijdag werd in de omgeving van Pichit in de vooravond heel veel rijstvelden tegelijkertijd afgebrand. Dat gaf een enorme rookwolk die van tientallen kilometers ver te zien was.
  Eerst dacht ik dat er een wel heel zwaar onweer op ons af kwam, zo groot, donker en hoog was de wolk.
  Bij het naderden zagen we ongewoon veel en grote bliksems in en rond de wolk.

  Toen begreep ik dat het geen onweerswolk was maar een stof en aswolk zoals bij vulkaanuitbarstingen. Een pyroclastische gloedwolk, veroorzaakt door het massal afbranden van geoogste rijstvelden.

  Spectaculair om zien, maar ook qua negatieve impact op mens en milieu. Indrukwekkend gigantisme met een minimaal even gigantische maatschappelijke kost.

  En de rijstboer, hij brandt verder. Zich van geen kwaad bewust.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website