Cannabis wordt weer een verboden vrucht of alleen op recept…

Door Erik Kuijpers
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags:
25 september 2023

Eerste minister Srettha Thavisin heeft aangekondigd dat cannabis alleen voor medicinaal gebruik mag worden gebruikt; de reden is dat de drug nu wijdverbreid is en problemen veroorzaakt.

De regering gaat de huidige wetgeving binnen zes maanden ‘corrigeren’ in die zin dat alleen gebruik voor medische doeleinden nog toegestaan is. Thailand was het eerste land in Azië dat cannabis uit het strafrecht haalde en dat heeft geleid tot enorme toename van cannabiscafés en andere verkooppunten onder meer in Bangkok, Chiang Mai en Pattaya.

Helaas is daarna een vacuüm ontstaan door het uitblijven van wetgeving. De nieuwe eerste minister, een onroerendgoedmagnaat, vond een meerderheid in de coalitie om recreatief gebruik van cannabis uit te bannen. Ook al voor de verkiezingen heeft zijn partij, Pheu Thai, een harde lijn voorgesteld tegen narcotica. ‘Ik herschrijf de wet’ zei Srettha voor Bloomberg TV nu hij in New York is bij de VN. ‘Wij moeten dit terugdraaien en alleen toestaan voor medicinaal gebruik.’

Overlast en overdoses

Een compromis ten aanzien van recreatief gebruik acht hij niet mogelijk. Een hoteleigenaar in Pattaya heeft gezegd dat de meeste cannabiswinkels er zijn voor recreatief gebruik en dat er rapporten zijn over mensen met een overdosis. Op het ogenblik kan iedereen die ouder is dan 20 jaar en niet zwanger is of borstvoeding geeft in zijn eigen huis cannabis gebruiken, en je kunt voedsel met cannabisextract eten in restaurants met een vergunning daarvoor.

In veel landen in Azië leidt gebruik van cannabis nog tot zware straffen, en in Singapore krijgen gebruikers de doodstraf.

=

Van de vertaler: Maar hoe krijg je de geest terug in de fles?

Bron: The Guardian 22 september 2023. Bewerkt en vertaald door Erik Kuijpers.

14 reacties op “Cannabis wordt weer een verboden vrucht of alleen op recept…”

 1. Teun zegt op

  Dat laatste behoeft enige nuance. Gebruikers van cannabis krijgen zware straffen, maar niet de doodstraf.
  “Illegal traffic, import or export” van meer dan 200, 500 of 100 gram (afhankelijk van de soort) riskeren dit wel.

  Bron: https://www.cnb.gov.sg/drug-information/drugs-and-inhalants

  • teun zegt op

   nou dacht Anuttin het prima te hebben geregeld voor zichzelf. Helaas was het an korte duur. Als het lukt natuurlijk om deze koerswijziging te realiseren.

 2. Wiut zegt op

  Erik, wanneer de geest uit de fles is krijg je hem er nooit meer in. Eerst cannabis zo goed als helemaal vrijgegeven en daarna recreatief gebruik verbieden? Wat zullen de artsen het druk krijgen, én daar natuurlijk ook aan verdienen, met het voorschrijven van recepten van cannabis voor medicinaal gebruik.

 3. Chris zegt op

  Er is in dit land een overdosis op vele gebieden: drugs, alcohol, politie-agenten. generaals, verkeersslachtoffers, overspel, xenophobie, corruptie, cronyisme. Mag hopen dat daar allemaal wat aan gedaan wordt maar ik vrees het ergste. De genoemde onderwerpen zijn allemaal uit de fles en de wil om er echt wat aan te doen is minimaal.

 4. GeertP zegt op

  Daar zullen de investeerders blij mee zijn, miljarden is er geïnvesteerd in veelal prachtige zaken, moeten ze nu maar kaas gaan verkopen?
  Een harde aanpak van drugs vind ik een goede zaak, maar pak dan de echte drugs aan.
  Er zijn gevallen van overdosis bekend,hallo er zijn al jaren gevallen van overdosis alcohol bekend, een overdosis marihuana los je op met een paar kersenbonbons, overlast?ik heb er nog nooit van gehoord, een blower is geen onruststoker.
  Dit plan is niet goed je drukt het nu weer in de criminaliteit en zal alleen maar averechts werken.

  • Bert zegt op

   Die kaas-shops zou een goed idee zijn
   Maar wat mij is opgevallen is dat de verkooppunten van kratom vermindert zijn. Vroeger stonden die om de 2-3 kilometer langs de weg bij ons in de buurt. In de kofferbak of achterop een pick-up.
   Die zullen dan wel in grote aantallen terugkomen.

 5. fred zegt op

  Ik woon in Pattaya en merk weinig tot niks van cannabis overlast. Ik denk dat de beerbars voor een pak meer overlast en overdosissen zorgen. Een overdosis cannabis is quasi onmogelijk. In de weedshops alhier is het altijd rustig en zie ik al bij al heel weinig volk. Ik heb er dan ook totaal geen last van. Ik vraag me zelfs af hoe ze kunnen overleven ?

  Ach het zijn en blijven allemaal politieke spelletjes en met een totaal gebrek aan wetenschappelijke visie.

  Nu ben ik wel akkoord dat men de verkoop van roesmiddelen best goed reguleert en ze niet in het commerciele circuit gooit wat een grove fout is men heeft gedaan met Alcohol en met tabak. Met tabak is men dit nu terecht weer aan het rechtzetten.

  Roesmiddelen hoeven niet gepromoot te worden. Iedere liefhebber weet die wel te vinden ook zonder promotie.

  Ik voorspel dat er heel wat shops zullen verdwijnen in Thailand want sowieso was het aanbod toch fel overdreven maar naast deze die zullen blijven bestaan zal er waarschijnlijk snel een kliniekje verschijnen waar men dan een soort medisch attest zal moeten halen beetje in de stijl van dit nodig voor het rijbewijs.

 6. Louis Tinner zegt op

  Een overdosis aan cannabis? Echt te triest voor woorden als iemand dat zegt. Dat is in 90% van de gevallen als ze ook drank hebben gedronken en dit mixen met wiet en dan is het nog steeds geen overdosis, het is ziek, zwak en misselijk, dat is alles.

  Je maakt iets eerst legaal en dan weer illegaal, dan wordt je toch niet meer serieus genomen.

  Mensen hebben veel geld gestoken in mooie panden. Veel Aziaten (voornamelijk Japanners) komen nu naar Thailand om eindelijk vrij te zijn en een jointje te mogen roken. Dit soort toerisme levert Thailand veel geld op.

  Ik kom veel in coffeeshops, barren en gogo’s in Bangkok. De beste sfeer hangt in een coffeeshop, niemand is agressief, niemand betast vrouwen op een verkeerde manier, er zijn geen vechtpartijen, mensen praten gemoedelijk met elkaar, er is heel wat meer mis met alcohol dan met wiet.

  Ze kunnen de regels aanpassen, dat een shop zo veel meter van een school moet zitten, dat je moet aantonen dat je 21 bent, 3 gram maximaal per persoon, dat is allemaal prima maar verbieden….

  • Marcel zegt op

   100% MEE EENS beste LOUIS,
   heb 10 jaar in Amsterdam gewoond, en heb ook zelf vaak Marihuana gerookt. Nog nooit heb ik mee gemaakt dat iemand daarvan een overdosis tot zich nam. Wat je schrijft klopt, drank gevolgd door het nuttigen van, kan wel negatief uitpakken (geen over dosis, wel misselijk van worden).

  • fred zegt op

   Ach alles is goed om dat plantje te demoniseren. Ik heb ook nog nooit geweten dat zoals onlangs nog in een Thaise krant stond toeristen in coma gingen door toedoen van wiet.

   Als er een drug is waar mensen in coma van kunnen gaan dan is het wel Alcohol. Volgens mij is vooral coma zuipen een alledaags verschijnsel onder toeristen in Thailand.

 7. Rebel4Ever zegt op

  Het aantal verkooppunten reguleert zich door onvoldoende inkomsten zelf wel. Ik mag hopen dat de wet-correctie ook de kweek van cannabisplanten aanpakt; qua aantal en plaats. Ik woon in een woontoren in het centrum van Bangkok waar ruim 1000 planten worden gekweekt en niemand die er wat tegen doet. Je mag alleen de stank meesnuiven en hopen dat de elektriciteit door het extreme stroomverbruik niet uitvalt. Laat staan dat er brand uitbreekt…dan wordt de hele wijk high…

 8. Willem zegt op

  Ik ben blij met de koerswijziging. Het was nooit de bedoeling dat het totaal vrij was. Het was alleen goedgekeurd voor medisch gebruik. Door de chaotische introductie en vooral het gebrek aan handhaving is het totaal uit de hand gelopen.

  Het valt te bezien hoe men het in de toekomst zal handhaven.

  Zoals met heel veel zaken is er geen gebrek aan wetgeving in Thailand. Het ontbreekt aan draagvlak en of handhaving

 9. Sjaak S zegt op

  Het maakt mij in principe geen moer uit wat men ermee doet. Dat het gelegaliseerd werd, vond ik niet verkeerd, maar de reactie daarop liep toch werkelijk de spuigaten uit. Jan en alleman stortten zich plotseling op canabis… ja het was populair… geweldig. De zus van mijn vrouw wilde mij al een plantje geven. Ik heb vriendelijk bedankend (in mijn hoofd even anders) afgewezen. Waarom zou ik nu plotseling iets gaan gebruiken wat ik nooit in mijn leven gebruikt heb, nooit behoefte aan heb gehad en helemaal niet wil? Ja, één keer, 20 jaar geleden heb ik (als niet-roker) aan een sticky getrokken… merkte er natuurlijk niets van, want ik weet niet eens hoe je moet roken, laat staan die rotzooi.
  En als het nu weer verboden wordt? Voor mij persoonlijk alweer: het maakt me niks uit…. weg met die handel.

 10. MrM zegt op

  Dat is mooi. Komt er iig weer 25% leegstaande shops. Begon hier klein Jamaica te worden


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website