Onderwijzers in het diepe Zuiden hebben de junta om een betere bescherming gevraagd, zowel van personeel als van hun schoolgebouwen. Dit jaar kwamen al negen onderwijzers om het leven en zaterdagnacht gingen vijf scholen in Pattani in vlammen op.

Sinds het geweld in 2004 oplaaide, zijn 178 onderwijzers gedood door opstandelingen. Van 2007 tot 2009 was de situatie het ergst, want toen kwamen elk jaar gemiddeld 27 onderwijzers en ander onderwijzend personeel om het leven.

‘Ik ben niet tevreden met het afgenomen aantal, want niemand zou het slachtoffer mogen zijn’, zegt Boonsom Tongsriprai, voorzitter van de Confederation of Teachers in the Southern Border Provinces. ‘De regering werkt hard om het probleem op te lossen, maar de onderwijzers hebben nog steeds het gevoel dat ze het doelwit zijn.’

Naar aanleiding van de brandstichtingen vraagt hij om meer bewakingspersoneel in ‘red zones’, gebieden waar de opstandelingen regelmatig toeslaan.

De overheid wil in elke school een bewakingssysteem installeren dat verbonden is met een ‘civil defence volunteer unit’, plaatselijke eenheden die verantwoordelijk zijn voor de bescherming van scholen. ‘Tambon security units’ krijgen als taak wegen tussen dorpen te beschermen.

Het leger heeft van bevelhebber Udomdej Satibutr de opdracht gekregen vaker ’s nachts te patrouilleren en op dorpsiveau ‘community centres’ in te richten die de situatie 24 uur per etmaal in de gaten houden. Udomdej dringt ook aan op regelmatige veiligheidsoefeningen.

Premier Prayut Chan-o-ocha verwerpt de kritiek dat de brandstichtingen een ‘klap in het gezicht’ zijn van de regering. Hij zegt dat de regering de problemen in het Zuiden beschouwt als een zaak van nationale urgentie. Alle veiligheidsdiensten zijn bezig bewoners en hun eigendommen te beschermen. Ze initiëren projecten om hun levensomstandigheden te verbeteren en proberen bij de lokale bevolking een beter begrip te kweken.

Maar het zuidelijk geweld zal niet snel tot een einde komen, erkent Prayut. Deels omdat het om een ideologische strijd gaat, waarin de opstandeling zeggen dat de bevolking onrechtvaardig wordt behandeld door de overheid.

(Bron: Bangkok Post, 14 oktober 2014)

No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Brandstichtingen Pattani: Onderwijzers willen betere bescherming”

  1. lung addie zegt op

    jammer dat ik zoiets moet schrijven maar deze groep mensen vindt zich overal ter wereld misprezen, slecht behandeld. Iedereen is blijkbaar tegen hun ….. waardoor zou dat komen? Thailand is een heel vrij en tolerant land. Deze bevolkingsgroep heeft dezelfde vrijheid als elke andere. Indien niet tevreden, ga naar een land waar je bij je geestesgenoten bent, je hebt die vrijheid om dat te doen. Leraars doden en scholen in brand steken, is dat de oplossing ervoor te zorgen dat meisjes geen onderwijs krijgen?

    Lung addie


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website