De overheid en de politie willen dat de bevolking in Thailand stopt met het verspreiden van valse informatie over de dodelijke bomaanslag op sociale media. Politiechef Somyot Poompunmuang dreigt met juridische stappen tegen de onruststokers.

De regering heeft een speciale commissie van militairen en politie-officieren gevormd die de online berichten en foto’s beoordeelt en aan premier Prayut rapporteert. Thai die het te bont maken met het verspreiden van valse informatie en geruchten kunnen mogelijk een bezoekje van de politie verwachten.

De premier drong er gisteren in zijn wekelijkse toespraak op TV er bij de bevolking op aan om goed na te denken voor men foto’s of informatie over de bomaanslag op de social media plaatst. Prayut wil graag dat social media gebruikers de autoriteiten helpen uit te kijken naar verdachte activiteiten en dat aan de politie melden.

Ondertussen is er een politieagent aangehouden die op 15 augustus op zijn Facebookpagina een vreemd bericht plaatste: ‘Soon your guys will hear good news (or maybe bad news I don’t know). The entire country will be shaken. Wait and see.’  De agent wordt verhoord, het is tot nu toe onduidelijk of er een verband is met de aanslag.

Somyot ontkent ook het nieuws van ‘Times’ verslaggever Richard Lloyd Parry dat de autoriteiten op zoek zijn naar een verdachte met een islamitische naam: Mohammed Museyin. Somyot heeft geen idee hoe hij aan die informatie komt en verwijst het bericht naar het rijk der fabelen.

Verder moest Somyot zich gisteren verdedigen omdat de Thaise explosieven opruimingsdienst (EOD) haar werk niet goed gedaan zou hebben. Een BBC journalist had tamelijk eenvoudig nog bomscherven op de rampplek gevonden. De politiechef zegt dat desondanks dit incident de Thaise EOD het gebied had uitgekamd.

De politie gaat waarschijnlijk gebruik maken van een bedrijf dat de camerabeelden van de vermoedelijke dader kan verbeteren die nu nogal vaag zijn. Verder zijn de autoriteiten op zoek naar een vrouw volledig gekleed in het zwart die zich vlak bij de dader bevond. Haar identiteit en nationaliteit zijn onbekend.

Ook de Amerikaanse ambassade heeft hulp aangeboden om de camerabeelden nader te onderzoeken met speciale computerprogramma’s voor gezichtsherkenning.

Bron: Bangkok Post – http://goo.gl/IJExTI


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Bomaanslag Bangkok: ‘Stop met het verspreiden van geruchten en valse informatie’”

 1. jan hoekstra zegt op

  Interessant dat zij zeggen “stop met verspreiden van valse informatie”. Zij gooien het direct op dat een buitenlander de aanslag bij de Erawan shrine heeft gepleegd. Doet me denken aan de seriemoordenaar op Koh Tau, twee Myanmarezen opgepakt en natuurlijk had de Thai hier ook niets mee te maken. Wie houdt het volk dom door valse informatie naar buiten te brengen? Volgens mij zijzelf.

 2. Frans Nico zegt op

  “Prayut wil graag dat social media gebruikers de autoriteiten helpen uit te kijken naar verdachte activiteiten en dat aan de politie melden.” Een uitstekend “idee”.

  “De regering heeft een speciale commissie van militairen en politie-officieren gevormd die de online berichten en foto’s beoordeelt en aan premier Prayut rapporteert.” en “Thai die het te bont maken met het verspreiden van valse informatie en geruchten kunnen mogelijk een bezoekje van de politie verwachten.” Weg het uitstekend “idee”.

  Twee tegenstrijdige zaken. Een verzoek aan “de bevolking” om een handje te helpen de dader(s) van de bomaanslag te vinden en gelijktijdig te dreigen met “een bezoekje van de politie” als “de bevolking” op social media een bericht (of foto) plaatst waarvan de junta meent of veronderstelt dat het bericht of de foto “vals” is. Een kat in het nauw maakt rare sprongen.

  Op 18 augustus merkte Gerard van Heyste nog op “Alleen heersers zoals nu in Thailand is vragen om problemen en nu nog de verkeerder vriendjes, Rusland, China en Noord-Korea.” Welnu, de bevestiging is wel heel snel gekomen, nu de regering (lees Prayuth) een speciale commissie van militairen en politie-officieren online berichten “ter informatie” laat beoordelen. Dat zijn mijns inziens stasi-praktijken of KGB-praktijken of noem maar op. Amazing Thailand.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website