De beelden van de bomaanslag van gisteravond in het centrum van Bangkok gingen de wereld over. Het winkelgebied waar de ontploffing plaatsvond wordt druk bezocht door toeristen van alle nationaliteiten. Een aantal Nederlanders en Belgen waren getuige van het drama. Hieronder een aantal citaten. 

Vlaming op 100 meter van explosie getuigt

Vincent Coessens, een Vlaming die in Bangkok woont, was op het moment van de explosie vlakbij, zegt hij via Skype aan VTM nieuws. Rond zeven uur lokale tijd hoorde Vincent een heel zware explosie met een schokgolf. “Het gebeurde op een heel groot kruispunt, waar het druk is rond die tijd”, zegt hij. “Ik kwam net uit de sky bridge, waar een glazen wand de schok voor mij heeft opgevangen. De schade bleef daar beperkt tot uiteengespatte lampen en heel veel zwarte rook.”

De hulp kwam volgens Coessens behoorlijk traag op gang, de Thai reden zelfs gewoon door. “Grote chaos is hier niet echt de gewoonte”, zegt hij. “Op het getroffen kruispunt reden de Thai ook gewoon weer verder als het licht op groen sprong. Na een tijd is dat toch gestopt, maar de hulpdiensten zijn wel pas na een halfuur later aangekomen, door het drukke verkeer.”

Telegraaf

De Telegraaf is inmiddels in gesprek met meerdere toeristen in de buurt van de explosie, die hun verhaal willen doen. Zo zat de Nederlandse Maarten met zijn vriendin en zijn zoon in een hotel op zo’n 200 meter van de rampplek. “Er was een enorme knal”, mailt Maarten aan De Telegraaf. “Voor ons was direct duidelijk dat het een explosie betrof. Toch duurde het zeker 10 minuten voor de sirenes begonnen te loeien.”

“We krijgen nauwelijks informatie”, gaat Maarten verder. ,,De medewerkers van het hotel zijn huiverig, en vrezen voor meer aanslagen.” De gasten mogen het hotel niet uit zonder begeleiding, komen nauwelijks verder dan tien meter zonder te worden tegengehouden en er klinkt een zucht van opluchting als iedereen weer gewoon veilig binnen zit.

Bloedvlekken

Vakantieganger Niels zat 300 meter van het heiligdom te eten toen de explosie plaatsvond. “De knal deed meteen vermoeden dat er iets goed mis was. Een weg, Ploenchit Road, werd al snel geblokkeerd voor autoverkeer. Ik ben naar de plaats van de explosie gelopen, om te kijken of ik iets kon doen.” Niels zag al snel een hoge rookpluim en liep er op af. Tegelijk met allerlei brandweerwagens, ambulances en politie kwam hij aan. Hij zag hoe lichaamsdelen en overleden personen werden bedekt met wit plastic. “Bloedvlekken werden weggewerkt met papier.”

Algemeen Dagblad

,,Ik hoor vooral veel sirenes en op televisie was te zien dat het nog lang brandde op de plek van de explosie”, vertelt Nederlander Casper Oplaat. Hij woont slechts op twee straten van de plek waar de bom ontplofte.

Rond half acht ‘s avonds lokale tijd vond de explosie plaats laat hij weten. Inmiddels hebben militairen het centrum van Bangkok overgenomen. In een flinke straal rondom de rampplek is het gebied ontruimd. Ook de bovengrondse metro ligt stil. ,,Of dat nu is omdat het spoor beschadigd is of omdat ze bang zijn voor een nieuwe explosie, dat is mij niet helemaal duidelijk”, aldus Oplaat.

Veel plekken in de Thaise hoofdstad worden inmiddels extra beveiligd. Vooral delen rondom de rivier, waar normaliter veel toeristen zijn, kunnen rekenen op een opgeschroefde beveiliging.

De lokale bevolking is er volgens Oplaat wat paniekerig onder. ,,Inmiddels is de koninklijke familie op televisie te zien. Dat is hier redelijk standaard bij een gebeurtenis als dit. Enigszins als geruststelling.” En hij zelf? ,,Ik ben er redelijk rustig onder. Ik heb dan ook in Nigeria gewoond, dus eigenlijk ben ik wel iets gewend.”


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Bomaanslag Bangkok: Ooggetuigenverslagen van Nederlanders en Belgen”

  1. Franky R. zegt op

    Citaat: “Veel plekken in de Thaise hoofdstad worden inmiddels extra beveiligd. Vooral delen rondom de rivier, waar normaliter veel toeristen zijn, kunnen rekenen op een opgeschroefde beveiliging”

    Precies wat de aanslagplegers voor ogen hadden. Mensen angst aanjagen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website