Het lijkt er op dat de politie weinig progressie maakt in het onderzoek naar de daders van de bomaanslag van maandagavond. Veel verder dan wat theorieën komt men tot nu toe niet.

De politie laat weten dat er zeker 10 medeplichtigen betrokken zijn bij de aanslag. Dit team zou een maand aan de voorbereidingen voor de aanslag hebben gewerkt. Zo heeft men de route ernaar toe enkele malen verkend en een ontsnappingsroute uit Bangkok gepland. De verdachte met de rugzak zou zich hebben kunnen voordoen als een buitenlander om de politie op een dwaalspoor te brengen.

De tuk-tuk bestuurder die de man heeft heeft vervoerd naar de plek van de aanslag zegt dat hij hem heeft opgepikt bij het Hua Lamphong station. Hij gaf eerst als bestemming de Chulalongkorn universiteit op maar veranderde zijn bestemming onderweg aan de hand van een kaartje op zijn mobiele telefoon in het Erawan hotel. Met de motortaxi bestuurder is ook gesproken. Hij bracht de vermoedelijke dader van Ratchaprasong naar Lumpini. Op camerabeelden is hij daar gesignaleerd. Maar bij de Sala Daeng kruising loopt het spoor dood.

Andere verdachten zijn onschuldig

Ook twee mannen die door de Thaise politie werden gezocht in verband met de bomaanslag hebben zichzelf aangegeven bij de politie. Ze hebben niets met de aanslag te maken en de politie ziet ze niet langer als verdachten. Een van hen is een gids en de ander een Chinese toerist. Op camerabeelden is te zien dat de twee mannen op het bankje zaten waar de hoofdverdachte zijn rugzak achterliet. Ze stonden op toen de man in het gele T-shirt naar het bankje toeliep.

De politie is nog wel op zoek naar een vrouw, gekleed in zwart en gezien op de CCTV-beelden op het moment van de ontploffing.

Beloning verhoogd

De beloning voor degene die informatie kan verschaffen die zal leiden tot de aanhoudingen van mogelijke daders is opgeschroefd van 1 naar 3 miljoen baht.

Verder moet de politie stoppen om met de media te praten. Er ontstonden steeds vaker tegenstrijdige berichten, zo laat politiechef Somyot Pumpunmuang weten.

Reconstructie

De televisiezender Nation TV heeft gisteren excuses aangeboden, omdat werknemers de gebeurtenissen hadden nagespeeld op de plaats van de aanslag. Een van de crewleden droeg een geel T-shirt en een cameraploeg filmde de reconstructie.

“We hadden niet goed nagedacht over de gevoeligheid van het publiek”, aldus de directeur van het tv-bedrijf. “En het getuigde niet van respect voor de doden.”

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Bomaanslag Bangkok: Nog steeds veel onduidelijkheid over daders”

 1. printen zegt op

  Het is een komedie. Daarmee bedoel ik het onderzoek naar de dader(s) en het waarom van de bomaanslag van maandag j.l.

  Elke politieman met twee of meer sterren op zijn schouders geeft een mening van “wie het zou kunnen zijn en welke organisatie er waarschijnlijk weleens betrokken zou kunnen zijn”.

  En een dag later werd de plek van de aanslag schoongeveegd en schoongespoten. En daar hadden bewijsstukken bij kunnen zitten. De gouverneur verdedigde die schoonmaakpartij dat het geen gezicht was, die bende op straat.

  Kortom, voor de wereldpers gaat de politie, maar ook het leger gaat af als een gieter. Vanmorgen vroeg de verslaggever van de BBC zich af, wie hij moet geloven en waar hij redelijke informatie kan krijgen.

  CNN klaagt ook steen en been. De een geintervieuwde spreekt de ander geintervieuwde tegen. Maar mij verbaasd het niet. Als je een foto ziet met een beschuldigde van een of andere misdaad, staan daar letterlijk tientallen politieofficieren elkaar te verdringen om ook maar op de foto te komen. Bij een “re-actment” van een misdaad zijn er ook tientallen politieofficieren aanwezig en allemaal willen ze een microfoon onder de neus krijgen.

  Schoorvoetend werd Interpol maar ingeschakeld, maar liever hadden ze het niet. Want dan komt de incompetentie van het politieapparaat aan het licht.

  En uiteraard lacht de wereld om onze Opper-Generaal over het het advies om een TV-serie te bekijken, om de aanslag tot een oplossing te brengen. En zo verliest Thailand zijn geloofwaardigheid op opsporingsgebied.

 2. Rene Martin zegt op

  De stelligheden van de regering vallen mij wel op als het gaat om wie de aanslag heeft gepleegd. Het lijkt erop dat ze al te graag de schuld hiervan in de schoenen van de roodhemden willen schuiven maar het is toch echt afwachten wie de werkelijke daders zijn. Ook in Nederland kopte de Telegraaf enkele dagen geleden al dat de Roodhemden de daders zijn.Ahum wat weten zij wat wij niet weten. Ik hoop echt dat we gauw te weten komen wie de werkelijke daders zijn en dat Thailand verder van dit soort aanslagen verschoond zullen blijven.

 3. Kees kadee zegt op

  Ja of het nu de rood of geel hemden zijn iniedere geval als iknu langs chitlom loop zie ik veel angst bij mensen die daar hun kraampje hebben met bloemen en olifanten beelden.
  Ze hebben toch al veel mee gemaakt rond de plek van chitlom de laasten jaren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website