Een bom met vermoedelijk een dubbele ontsteking heeft gisteren in een marinebasis in Narathiwat het leven gekost aan drie soldaten, waaronder een bomexpert. Zes soldaten raakten gewond. De bom van 25 kilo die in een gascilinder was geplaatst, ontplofte nadat een explosieventeam meende de bom onschadelijk te hebben gemaakt en hem veilig had verklaard.

De bom was bij een brug ontdekt toen soldaten spandoeken verwijderden met teksten tegen de vredesgesprekken tussen Thailand en rebellengroep BRN. Ook in de provincies Pattani en Yala waren spandoeken opgehangen. Ze bevatten de tekst in het Malay: ‘Peace will not come if talks are not held with the real owners’.

Marinecommandant Surasak Rounroengrom noemde de bom met het dubbele circuit ‘onverwacht’. Niet eerder hebben opstandelingen zo’n bom gefabriceerd. Het Explosive Ordinance Disposal team had het elektrisch circuit in de bom doorgeknipt, waarna de bom voor nader onderzoek naar de basis was gebracht. Bij de ontploffing werden ook vier voertuigen en militaire uitrusting beschadigd.

Eveneens in Narathiwat ontplofte gisteren een tweede bom. Die was ook geplaatst bij spandoeken. Een soldaat werd verwond aan zijn been. In totaal waren op 64 plaatsen in de provincie spandoeken opgehangen. In Yala werden 16 spandoeken gevonden.

Een derde bom ontplofte in het district Rangae (Narathiwat). Daarbij werden vijf personen, waaronder twee kinderen gewond. De bom ontplofte toen de slachtoffers in een pickup truck een brug naderden.

Volgens Paradorn Pattanatabut, secretaris-generaal van de National Security Council, die de vredesgesprekken leidt, duiden de teksten op de spandoeken erop dat separatisten die nog niet aan de gesprekken deelnemen, willen aanschuiven. Hij zei dat elke groep die zich wil aansluiten bij de vredespogingen, welkom is.

Het tweede gesprek staat gepland voor maandag. Evenals de vorige keer in maart wordt er vergaderd in Kuala Lumpur onder het toeziend oog van Maleisië. Paradorn hoopt dat dan duidelijk wordt welke groepen aan het vredesproces willen deelnemen. Minister Sukumpol Suwanatat (Defensie) zegt dat de gesprekken de autoriteiten helpen bij het bepalen van de vraag welke groepen de pogingen om het geweld te beëindigen ondersteunen en welke niet.

(Bron: Bangkok Post, 23 april 2013)

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website