De overheid maakt geen ernst met onderzoeken naar gedwongen verdwijningen van high profile personen. Het grote aantal onopgeloste zaken begint verontrustend te worden. Dit zeggen mensenrechtenactivisten naar aanleiding van de recente ontvoering van Akeyuth Anchanbutr, organisator van een piramidesysteem.

Volgens Boontan Tansuthep-veravong van het Peace and Human Rights Resource Centre lijken de autoriteiten halfslachtig te reageren op gedwongen verdwijningen en moorden waarbij overheidsfunctionarissen of belangrijke personen zijn betrokken. In die gevallen staan getuigen niet te trappelen om zich te melden, waardoor de indruk wordt gewekt dat onderzoeken niet serieus of ineffectief zijn.

Boontap: ‘Het is een schande dat overheidsfunctionarissen zich niet meer inzetten. Dit heeft invloed op een onderzoek waardoor bewijsmateriaal genegeerd wordt. De regering dient de veiligheid van mensen te garanderen. Gedwongen verdwijningen zijn geen typische misdaad, maar ze zijn een schending van de mensenrechten.’

Sinds 2001 zijn 35 personen spoorloos verdwenen; geen enkele zaak is opgelost. In 2005 verdween mensenrechtenadvocaat Somchai Neelaphaijit, in 1991 vakbondsleider Thanong Pho-an, in 2005 werd milieumonnik Phra Supoj Suwajano tijdens een protest tegen illegale houtkap in Chiang Mai doodgestoken en in 2004 werd milieuactievoerder Charoen Wat-aksorn doodgeschoten tijdens een protest tegen een kolengestookte energiecentrale in Prachuap Khiri Khan. In de zaak Akeyuth gaat de politie uit van een roofmoord in plaats van rekening te houden met andere motieven.

Het heeft er alle schijn van, viel gisteren te beluisteren op een seminar, dat gedwongen verdwijningen een middel zijn geworden om politieke tegenstanders het zwijgen op de leggen. Santhana Prayurarat, voormalig adjunct-hoofd van de Special Branch Police, signaleerde dat het doel van verdwijningen is veranderd; in het verleden wilden betrokkenen de rechtsgang niet afwachten, maar tegenwoordig zijn verdwijningen een dienst in ruil voor voordelen.

Volgens Vasit Dejkunjorn, oprichter van de Thai Spring Movement, hanteert de corrupte overheid gedwongen verdwijningen als middel om mensen te elimineren, die als een bedreiging worden beschouwd. ‘Als macht corrumpeert, is er verzet. Wat volgt is dat dit verzet wordt uitgeschakeld. Eén manier is die personen te laten verdwijnen. Dat is de snelste oplossing.’

(Bron: Bangkok Post, 23 juni 2013)

Foto: Bewoners van Prachuap Khiri Khan demonstreerden in april voor het hooggerechtshof, dat zich in hoger beroep over de moord op milieuactievoerder Charoen Wat-aksorn boog.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Bezorgheid over gedwongen verdwijningen neemt toe”

  1. HansNL zegt op

    Ondanks dat het reageren op dit artikel wellicht wat ongemal zou kunnen veroorzaken zou ik graag het volgende willen opmerken.

    Wat op dit moment in Thailand gebeurt begint immer meer te lijken op wat er gebeurde in Indonesie toen de Soeharto familie opkwam, en wat er gebeurde in de Filippijnen onder de Marcos familie.

    En daar wil ik het bij laten


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website