De aandelenkoersen van veel frisdrankproducenten zijn vrijdag gezakt uit vrees voor de nieuwe suikeraccijns. Alleen Tipco Foods sloot hoger. Sappe, Haap Thip en Sermsuk bleven ongewijzigd.

Sunthorn van Krungsi Securities denkt dat de bedrijven die ‘icetea’ produceren vooral de klos zijn. Tot nu toe waren zij vrijgesteld omdat hun belangrijkste ingrediënten zoals thee, als natuurlijk werden beschouwd. Onder de nieuwe maatregel moeten ze zowel per volume als suikerpercentage gaan betalen.

Verder denkt Sunthorn denkt dat de producenten van mineraalwater en energiedranken niets doen aan het suikergehalte omdat de consumenten nu eenmaal van zoet houden. Ze zullen dus waarschijnlijk de prijzen verhogen. Wat producenten van vruchtensappen gaan doe is moeilijk te voorspellen omdat het tarief nog niet is vastgesteld.

Niet-alcoholische dranken met een suikerpercentage van minder dan tien worden niet belast. Het maximumtarief geldt voor dranken met 18 procent suiker of meer.

Een aantal producenten zullen creatief zijn en de suiker in frisdranken vervangen voor natuurlijke zoetstoffen zoals Stevia. Het zoetmiddel Stevia (steviolglycosiden) is ongeveer 200 tot 300 keer zo zoet als suiker en levert geen calorieën. Het wordt geïsoleerd uit het blad van de stevia plant.

Bron: Bangkok Post

1 reactie op “Beurswaarde Thaise frisdrankproducenten in de min door suikertaks”

  1. Christiaan H zegt op

    Het is te hopen, dat er nu meer suikervrije dranken op de Thaise markt komen. Er zijn er maar enkele.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website