In het gerenommeerde Bumrungrad International Hospital in Bangkok is een Thaise man besmet geraakt met het Hiv-virus na een bloedtransfusie. Volgens het ziekenhuis, waar een man sinds jaren behandeld wordt, was het geïnfecteerde bloed afkomstig van het Thai Red Cross Society. Echter de vraag doet zich nu voor hoe veilig het bloed in ziekenhuizen en het Rode Kruis is?

Het slachtoffer, een 24-jarige man, besloot de media in te lichten over zijn situatie omdat hij van verdere medische behandeling in het ziekenhuis uitgesloten werd. Zijn ouders wilden dit nieuws niet in de openbaarheid brengen, het Bumrungrad Hospital beloofde zich zo goed mogelijk om hem te bekommeren.

Na een aantal jaren besloot de familie een alternatieve geneeswijze over te stappen, echter de resultaten waren onbevredigend. Zij keerden weer in het ziekenhuis terug om te vernemen, dat de patiënt alleen voor de zogenaamde 30-baht gezondheidsverzekering in aanmerking kwam.

“Mijn zoon lijdt aan leukemie en we hebben nu al in die negen jaar voor zeven miljoen Baht voor zijn behandeling uitgegeven”, aldus de moeder. Haar zoon kreeg eerst oorspronkelijk chemotherapieën in het Bumrungrad, maar het aantal witte bloedlichaampjes daalde, zodat nieuwe bloedtransfusies nodig waren. Zijn toestand verbeterde door de bloedtransfusies, maar verslechterde toen het ziekenhuis een Hiv besmetting constateerde.

Dr. Ubonwan Charoonrungrit, directeur van het National Blood Center van het Thaise Rode Kruis bevestigde dat het inderdaad mogelijk was, hoewel beperkt, om besmet te raken met HIV door bloedtransfusies: “We verbeteren nog steeds de controles op het gedoneerde bloed.”

Een belangrijk gegeven is dat degene die bloed doneert eerlijk moet zijn over zijn gezondheidstoestand. Binnen 11 dagen moet het bloed getest zijn voor eventueel gebruik. Sommige mensen doneren bloed om zo gratis op Hiv getest te kunnen worden, wat een gevaar voor de van bloed afhankelijke patiënten kan opleveren!

Er bestaat altijd een mogelijkheid om anoniem in de klinieken van het Rode Kruis een Hiv test te laten doen.

Bron: Wochenblitz

No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Besmetting met het Hiv-virus door een bloedtransfusie in hospitaal”

 1. ruud zegt op

  Als ik het artikel van enige tijd geleden goed begrepen heb, zou het besmette bloed van he rode kruis gekomen KUNNEN zijn.
  Bewezen is dat volgens mij echter niet.
  Er zijn meer manieren, om HIV op te lopen.

  Aan de andere kant, als je een bloedtransfusie nodig hebt, heb je waarschijnlijk weinig keus.
  Mogelijk is het in uw geval mogelijk, dat u het bloed tegen betaling extra laat testen.

 2. william van ewijk zegt op

  “Dr. Ubonwan Charoonrungrit, directeur van het National Blood Center van het Thaise Rode Kruis bevestigde dat het inderdaad mogelijk was, hoewel beperkt, om besmet te raken met HIV door bloedtransfusies: “We verbeteren nog steeds de controles op het gedoneerde bloed.”, Voila, dwz dat de controle op dit moment nog niet perfect is . Stemt tot nadenken, en is niet beperkt tot Thailand.

 3. Harry Romijn zegt op

  100% “waterdicht” bestaat niet.

  • Antonio zegt op

   Volgens mij.. maar ik kan er langs zitten heb je gelijk Harry,
   Want als iemand zijn medicijnen neemt is het niet meer of zeer moeilijk traceerbaar, de vraag is of het dan nog wel via bloedtransfusie een besmetting kan opleveren.
   Maar daar zou Huisarts Maarten een antwoord op kunnen geven.

 4. Bert zegt op

  Mijn schoonzus is helaas 20 jaar geleden ook op deze manier besmet net HIV.
  Gelukkig krijgt ze wel alle medicijnen vergoed en nu naar 20 jaar zijn er geen tekenen van besmetting meer in haar bloed. Wel hebben haar nieren het zwaar te verduren gehad, maar gelukkig is ze nog steeds onder ons.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website