De bouwsector wordt ernstig gedupeerd door de exodus van Cambodjanen naar hun vaderland. Door het tekort aan arbeidskrachten dat hierdoor ontstaat, wordt het economisch herstel in de kiem gesmoord.

Volgens Thamrong Punyasakulwong, honorair president van de Thai Condominium Association (TCA), drijft de bouwsector voor 80 procent op buitenlandse werknemers, voornamelijk uit Myanmar en Cambodjanen.

TCA-president Prasert Taedullayasatit voorspelt dat de lancering van nieuwe projecten en de oplevering van in aanbouw zijnde huizen wordt vertraagd. Buitenlandse werknemers zijn belangrijk voor de vastgoedsector en voor de geplande infrastructurele werken van 3 biljoen baht. Beiden dringen er bij de junta op aan een helder beleid te formuleren voor buitenlandse arbeidskrachten, zowel voor deportatie als registratie. Projectontwikkelaars kunnen daarop hun strategie baseren.

Vastgoedontwikkelaar AP (Thailand) Plc, die in de tweede heldt van dit jaar projecten ter waarde van 7,86 miljard baht heeft gepland, maakt zich ernstig zorgen over een mogelijk tekort aan arbeidskrachten als gevolg van de exodus. ‘We evalueren de situatie om te bepalen of we onze uitbreidingsplannen moeten herzien’, zegt Vittakarn Chantavimol, hoofd marketing. ‘Tot nu toe liggen we op koers met onze target. Maar het tekort aan arbeidkrachten kan tot vertragingen leiden. Deze week hopen we duidelijkheid te krijgen.

Knockout blow voor de economie

Voormalig minister van Financiën Thirachai Phuvanatnaranubala vindt dat snel geprobeerd moet worden de vluchtende Cambodjanen terug in Thailand te krijgen. Zo niet, dan kan de economie ernstige schade oplopen. Op zijn Facebook noemt hij de uitstroom een ‘knockout blow’ voor de Thaise economie.

Thirachai wijst erop dat sommige bouwbedrijven al cash flow problemen hebben. Die kunnen leiden tot vertraagde aflossing van leningen en rentebetalingen, waardoor banken niet in staat zijn nieuwe leningen te verstrekken. De problemen breiden zich vervolgens als een olievlek uit naar andere bedrijven en beïnvloeden de werkgelegenheid, huishoudschulden en het vermogen van mensen om hun auto, motorfiets en huishoudelijke apparatuur af te betalen.

Thirachai: ‘Dit komt omdat de economische toestand van de vastgoedsector al zwak is. Velen gaan nog gebukt onder schulden als gevolg van grondspeculatie langs de geplande hogesnelheidslijnen en elders. Daarom moeten zo snel mogelijk onderhandelingen beginnen om de Cambodjaanse werkers terug te brengen.’

In Aranyaprathet (Sa Kaeo) beginnen boeren, kooplui en kleine bedrijven  de gevolgen van de uitstroom te voelen. Cambodjaanse handelaren langs de grens vrezen voor de toekomst wanneer de exodus in het huidige tempo doorgaat.

Alleen op zaterdag schoot in Poipet (Cambodja) het aantal migranten dat de grens overging, naar 47.000, het totaal aantal vertrekkers deze maand op 110.000 brengend.

(Bron: Website Bangkok Post, 16 juni 2014)

Zie ook: Cambodjanen ontvluchten in groten getale Thailand


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Bedrijfsleven vreest tekort arbeidskrachten door exodus Cambodjanen”

 1. rebell zegt op

  Bij mij schuin tegenover voor de deur wordt een unit komplex gebouwd. Ik was er vandaag en heb eens nagevraagd hoeveel werknemers de benen terug naar huis genomen hebben. Er wordt VOL door gebouwd en volgens de werknemers was er 1 man naar huis gegaan, . .. omdat zijn moeder in het ziekenhuis terecht gekomen is na een bromfiets ongeluk.

  • Davis zegt op

   Tja, tussen wat je in de pers leest, en wat er effectief naast je deur gebeurt… een wereld van verschil.
   Als de overbuur zijn bribes aan de politie heeft betaald, zal die zich geen zorgen hoeven te maken. Hij niet voor boetes wegens illegale tewerkstelling, en de werklui dat ze worden uitgewezen.
   Moest die koppelbaas in de buurt van het Victorymonument een werf hebben, zou het al lang anders gelopen zijn!

 2. tonymarony zegt op

  Moderator: uw reactie voldoet niet aan onze huisregels, is te generaliserend.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website