Bankpasblokkade Rabobank groot succes

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
20 juli 2012

De maatregel om de pinmogelijkheid van Rabopassen buiten Europa, dus ook in Thailand, te blokkeren is een groot succes gebleken.

Pas aanzetten voor Thailand

Sinds 1 juni 2012 blokkeert de Rabobank betaalpassen van particuliere klanten voor gebruik buiten Europa om schade en ongemak door skimming te voorkomen. Dat betekent dat toeristen die naar Thailand op vakantie gaan, de pas moeten aanzetten voor het werelddeel Azië (tenzij je de pas al in het buitenland gebruikt, dan staat deze automatisch op aan).

Een maand na invoering is de schade als gevolg van skimmen gedaald met 85%. Door de passen standaard te blokkeren voor gebruik buiten Europa wordt het criminelen onmogelijk gemaakt om bij geldautomaten buiten Europa geld op te nemen, het zogenoemde “cashen”. Zo werd in een maand 1,2 miljoen euro schade voorkomen.

Werelddeel

Rabobank klanten kunnen zelf de blokkade opheffen en de pinmogelijkheid per werelddeel (tijdelijk) aanzetten. Doet de klant niets, dan staat de pas automatisch uit. Na de invoering op 1 juni hebben de klanten van de Rabobank bij 90.000 passen de instelling gewijzigd.

Om te voorkomen dat klanten straks tot hun verrassing buiten Europa niet kunnen pinnen, blijft de Rabobank de klanten op diverse manieren informeren (bijvoorbeeld via www.rabobank.nl/betaalpasinstellen). Een klant die tijdens verblijf buiten Europa toch niet kan pinnen, kan zelf via internetbankieren of na een telefoontje naar de lokale bank dan wel naar Interhelp direct weer geld opnemen.

Schade door skimmen

Bij skimmen nemen criminelen met gestolen gegevens bij geldautomaten buiten Europa geld op. De schade door skimming is de afgelopen jaren sterk toegenomen. In 2005 werd nog voor minder dan 4 miljoen euro bij klanten van Nederlandse banken buitgemaakt, terwijl in 2011 op deze manier 39 miljoen werd gestolen. Bij zo’n 24.000 klanten van de Rabobank werd vorig jaar geld van de rekening gehaald.


» Laat een reactie achter


7 reacties op “Bankpasblokkade Rabobank groot succes”

 1. Paul zegt op

  Mijn dochter had haar Rabopas voor Thailand gedeblokkeerd voor de periode van haar verblijf in Bangkok. Maar haar pas weigerde desalniettemin dienst in Bangkok (uitgeprobeerd bij veel verschillende ATMs). Gelukkig had ze ook nog een creditcard. Volgens het Rabokantoor was haar pas correct gedeblokkeerd en zou hij het moeten kunne doen. Na ruim 1 week heeft ze de tijdelijke deblokkering omgezet in een deblokkering voor onbepaalde tijd. Toen was haar pas wel bruikbaar! Zou dat te maken kunnen hebben met het verschil in jaartelling tussen Thailand en Nederland?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Buccaneer zegt op

   De mastercard geeft in veel landen problemen ook in de USA. Ook als het lukt en je koopt iets vrij kostbaars dan is vaak gelijk de kaart geblokkeerd (die betaling is dan wel gedaan) omdat het systeem denkt, hey USA, dat is foute boel daar betaalt hij nooit.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 2. wimol zegt op

  Wat is het verschil tussen een maestro en een mastercard?Als ik niet kan pinnen met de maestro dan met de mastercard,kan die niet geskimd worden?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • Cornelis zegt op

   Volgens mij is het verschil dat de Mastercard in beginsel een creditcard is en dat Maestro het systeem is waarmee de Europese bankkaarten (niet-creditkaarten) werken.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • wimol zegt op

    Ik bedoel op gebied van veiligheid,ik zie daar geen verschil in, beiden hebben een magneetstrip en een chip.Dus kunnen beide geskimd worden,enkel geld uit de muur halen is met de mastercard duurder.Dat kan dus wel en als ik dit voorleg op bank hebben ze geen verklaring.Volgens de bank hebben verschillende landen buiten europa geen bankautomaten die de chip kunnen lezen,maar dat is dan ook van toepassing voor de mastercard.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 3. Buccaneer zegt op

  Type per ongeluk een 3 keer de verkeerde pincode in , werelpas (mastercard) of rabo card. Dan kan je lachen want je kunt het niet op afstand herstellen met de wereldpas als die op je Hollandse adres loopt.Op de oude manier zonder pin kan het dan wel, maar veel locaties die staan er op dat je de chip gebruikt. Paar weken geleden de codes van de passen door mekaar gehaald in Beijing , het hotel. Gaat niet en je krijgt een schermpje in het chinees van het hotel. Je kan dus niet zien “laatste poging” en trap er dan in. Beblokkeerd en allen in Holland kan je dan bij een RABO ATM een nieuwe pincode inlezen. Het is trouwens helemaal niet verstanding op deze manier geld op te nemen. Gewoon voor een half jaar of zo een buitenlandse betaling doen naar eigen rekening in Thailand en je heb de interbank echange rate, geen 150 baht per 15000 baht opgenomen, en gemaximaliseerde kleine kosten

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Gerrit zegt op

   Juist Buccaneer.
   Ik doe dit al 9 jaar. Duurt 1 dag van nederlandse bank naar Thaise bank.
   Daarna geen kosten per opname.

   Aanrader voor iedereen.
   Gerrit

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website