De gouverneur van de Bank Of Thailand (BoT), Veerathai Santiprabhob, geeft toe dat de baht te duur is geworden en dat de snelheid van de waardestijging opmerkelijk is. Toch denkt de hoogste baas van de centrale bank dat alleen renteverlagingen de baht niet zwakker zullen maken.

Veerathai zegt verder: “Het is moeilijk te voorspellen of de baht zwakker of sterker wordt. Het kan beide kanten opgaan als gevolg van geopolitieke risico’s. De munt kan een drastische ommekeer maken wanneer externe omstandigheden veranderen.”

Maar waarschijnlijker is volgens hem dat de baht in de toekomst minder koersvast en meer wispelturig gaat worden: “De particuliere sector moet in staat zijn de risico’s te beheersen die voortkomen uit de toekomstige onvoorspelbare wisselkoersen”.

De Bank of Thailand overweegt verder om de regels inzake wisselkoersen en internationale reserves te versoepelen zodat ze meer mogelijkheden heeft om de dure baht in toom te houden, want de beleidsrentevoet kan niet verder verlaagd worden.

Bron: Bangkok Post

32 reacties op “Bank of Thailand beaamt dat de baht te duur is”

 1. loeng Johnny zegt op

  Aha men is eindelijk wakker geworden op het hoogste vlak!

  Nu de politiek nog wakker krijgen om er daadwerkelijk iets aan te doen!

  Niet alleen de expats zal dat ten goede komen, maar ook de Thaise bevolking zelf! De rijstprijs is al flink gedaald. Niet moeilijk dat men de rijstvoorraad niet kwijt kan aan het buitenland door de hoge internationale prijs! Te veel rijst is……. goedkopere inkoopprijzen …. minder inkomsten voor de bevolking. Zo werkt de economie.

  Hopelijk heeft deze man de nodige overredingskracht om de politici of andere “machten” te overtuigen dat het zo niet verder kan. Het is geen 5 voor 12, maar spijtig genoeg al al 20 over 12!!!!!!! Hoe is het toch mogelijk dat men al niet vroeger ingreep!

  Ik wijt het aan hebzucht en dat oh zo belangrijke ‘gezichtsverlies’!!!!

  Zien of er de eerste weken iets zal gaan veranderen! Ik vrees van niet, want zoals altijd is het veel bla bla bla!!!!

  • P.Brouwer zegt op

   Mijn familie verbouwt alleen nog rijst voor eigen gebruik.Het loont niet voor de verkoop te verbouwen.

 2. Willy Bécu zegt op

  EINDELIJK! Thailand gooit al een tijdje de eigen ruiten in Met pesterijen allerhande jegens de blanke farrang…

  • mattheus zegt op

   Snap niet dat die blanke farang er dan nog steeds wonen. Ondanks de inderdaad stevige baht en de zeer zwakke euro. Euro is ook heel zwak tov van andere valuta kijk maar naar euro/dollar verhouding.

   • chris zegt op

    nou, dat is eigenlijk gemakkelijk uit te leggen:
    1. de meeste expats zijn relatief rijk; een minderheid (de ouderen, 75+-ers) moet het doen met AOW eventueel aangevuld met een klein pensioen. De nieuwe expats zijn de baby-boomers met een goed pensioen en/of vermogen (meestal eigen huis). Die malen niet om de koers;
    2. meer en meer expats zijn getrouwd met een Thaise vrouw die een redelijk tot goed inkomen heeft (ambtenaren, docenten, managers: 40 tot 100 duizend Baht per maand geen uitzondering) en niet met vrouwen uit arme gezinnen; in veel gevallen hoeven die ook niet voor familie te zorgen of kunen dat relatief eenvoudig;
    3. sommige expats werken hier en krijgen hun salaris in Bahts. Ja, je krijgt minder AOW bij je pensionering maar je kunt je ziektekostenverzekering verlengen voor pakweg 800 baht per maand tot je dood.

   • Alexander zegt op

    Als je dat niet snapt, echt ongelooflijk! Wat dacht je dat de buitenlander geen familie, vrouw en kinderen heeft?

 3. rob zegt op

  Ls,

  Wisselkoersen zijn erg complex en hangt van vele factoren af. Eén van die factoren is de wereldwijde handel in verschillenden valuta die dagelijks over de wereld gaan en waar je als land weinig invloed op hebt.

  Hier gaan duizelingwekkende bedragen in om.

  Er is altijd een voor-en nadeel aan een ‘dure munt.’ Het id duidelijk dat het nu een nadeel is voor het toerisme.
  Gr Rob

  • Ger-Korat zegt op

   Nee beste Rob, het is al verschillende malen in diverse onderwerpen op dit blog voorbij gekomen namelijk met het duurder worden van de baht komen er alsmaar meer toeristen binnen. Dus de conclusie kun je trekken dat met een duurdere baht er meer toeristen binnenkomen, zowel aantallen toeristen als ook opbrengsten uit het toerisme. Want dit is nou een van de oorzaken zo niet de belangrijkste oorzaak van de waardestijging van de baht want er is meer vraag naar baht doordat de buitenlanders dit uitgeven in Thailand in ruil voor hun eigen valuta. Ik durf te beweren dat als er minder toeristen kemen de baht vanzelf in waarde zakt, maar gezien de toename van het toerisme schat ik dat de baht straks op 30 baht voor een Euro staat.

   • Danny zegt op

    De expats verlaten het land
    De toeristen boeken vietnam en cambodja
    Ben benieuwd wat het hoogseizoen gaat brengen

    • Ger-Korat zegt op

     Een miljoen meer buitenlandse toeristen dan een jaar geleden schat ik zo. Elk jaar een toename dus waarom zou dit nu anders zijn ? Vrij recent op dit blog gaf ik ook al aan dat de 2 luchthavens van Bangkok een uitbreiding krijgen met een derde want het gaat goed en de huidige zijn overbelast en worden beide ak uitgebreid.

     • gust zegt op

      Neen vriend Ger-Korat,de luchthavens van Ha Noi Vietnam zijn overbelast met westerse toeristen,net zoals de drie internationale luchthavens van Cambodia.Sinds de staatsgreep in 2014 gaat het op alle gebied in Thailand pijlsnel bergaf.En andermaal ik heb echt te doen met de gewone Thai,ze hebben niet allemaal een farrang in de familie die hen uit de nood kan helpen

    • gust zegt op

     Volgens Ger-Korat en T.A.T zijn er dit jaar 39 miljoen toeristen in Thailand ,als U de Thaise fora leest klaagt men van Phuket tot Chiang Rai dat het een rampjaar is voor toerisme .Alles,op enkele chinezen na, is doods.
     Maar ja,volgens T.A.T komt de ganse wereldbevolking in 2024 minstens 3 maal per jaar naar Thailand en zullen ze per persoon en per dag minstens 5000 baht en 14 satang verteren.
     Stel dat ik 15 jaar geleden een retirement visa had genomen in plaats van een married visa dan kon ik nu met mijn 1800 euro pensioen terug zonder pardon naar huis of zoals vele expats mee met de exodus naar Vietnam,Cambodia of Filipijnen.Mag ik U nog vermelden dat de baas van CP sinds 2014 zijn winst van 9 miljard dollar zag stijgen naar 17 miljard.
     Moet er nog zand zijn???????.Ik zie de toekomst voor de Thaise bevolking echt niet rooskleurig.dezelfde kleur als vele bloggers hun bril !!!!!

 4. Johnny BG zegt op

  Een sterke baht is alleen ongunstig voor export of toerisme. Voor de binnenlandse economie zou het niet uit mogen maken en zeker de importprodukten zouden goedkoper moeten zijn.

  Bij Foodland Daelmans stroopwafels 290 gram (10 stuks) 129 baht. Een Thaise versie gaat per stuk en 30 gram (1 stuk) 18 baht. Import is dus 40% goedkoper.
  Uiteraard stukken duurder dan in Nederland maar datzelfde probleem heb je ook met Thais voedsel in de Nederlandse winkels.

 5. Theiweert zegt op

  Zou men met een lage baht wel al de opgestarte infra projecten en spoorwegen kunnen voltooien. We kijken natuurlijk steeds naar wat wij voor onze euro krijgen.
  Voor de Thai zal een baht een baht zijn.
  Natuurlijk. Denk zelf dat het het toerisme in de vijfsterren hotel nog steeds goed loopt. Ook als ik de shows bezoekt en de groepen op de airport zie aankomen. Maar ja het zijn geen toeristen die naar bars en Gogo s gaan en in de kleinere hotel and guesthouse.

  • l.lagemaat zegt op

   Voor de Thai is de baht ook geen baht meer.

   Kijk en luister om u heen en verwondert u!

 6. Petervz zegt op

  Wederom wat opmerkingen die de plank volledig misslaan.
  De Thaise regering & centrale bank weten al maanden dat de baht te hoog stast en dat dat een begatief effect heeft op toerisme & export.
  Thailand kan – als klein land – daar erg weinig aan doen, omdat de valuta afhankelijk is van externe factoren. Dat zegt de baas van de centrale bank ook. De politiek heeft totaal geen enkele inbreng in het bepalen van de valuta koersen. Die functie ligt bij de centrale bank, die gelukkig nog steeds onafhankelijk beslisdingen kan nemen.

 7. janbeute zegt op

  Iedereen praat maar wat.
  Maar wat is nou de echte reden dat de Thaise bath zo duur is.
  Het is zeker niet de politieke schijnstabiliteit die op dit moment aanwezig is.
  Het is niet dat vele rijke buitenlanders en bedrijven hun geld parkeren bij Thaise financieele instellingen of hier investeren .
  Het is niet dat Thailand een land is met met ideen en hoger technologische ontwikkelingen oa door bedrijven die de wereld ook maar iets zullen kunnen veranderen.
  Het is niet dat bijna iedereen op vakantie wil naar Thailand.
  Maar wat is het dan wel, misschien iets met de HISO van doen nu dure jachten en huisjes kopen in London of Nice of de aankoop van defensie materieel uit het buitenland.
  Het enigste wat ik kan zien in mijn direkte omgeving is dat de mensen hier het steeds zwaarder krijgen om te kunnen overleven of beter gezegt de eindjes aan elkaar te kunnen knopen.
  Het wachten is dan ook tot de kruik zo ver te water gaat tot hij barst.

  Jan Beute.

 8. Ger-Korat zegt op

  Grappige man die Veerathai, heeft net zo weinig inzicht als de meeste andere Thais. Als je het hebt over onvoorspelbare wisselkoersen en dat het bedrijfsleven dit maar moet beheersen, dat is de bal bij een ander leggen. En hij heeft het over “wispelturig”en ook het kan “alle kanten opgaan”, mwaaaah denk ik dan, hebben ze geen beleid bij de Centrale Bank ? Ontsla die man dan kan het alleen maar beter worden denk ik.

 9. Dennis zegt op

  Vanuit mijn perspectief ben ik wel blij met een hogere waarde van de THB tov andere valuta’s. Ik woon en werk in Thailand voor een Thais bedrijf en krijg mijn salaris in Thaise baht. Ook voor me eigen onderneming is het gunstig omdat ik importeer vanuit het buitenland. Ik lees altijd veel geklaag van gepensioneerden en toeristen maar een munt heeft altijd 2 zijden. Laat men eerst eens kijken naar hun eigen valuta. Toen hier de crisis eind jaren negentig begon, wilde vele Aziatische overheden de ‘geldpers’ aanzetten maar werden nadrukkelijk gewaarschuwd door het IMF, Amerika en Europa om dat vooral niet te doen. Dit hebben ze toen ook niet gedaan en na een paar jaar was men weer terug op niveau. Toen in 2008 de banken crisis begon (waar Azië niet veel last van had) is het eerste wat ze deden in het Westen de ‘geldpersen’ aanzetten met QE 1, 2, 3 en nu de repo activiteiten wat een verkapte QE4 is maar men het niet zo wil noemen. Kijkend naar de dollar is die 93% minder waard dan in 1913 (oprichting FED). Hetzelfde geld voor de Euro waar de Europese bank gigantische hoeveelheden euro’s creëert. Amerika heeft een begroting die meer is dan 100% tov BBP en hoogste schuld aller tijden en ook vele Europese landen. Het is dus beter om te zeggen dat de euro / dollar steeds minder waard wordt door hun eigen domme beleid en niet dat de Baht duurder wordt, maar vele mensen begrijpen dit niet en erg makkelijk om te wijzen naar Thailand en de ‘dure’ baht. In het artikel wordt verwezen naar de op handen zijnde crisis (die volgens mij al is begonnen) waar alle bubbles gaan ploffen en de meeste currencies nog minder waard zullen gaan worden. Alle landen hebben een fiat currency en uit verleden is gebleken dat die altijd naar nul gaan. Ook hebben de meeste nationale banken geen instrumenten meer om bij te sturen en de rente percentages al bijna nul is of lager. Ik zou iedereen de tip willen geven om goud en zilver aan te schaffen voordat het te laat is en je helemaal niks meer kan met je euro’s.

  • l.lagemaat zegt op

   Het is helaas niet de ” gouden” tip op dit moment! Zie de goud prijzen: 20.000 baht en hoger voor 1 baht goud!

  • Jacques zegt op

   Ja daar wordt je stil van dit zo te lezen. We moeten dus goud en zilver aankopen. Moet je wel geld voor hebben en is dus weer koren op het grote geld. Die vaart er altijd wel bij. Dat u als ondernemer in Thailand er geen last van heeft is fijn om te horen, maar ik heb toch liever dat er andere groepen mensen niet onder hoeven te lijden. Ja de financiële wereld heeft het goed voor elkaar en zo klooien we maar aan. Natuurlijk lijdt ook de hardwerkende Thai onder dit fenomeen. Ook zij zullen niet meer gaan verdienen, want dat gaat doorgaans in de zak van de ondernemer. Bij de aanschaf van een huis of het kopen van grond zijn te Thai ook duurder uit en zullen zij ook meer in de buidel moeten tasten, welke niet meer bahtjes heeft als voorheen. Nee die gouverneur moet aan de bak en snel ook.

  • TheoB zegt op

   Beste Dennis,

   Je vergeet in je betoog om de aanzienlijke waardestijging van de THB tov. de valuta van de omliggende landen (ASEAN) inclusief China en India te betrekken. Die ligt tussen de +7,9% (Cambodja) en +57,3% (Myanmar) over de afgelopen 5 jaar en is dus vergelijkbaar met de stijging tov. de USD (+8,3%) en EUR (+21,1%).
   Zie mijn 3 reacties op https://www.thailandblog.nl/nieuws-uit-thailand/europese-touroperators-klagen-thailand-is-te-duur-geworden/
   Het ligt dus niet (alleen) aan het monetaire beleid van de US en EU.

 10. wim zegt op

  Volgens mij beleggen de hoge heren op ditmoment veel geld in het buitenland, zodat ze later weer veel geld kunnen verdienen. en er weer beter op worden, De gewone man telt niet mee.

 11. carlosdebacker zegt op

  Bath duur of niet duur, ik vind gewoon dat ze hun nieuwe visums regels moeten aanpassen ook dan want veel expats komen in moeilijkheden hierdoor met hun pensioen van ons land. Export kosten zullen ook wel serieus oplopen. Afwachten zeker hoe dit allemaal gaat aflopen binnen dit en 2 jaar.

 12. fred zegt op

  De Baht zal nog aansterken gewoon opdat er geen alternatief is. Thailand is nu éénmaal een sterk groeiend land. Op 10 jaar tijd is bijvoorbeeld het aantal ingeschreven auto’s hier verdubbeld. Dat is gigantisch. Verder is de Thai een meeloper en een heel onderdanig volkje waar je van op aan kunt dat ze zich altijd zullen neerleggen bij beslissingen.
  Bangkok heeft de eer nu de zowat meest ongezonde stad ter wereld te zijn geworden inzake luchtkwaliteit. Geen enkele maatregel is daar tegen genomen en zal ook niet worden genomen. Onvoorstelbaar maar heel normaal in Thailand. De economie en het geldgewin zijn de belangrijkste drijfveren al de rest is pure bijzaak.
  Investeerders zijn daar allemaal niet blind voor.

  • mattheus zegt op

   Ik neem aan, gezien uw betoog, dat u niet in Thailand woont? Want zo te lezen deugt er hier niet veel en dan nog die dure baht. 1 redelijke zin gezien, USD (+8,3%) en EUR (+21,1%). Is het feit dat we zo weinig krijgen voor onze euro dan de schuld van de Thaien?

   • fred zegt op

    Net wel en daarom zie ik het hier aan met eigen ogen. Het toerisme is de laatste 10 jaar meer dan verdubbeld ….gigantisch is dat.Misschien is er nu even een dipje maar te verwaarlozen. Zelfs de Russen komen massaal weder.Een toerist weet niks af van valuta koersen. De meeste toeristen weten pas als ze van het vliegtuig stappen wat de koers is en de plaatselijke valuta.
    Ik zie hier nog alle dagen nieuwe mastodonten van woonblokken die worden bijgebouwd…..ik zie dat in België of Nederland helemaal niet meer.
    Ook worden er massaal nieuwe wegen aangelegd …tunnels gegraven en viaducten gebouwd. Ik zie dat al jaren niet meer gebeuren in NL of B.
    Er zijn grote plannen om de luchthavens uit te breiden en te investeren in spoorlijnen. Ook dat gebeurd niet meer in B of NL.
    Ik zie zelfs massaal benzinestations bijkomen langs de grote wegen. In B of NL zie ik er steeds meer verdwijnen.
    Het verbaasd me niks dat de motor van de wereld economie ZO Azië is.

    • Jacques zegt op

     Dat het toerisme zo erg is toegenomen omdat de T.A.T. dit vermeldt waag ik te betwijfelen. Russen waren vroeger een plaag in Pattaya maar heden ten dagen moet je ze zoeken met een nachtkaasje. Mogelijk dat ze op andere plekken zitten daar wil ik van af wezen. Er is wel behoorlijk veel zwart geld wit gewassen door de criminelen russen die waarschijnlijk wel in de meerderheid waren. Wat huizen en wegenbouw betreft dat heeft u goed waargenomen. Er wordt zeker aan de weg getimmerd en dat is het ambitieniveau van deze regering. Wil je wat voorstellen op internationaal niveau dan moet je wel mee met dit soort uitspattingen. Uiterlijk vertoon maar de noodzaak voor de bevolking dan zouden andere maatregelen beter op hun plaats zijn.
     Wat woningbouw betreft zie ik in Pattaya veel gebouwd worden maar ook zeer veel leegstand. Ook complexen die nooit af komen. De verkoop gaat niet best en desondanks zie je toch dat de prijzen ieder jaar weer omhoog gaan. De logica ontbreekt mij hiertoe in te zien.

  • Rob V. zegt op

   Sterk groeiend? Thailand groeit niet opvallend meer dan bijvoorbeeld Nederland. De buurlanden van Thailand doen het stukken beter. Ik heb in eerdere reacties al eens wat links meegeleverd naar wat cijfers. Zie o.a. https://www.thailandblog.nl/economie/de-thaise-economie-hapert/

   In een recentelijk blog heeft TheoB de wisselkoers van de THB tegenover diverse westerse en Asean munten gezet. In alle gevallen zien we dure baht. Dus waar het aan ligt? Ik zou eerder binnen Thailand zelf kijken dan bijvoorbeeld Europa.

   https://www.thailandblog.nl/nieuws-uit-thailand/europese-touroperators-klagen-thailand-is-te-duur-geworden/

   Investeerders zijn inderdaad niet blind, die zien dit soort feiten ook. In tegenstelling tot enkele lezers die de ongefundeerd de Thaise economie de hemel in blijven prijzen… Zelfs het Thaise ministerie geeft toe dat het niet zo best gaat, maar als men niet langer de cijfers de hemel in kan prijzen zijn ze nu over gestapt op ‘don’t mention the economy!’.

   https://www.thailandblog.nl/nieuws-uit-thailand/europese-touroperators-klagen-thailand-is-te-duur-geworden/

   Beste Fred, je komt op mij haast over als een soort gelovigen die wars van telkens aangereikte feiten zijn eigen waarheid ziet. Das toch een prestatie…

 13. Tino Kuis zegt op

  Ik heb nog wat kaarsjes opgestoken bij de Boeddha met het verzoek de baht nog een paar maanden sterk te laten zijn ten opzichte van de euro. Binnenkort gaat mijn zoon een behoorlijk bedrag in bahtjes naar Nederland overmaken….Daarna zal ik de kaarsjes uitblazen waarna de baht gaat dalen…zeker weten.

 14. Fokke zegt op

  Er is nog nooit een land failliet gegaan door een dure munt.Ik zie steeds meer Thaise touristen in het buitenland omdat het hier net zo duur is.Is de dure munt niet het gevolg van dat het ontzettend goed gaat daarzo.

  • Ger-Korat zegt op

   Een dure munt is een teken van een sterke economie, ik dat dat Fred dit onlangs vermeldde. Nou denk aan Nederland in de gulden periode in de jaren 90, Duitsland in dezelfde periode, Zwitserland, Singapore …. Dus een sterke munt is een teken dat het goed gaat want wanneer stijgt de munt in waarde ? Als er vraag naar is want er worden produkten (export) of diensten ( zoals toerisme in Thailand) gekocht/ betaald of er vinden beleggingen of investeringen in het land plaats vanuit het buitenland.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website