Uit onderzoek van de reiswebsite Skif blijkt dat een vakantie in een populaire strandplaats in Thailand evenveel of meer kost dan in Griekenland, Italië, Turkije, Spanje en Egypte, waardoor het moeilijker wordt Europese toeristen te trekken.

Het rapport van Skift is gebaseerd op interviews met een aantal in Europa gevestigde touroperators, die laten weten dat hun klanten zich ook zorgen maken over de overontwikkeling van Thaise toeristische bestemmingen. De focus ligt te veel op Aziatische reizigers in Thailand, vooral Chinezen, waardoor sommige Europeanen zich minder welkom voelen.

Een vijfsterrenresort op Koh Samui, Koh Phangan en Koh Samet kost US $ 500 per kamer per nacht inclusief een Amerikaans ontbijt, aldus Skift, verwijzend naar cijfers van Diethelm Travel Group, een van de oudste touroperators in Thailand. Dat is vergelijkbaar met de kosten van een vijfsterren strandresort in Griekenland, Italië en Spanje, en duurder dan een vergelijkbare accommodatie in Turkije of Egypte, die volgens Diethelm $ 350 per nacht kost.

De prijzen voor viersterren Thaise strandhotels vertonen ook een vergelijkbaar patroon, volgens Diethelm. “Ze kosten ongeveer $ 350, net zoveel als in Griekenland, Italië en Spanje, en duurder dan de de prijzen in Turkije en Egypte, maar ook duurder dan Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.”

De koers van de Thaise baht is in de afgelopen vijf jaar met ongeveer 30% gestegen ten opzichte van de Amerikaanse dollar en zelfs met 40% in vergelijking met de Euro. Dat komt door de overwaardering van de Baht en de inflatie, zegt Stephan Roemer van Skift. “Dat is absoluut te veel”, aldus Roemer, die ook eigenaar is van het in Zwitserland gevestigde Tourasia, dat gespecialiseerd is in Aziatische vakanties.

“Hotels in de bekende toeristische gebieden in Thailand zijn duurder dan vergelijkbare resorts in Europa. Ik vrees een negatieve impact op de middellange tot langere termijn (zes tot 18 maanden), met name voor het Europees toerisme naar Thailand.”

Touroperators zeggen dat veel Europeanen uitwijken naar andere bestemmingen waaronder Vietnam. Door de hoge prijzen moet Thailand nu concurreren met Zuid-Europa, Egypte, Mexico en het Caribisch gebied of Indonesië.

Phuket en Koh Samui zijn jaar op jaar minder in trek. De oorzaak daarvan heeft te maken met de overontwikkeling en het massatoerisme. Deze eilanden hebben hun glans verloren. Khao Lak, Koh Phangan en Koh Tao, Koh Samed en Koh Kood zijn nog wel in trek. Maar er er zijn zorgen dat deze eilanden op termijn ook hun aantrekkelijkheid zullen verliezen door een toename van het toerisme.

Kasikorn Research Center prognotiseert dat de hele Europese markt voor Thailand dit jaar met 1,5% zal dalen tot 6,66 miljoen aankomsten. De inkomsten van toeristen uit Europa zal met 1% te krimpen naar 468 miljard baht.

Bron: Bangkok Post

34 reacties op “Europese touroperators klagen: Thailand is te duur geworden!”

 1. Lung John zegt op

  Nee, Thailand is niet te duur geworden. Het ligt volledig aan de euro die zo flauw staat en daarmee zakt de thaise Bath.

  • fred zegt op

   De Baht is gestegen tegenover alle andere munten. Maar niet enkel dat. Ik merk als ik boodschappen doe hoe alles in prijs is gestegen. Niet zelden is iets van wat verleden jaar 120 Baht kostte nu plots 150 Baht.
   Wij overwinteren in Thailand en merken dat Thailand niet echt meer zo veel goedkoper is als België. Veel dingen brengen we nu zelfs al mee vanuit België opdat ze hier te duur zijn (geworden)
   Enkel nog de dingen die hier worden geproduceerd vallen nog goed mee in prijs ..van zodra het is ingevoerd is het duurder dan in België

   Tijdens ons laatste verblijf in Portugal vonden we daar ook heel wat dingen goedkoper als in Thailand.

   Op de goedkoopste plekken betaal je bijvoorbeeld nu al meer dan 1 euro voor een koffie. In België kan dat op vele plekken voor 11 uur voor juist 1 euro.
   Wijn is al helemaal onbetaalbaar en bier is ook duurder als in België. Benzine betaal je hier ook al 85 eurocent.
   Dagloon van vakmannen valt dan nog wel heel goed mee.

   • Jasper zegt op

    Dat dagloon is het enige wat nog meevalt. Lachend meer dan Leidsepleinprijzen vragen voor een glaasje Singha op de eilanden, kaas onbetaalbaar.
    Al met al is Portugal een pak goedkoper, ook de vaklieden zijn niet duur, zeker niet in het binnenland. Enneh….. wel verzekerd via mijn gewone zorgverzekering!

    • Marc zegt op

     En belangrijk, voor Belgen ( Nederlanders ?) is er een belastingovereenkomst, dus uw bruto pensioen of vervanginkomen, is uw netto… ( niet voor ambtenaren !).

 2. Harmen zegt op

  Waar ze dat vandaan halen,,,,,??? Hilton Pattaya kost 170 tot 200 euo per nacht, lang geen 350.
  Grote onzin dus.

  • JanW. zegt op

   Hilton Pattaya bij Booking .com Baht 8474 . !! > € 260. 4 jaar terug € 165

  • Stu zegt op

   Inderdaad. Een suite in de Ritz Carlton Koh Samui kost nu rond de 250 Euro pd, incl. ontbijt.. En, zoals TheoB berekende, klopt van die 30-40% ($/Eu – Baht) koersverschuiving ook niets. Met andere woorden, een waardeloos artikel.
   Thailand is nog steeds relatief goedkoop voor luxe hotels.

 3. janbeute zegt op

  Vanavond in de stad lamphun uit eten geweest met mijn ega mijn stiefzoon en zijn vriendin.
  In een kwalitatief goed restaurant waren kwijt totaal 750 bath.
  Lukt dat ook voor die prijs in Europa.
  Vriendin van mijn stiefzoon werkt in Bangkok hebben haar na het etentje naar de nachtslaaptrein gebracht.
  Twee diesellocomotiefen en een lange trein met sleeper cars zat vol met passagiers.
  Waaronder vele blanke toeristen.
  Kennissen van ons hebben een hotel met 52 kamers in Chiangmai, deze week gesproken hotel zit al voor weken volgeboekt.
  Maar ja iedereen moet dan ook naar Phuket – Koh Samui en die vele andere toeristen traps in Thailand.
  Vietnam over een paar jaar het zelfde verhaal als wat nu geld in Thailand, hebben we dat ook niet eens gezien jaren geleden aan de Spaanse Costaas.

  Jan Beute.

  • Herman buts zegt op

   Ik woon zelf gemiddeld 3 maanden per jaar in Chiang mai en ik kan u garanderen dat de meeste hotels verre van volgeboekt zijn ik zie de laatste 3 jaar verscheidene restaurants gewoon sluiten wegens te weinig klanten. ik schat de achteruitgang op gemiddeld 30 percent op 3 jaar tijd .En de Tat goochelt dan met cijfers over de chinezen die naar Thailand maar zij vergeten te vertellen dat de locale middenstand hier quasi niks aan verdient , packagedeal in China geboekt en betaald, zij verblijven meestal in megahotels die in handen zijn van Chinezen, dus de bijdrage aan de locale economie is heel beperkt, maar het klinkt wel mooi als je kan zeggen dat ze meer dan 1 miljoen chinezen verwachten dit jaar , denk maar even terug aan het verhaal over de russen enkele jaren terug, er staan duizenden appartementen te koop in Pattaya die niet verkocht raken.Zolang de Bht niet terug gaat naar een normale koers zal het toerisme blijven dalen.Er is trouwens geen enkele economische reden waarom de bht zo duur is, de economie doet het echt niet zo goed in Thailand, inkomsten uit toerisme dalen , rijstoogst is de slechtste in jaren en zo kan ik nog wel even doorgaan.

 4. chris zegt op

  Een veel beter verhaal dat al die onzin dat alleen de Baht de schuld is van de ‘malaise’ in het toerisme.

 5. JanW. zegt op

  Kijk naar de koers ontwikkeling over de laatste 5 jaar , dan is Baht > 20% duurder geworden voor de Nederlandse tourist . Daarbij komt dat de dagelijkse inkopen in vergelijk met die in Nederland voor mijn gevoel aanzienzienlijk meer gestegen zijn .
  Hotels in Thailand zijn van “goedkoop” naar “niet goedkoop meer ” gestegen .
  Thailand is zeker niet goedkoop meer en daar ligt toch de kern van de discussie. !

 6. John zegt op

  Bij de reacties de volgende kanttekeningen. Recent werden de laatste cijfers over de Thaise consumentenprijzen dus uitgavenontwikkeling van de doorsnee Thai gepubliceerd. Heb de cijfers niet bij de hand maar herinner mij dat die ongeveer 1 procent per jaar is gestegen over de afgelopen vijf jaar. Maar dat zegt maar beperkt iets over de kostenstijging voor de buitenlander. Alles wat geïmporteerd wordt heeft een heel hoog invoertarief. Wijn is dus buitensporig duur. En dat gaat voor veel meer op.de eetgelegenheden waar de buitenlander eet zijn opnieuw niet dezelfde als voor de thai. Daarnaast zie ik dat veel restaurants in de toeristengebieden is elk jaar hun prijzen stevig verhogen! Dit alles zorgt voor een stevige prijsverhoging voor de buitenlander!

  • Theiweert zegt op

   Vraag me vaak in welk beheer zijn deze hotel. Onder westers of Thais beheer.
   Zoals veel bar en restaurants waar westerlingen komen onder westers beheer zijn. In Isaan kan je nog steeds voor kleine prijzen eten en drinken.

 7. Pieter zegt op

  Lung John beweert dat Thailand niet duur geworden is. Vraag eens aan Thaise mensen of ze vinden dat Thailand niet duur is geworden?
  In ieder geval vindt mijn Thaise schoonfamilie, dat het leven in Thailand echt duur is en dat de prijzen hard stijgen, hetgeen op zich raar is met zo’n sterke Baht.

  • Chris zegt op

   beste Pieter,
   Dat is helemaal niet raar want de kosten van bedrijven in Thailand stijgen ook en die stijgingen hebben helemaal niks met de Baht te maken. Het zijn namelijk stijgingen BINNEN Thailand.
   Je kunt best van alles en nog wat vragen maar de gemiddelde prijsstijging is 1,5 % per jaar. Dat is ook helemaal niet raar. Het is wel zo dat een aantal goederen die men dagelijks gebruikt wat duurder zijn geworden.

  • Theiweert zegt op

   Deze opmerking kan niet kloppen. Want de import is natuurlijk goedkoper met een sterke bath en voor de Thai die in bath betaald wordt blijft een bath een bath
   Voor ons in Europa merken we zelf niets dat onze Euro minder waard is geworden.
   Alleen als we buiten Europa op vakantie gaan.

 8. TheoB zegt op

  Citaat: “De koers van de Thaise baht is in de afgelopen vijf jaar met ongeveer 30% gestegen ten opzichte van de Amerikaanse dollar en zelfs met 40% in vergelijking met de Euro.”
  Waar haalt Skift die wijsheid vandaan?
  Even kijken op: XE.com …

  USD-THB
  https://www.xe.com/currencycharts/?from=THB&to=USD&view=5Y
  Op 18-11-2014: $0,03050/฿
  Op 17-11-2019: $0,03303/฿
  Dus in 5 jaar een stijging van de Bath tov de Dollar van 8,3%.
  De max. stijging van de THB tov de USD in die periode was 21,2% (van 0,02741 op 2-10-2015 naar 0,03323 op 2-11-2019).

  EUR-THB
  https://www.xe.com/currencycharts/?from=THB&to=EUR&view=5Y
  Op 18-11-2014: €0,02450/฿
  Op 17-11-2019: €0,02969/฿
  Dus in 5 jaar een stijging van de Bath tov de Euro van 21,1%.
  De max. stijging van de THB tov de EUR in die periode was 24,5% (van 0,02419 op 25-08-2015 naar 0,03012 op 14-11-2019).

  • Chris zegt op

   En nu de conclusie? Zou de ‘sterke” baht meer te maken kunnen hebben met de economische malaise in Europa of niet? Het aantal toeristen uit Europa stagneert ook, niet uit landen die niet de Euro hebben.

   • Herman buts zegt op

    Gewoon even de koersen vergelijken van de bht met de buurlanden dan zie je dat het een algemene tendens is dat de bht duurder geworden is en dus niet alleen tegenover de euro en de dollar.Iedereen weet dat dit op lange termijn nefast is voor de economie. De enige oplosiing is een koerscorrectie of een devaluatie van minimum 10%

   • noel castille zegt op

    Alleen mensen met euros zeer raar ken hier wel andere europeanen met problemen en niet van
    de minste Noren Zweden zelfs Zwitsers hier vinden Thailand wel degelijk een pak duurder?
    En dat in de regio van het arme Thailand de Isaan woon in Udon 2009 euro 50 thb nu 33 thb en
    dat is dus zeer eenvoudig 34 % inleveren ? De prijzen zijn ook jaarlijks gestegen lees daar 1.5%
    per jaar mijn thaise schoonfamilie dat is goevernementspraat ze schatten dat op het dubbele wat
    wel juist sommige dingen zijn bijna niet omhoog maar andere in 10 jaar met meer dan 100% en de wijn helaas nog meer .

   • TheoB zegt op

    Ik heb ook van de ASEAN-landen de ontwikkeling van de wisselkoersen over een periode van 5 jaar berekend:

    19 Nov 2014 00:00 UTC – 18 Nov 2019 16:10 UTC
    Brunei: THB/BND start:0.03965 close:0.04506 -> +13,6% (low:0.03800 high:0.04573 -> +20,3%)
    Indonesië: THB/IDR start:368.71737 close:466.41976 -> +26,5% (low:364.25121 high:467.50072 -> +28,3%)
    Singapore: THB/SGD start:0.03965 close:0.04506 -> +13,6% (low:0.03800 high:0.04573 -> +20,3%)
    Maleisië: THB/MYR start:0.10246 close:0.13764 -> +34,3% (low:0.10207 high:0.13881 -> +36,0%)
    Myanmar: THB/MMK start:31.90928 close:50.20631 -> +57,3% (low:31.01151 high:50.82842 -> +63,9%)
    Laos: THB/LAK start:246.08232 close:292.57216 -> +18,9% (low:222.95922 high:293.70520 -> +31,7%)
    Cambodja: THB/KHR start:123.82023 close:133.57897 -> +7,9% (low:110.74538 high:135.33156 -> +22,2%)
    Vietnam: THB/VND start:650.64159 close:769.04062 -> +18,2% (low:606.89201 high:771.78041 -> +27,2%)
    Filippijnen: THB/PHP start:1.37333 close:1.68242 -> +22,5% (low:1.27834 high:1.72549 -> +35,0%)

    Conclusie: de THB is ook tov. de andere ASEAN-landen (flink) gestegen. Zelfs in Cambodja waar China grootschalige infrastructuurprojecten uitvoert en de kust volbouwt met flats is de THB tov. de KHR gestegen.
    De toeristen uit de omliggende landen hebben dus ook te maken met een “sterke” Baht.
    Ik vind het vreemd dat de THB zo (sterk) gestegen is tov. de andere ASEAN-landen (nog wel handelspartners), terwijl de economie hapert.

   • Ger-Korat zegt op

    Volgens mij heeft de economische toestand er maar gedeeltelijk mee te maken.. Zoals TheoB heel goed registreert stijgt de baht ook ten opzichte van andere Asean landen en dat is verbazend want die meeste Asean landen hebben een economische groei welke zeker 2% hoger is dan die van Thailand (bijvoorbeeld Indonesie) tot zelfs het dubbele (Vietnam) en dat al vele jaren. Eigenlijk klopt er iets niet maar de achtergrond is niet duidelijk want er is geen extra reden wasrom de Thaise baht sterker stijgt dan die van andere Asean landen, het zou juist omgekeerd moeten zijn vanwege die aanmerkelijke jarenlange lagere groei. Zou er dan toch een keer een grote koerscorrectie komen net zoals in 1997 toen de koers met 40% implodeerde ?

 9. John zegt op

  @janbeute Ik ben onlangs van Thailand naar Spanje gegaan. Vind ik hier een leuk Thais restaurant dus even proberen. Een heerlijk 3 gangen keuze menu incl. een halve fles wijn pp 7.95€ Normaal Spaans menu del dia 8€ ook incl halve fles wijn. Kom daar in Thailand maar eens om

 10. Carlo Everaert zegt op

  In Pattaya vind je voor 50 tot 80 € toch wel hele mooie 4-sterren hotelkamers met zicht op zee. Een uitgebreid ontbijt voor 6 €. In de wondermooie Terminal 21, Pier 21, kun je uitgebreid Thais eten voor 2 à 5 €. Kwaliteitsvolle T-shirts voor 5€. Taxi’s aan 1/4 van de prijs van België.
  Zolang je niet de super-de- luxe toer op gaat is en blijft Thailand supergoedkoop.

 11. Theiweert zegt op

  Ja maar je kan in heel Spanje voor die prijs eten, maar je hebt wel een Spaanse wijn. Ook daar zijn de lonen laag, maar heb me altijd verbaasd dat de prijzen in Nederland zo hoog zijn tegenover de omliggende landen als Duitsland en Frankrijk.

 12. l.lagemaat zegt op

  De Europese reisorganisaties zien hun winsten minder worden! Dat doet pijn.

  In Pattaya en omgeving ongeveer 5000 hotels! En die zouden allemaal tussen de 350 en 500 euro per nacht vragen? De gotspe van het jaar!

  Schone kamer, koelkast, televisie ongeveer vanaf 750 Baht is 22 euro per nacht, geen ontbijt!
  Geen wonder dat 2 reisorganisaties afgelopen jaar al failliet zijn gegaan!

  Advies:
  Boek alleen de vliegreis en boek ter plaatse!
  Plaats genoeg momenteel!

  • Herman buts zegt op

   inderdaad plaats genoeg, omdat er een duidelijke daling is van het aantal boekingen

 13. Richard visser zegt op

  Ik kom nu 20 jaar in thailand.
  Sinds de euro is overwinteren duurder geworden.
  Let op voor permanent verblijf dient een pensionado netto 1500 euro per mnd te hebben

  • Jacques zegt op

   Beste Richard ik weet niet welke koers u gebruikt maar mijn app’s geven bij 65.000 baht per maand 1944,55 euro netto aan. Voor geregistreerde gehuwden in Thailand kan men met de helft volstaan. Je kunt wel aan 1500 euro genoeg hebben als je een flinke Thaise bankrekening hebt, die aanvult tot een bedrag van minstens 800.000 baht op jaarbasis. Enfin de bedragen zijn hier al zo vaak de revue gepasseerd en zullen wel bij de meeste betrokkenen bekend zijn.

  • tom bang zegt op

   Meen dat je thb 65000 dient te ontvangen uit het buitenland, dit komt vandaag de dag neer op €1945,15

 14. Jacques zegt op

  Het is en blijft interessant deze discussie. Feit blijft wel dat Thailand alleen maar duurder is geworden en dat de euro ten opzichte van de baht ontzettend is geslonken. Dit heeft natuurlijk zijn doorwerkingen op het toerisme voor bepaalde groepen mensen. Je moet tegenwoordig of niet weten wat je met je geld moet doen of niet goed in de bovenkamer zijn om de gaan kopen in Thailand. De flats of woningen zijn het geld niet waard. Ik heb gelukkig kunnen kopen in 2008 toen de euro nog 50 baht was, maar heden ten dagen zou ik het niet doen. Een flatje in de hoge torenflat van 25 vierkante meter in Bang Sarah aan het strand zou thans 3.8 miljoen ( 113.641,47 euro) moeten opbrengen. Ruim een jaar geleden kostte dit flatje nog 2.9 miljoen baht (86.727,95 euro). Als je er in het donker voorbij rijdt dan zie je maar weinig lampjes aan en ik denk dat er ook niet veel van verkocht is. Zo kan ik nog oneindig doorgaan met voorbeelden, maar het zal wel weer verklaarbaar zijn volgens sommigen.

 15. Piet de Vries zegt op

  Al die Chinezen waar de Thaise regering nu op inzet geven, zoals we allemaal weten, geen ene baht uit. Of het nu 20, 30 of 100 miljoen Chinezen per jaar zijn hier, Thailand verdient er precies 0 baht aan!

  • chris zegt op

   beste Piet,
   Dat heb je helemaal verkeerd. Die Chinezen verblijven wel in hotels in Thailand. Daarvan profiteren niet alleen de eigenaren (wellicht deels Chiness) maar ook de toeleverende bedrijven in de agrarische sector, de retail of groothandel en vervoerbedrijven. Om van de overheid met de BTW nog maar te zwijgen.
   De big spender toerist die zijn duizenden Bahts uitgeeft aan een buitenlandse luchtvaartmaartchappij (wij vliegen allemaal graag Etihad, Emirates and Eva Air) en niet aan Thai Airways (omdat die te duur zijn), die in een buitenlands hotel slaapt (de Marriott enz) en niet in Centara Hotels of de Landmark, veel aankopen doet maar de BTW terugvordert op het vliegveld, vooral naar de duurdere,niet-Thaise restaurants gaat is voor de Thaie economie veel en veel minder interessant dan je denkt.
   Geef mij maar de Chinezen. Die geven wellicht niet veel uit maar het zijn er wel 10 mijoen per jaar.

   • TheoB zegt op

    Maar de THB is in 5 jaar zelfs harder gestegen tov. de CNY dan de EUR.
    Idem dito voor de Indiase INR.

    20 Nov 2014 00:00 UTC – 19 Nov 2019 14:55 UTC
    THB/CNY start:0.18624 close:0.23270 -> +24,9% (low:0.17412 high:0.23513 -> +35,0%)
    THB/INR start:1.88748 close:2.37591 -> +25,9% (low:1.78937 high:2.38941 -> +33,5%)

    Ik vermoed dat er de laatste jaren meer Chinezen naar Thailand komen, omdat ze kapitaalkrachtiger zijn geworden.
    Voor Indiërs zal hetzelfde gelden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website