Het is bijna lachwekkend als het geen dodelijke ernst was: de regering probeert via een juridisch slimmigheidje de afzetting van de voorzitters van Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, beiden Pheu Thai-ers, te voorkomen.

En ze probeert ook de benoeming van Supa Piyawitti als lid van de National Anti-Corruption Commission te vertragen. Supa is permanent adjunct-secretaris van het ministerie van Financiën [de tweede hoogste ambtelijke baas]. Ze heeft vorig jaar een boekje opengedaan over de corruptie in het hypotheeksysteem voor rijst.

Al dit gechicaneer wordt vandaag door Bangkok Post beschreven in een analyse. Als belangrijkste bron fungeert senator Somchai Sawaengkan. Hij zegt dat de regering met hulp van de Raad van State probeert te voorkomen dat de Senaat op 18 april in vergadering bijeenkomt. Tijdens die vergadering zou beslist worden over het lot van de twee kamervoorzitters.

De zaak is aan het rollen gebracht door de National Anti-Corruption Commission die onderzoek doet naar de gang van zaken vorig jaar bij de behandeling van het wetsvoorstel de samenstelling van de Senaat te wijzigen. Beide voorzitters maakten toen voortijdig een eind aan de beraadslagingen, waardoor oppositieleden niet meer het woord konden voeren. Het Constitutionele Hof vonniste dat het voorstel in strijd met de grondwet was en leverde daarmee de NACC de munitie om de twee Pheu Thai-ers voor afzetting voor te dragen.

Welke juridische slimmigheidjes de Raad van State in stelling brengt, laat ik onvermeld, want dat is wel erg ingewikkeld en de redenering van de raad wordt ook bestreden door de tweede senaatsvoorzitter, die thans de honneurs waarneemt. Wanneer het kabinet voet bij stuk houdt, gaat hij het Constitutionele Hof om een uitspraak vragen. Senator Somchai zegt dat dit ook een reden kan zijn premier Yincluck wegens plichtsverzuim aan te klagen.

Volgens Somchai verzet Yingluck zich tegen de benoeming van Supa als NACC-lid omdat ze weet dat de regering dan op de pijnbank wordt gelegd door iemand die kennis van zaken heeft, capabel is en weet wat de regering in haar schild voert. Yingluck zou de zaak zo lang mogelijk willen rekken, zodat de nieuw gekozen (pro-regerings) senatoren een stokje voor Supa’s benoeming kunnen steken.

Deze theorie is niet onaannemelijk want een lid van Pheu Thai heeft al een klacht ingediend bij het secretariaat van de Senaat. Hij stelt dat naar Supa’s prestaties onderzoek is gedaan. De selectiecommissie van de NACC steunt echter haar benoeming.

Twee nieuw gekozen senatoren azen al op de functie van kamervoorzitter. De een is lid van coalitiepartij Chartthaipattana en de ander voormalig parlementslid van de (ontbonden) People’s Power Partij, de opvolger van (Thaksin’s) Thai Rak Thai en voorganger van Pheu Thai.

(Bron: Bangkok Post, 10 april 2014)

2 reacties op “Bangkost Post: Regering probeert afzetting kamervoorzitters te voorkomen”

 1. Farang ting tong zegt op

  Politiek zou zonder het slechte geheugen van de mensheid helemaal niet mogelijk zijn.

  Hoe zou het trouwens gaan met die 5000 rijstboeren die enige maanden geleden op weg waren naar Suvarnabhumi Airport , en plotseling onverrichte zaken terug naar huis keerden.
  Zij werden toen beschuldigd dat het niet om het geld ging maar enkel om morele steun aan Yingluck te verlenen.
  Het is speculeren natuurlijk, maar je moet niet raar opkijken dat die boeren de boel weer aan het opstarten zijn om ditmaal hun kamp op te slaan bij het NACC, want een beetje morele steun kan Yingluck wel weer gebruiken.
  Of zouden de boeren inmiddels al betaald zijn?

 2. Eugenio zegt op

  Yingluck is zeker alweer vergeten wat ze op 3 juli 2013 verklaarde:
  “I want Supa, to get into the details of her allegations, of where the actual corruptions problems are, because with factual evidence, I will prosecute all involved that she points out”

  @Farang ting tong. Deze groep rijstboeren is natuurlijk allang uit een apart potje betaald. In zoverre kun je zien hoe solidair ze werkelijk zijn met hun medegedupeerden in de rest van het land.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website