In een bijna wanhopig commentaar doet de hoofdredactie van Bangkok Post de oproep het hoofd koel te houden. Maandag is het uur U. Dat is de dag waarop de Senaat haar belofte kan waarmaken dat het controversiële amnestievoorstel wordt verworpen. En het is ook de dag dat het Internationale Hof van Justitie in Den Haag een uitspraak in de Preah Vihear zaak doet.

Wanneer de uitspraak in het nadeel van Thailand uitvalt, duikelt het land waarschijnlijk in een nationalistische razernij, die politiek uitgebuit gaat worden om de regering omver te werpen. De uitkomst zal niet erg aanlokkelijk zijn.

Dit is de tijd om het hoofd koel te houden, schrijft de krant. Zowel de regering als de protestgroepen moeten uiterst behoedzaam zijn om te voorkomen dat Thailand dezelfde fout maakt die in 2006 tot de militaire coup leidde en het land de afgelopen jaren in een politieke afgrond heeft gestort.

De voortekenen zijn zorgelijk. Op de rally’s hoort de krant diepe haat tegen de verdeeldheid zaaiende oud-premier Thaksin, die gezien wordt als het meesterbrein achter het blanco amnestievoorstel. De retoriek roept herinneringen op aan de tijd voor de putch van 2006 met het opstoken van ultra-royalistische en ultra-nationalistische gevoelens om politieke tegenstanders te demoniseren. Sommige sprekers roepen zelfs tot geweld op.

Na de bloedige gebeurtenissen van 2010 zouden de Democratische politici en andere protestleiders beter moeten weten en niet de bewondering van de bevolking voor het Koninklijk Huis en verkeerd nationalisme voor politiek gewin moeten misbruiken. De Pheu Thai-regering dient zich te realiseren dat de huidige uitbarsting van publieke woede niet alleen het gevolg is van het amnestievoorstel, maar ook van de manier waarop ze haar parlementaire meerderheid de afgelopen twee jaar heeft gebruikt.

De krant looft het besluit van de regering om het voorstel evenals de andere zes op te geven, maar ze stelt vast: het is niet genoeg. Ze moet stoppen haar parlementaire dictatuur te gebruiken om controversiële besluiten door de strot van de bevolking te duwen, zoals ze met het amnestievoorstel heeft gedaan. En het leger moet beseffen dat het in de barakken thuishoort. Ondanks alle politieke hobbels, dient de democratie de vrije loop te hebben.

(Bron: Bangkok Post, 8 november 2013)


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.


5 reacties op “Bangkok Post: Laten we het hoofd koel houden”

 1. william zegt op

  Ja ik ben zeker benieuwd hoe dat uit gaat pakken as. maandag, bij ons in het dorp (ca. 40 kilometer van de grens van Cambodja) zijn de bewoners al geadviseerd om de belangrijkste spullen in te pakken als het na maandag uit de hand gaat lopen, ik hoorde dat sommige plaatsen dichter bij de grens de bewoners al wapens hebben gekregen, en er al verschillende gevechttanks hun positie hebben ingenomen. en dat allemaal om een stukje grond van 4 vierkante kilometer met wat oude stenen., hoe dan ook ik krijg de indruk dat de Thai wat de uitslag ook is het niet accepteren, de heethoofden !!

 2. chris zegt op

  Het grote probleem is dat er flinke emoties in het spel zijn. Rationeel, politiek gezien is het volgende aan de hand: de amnestie-wet wordt zeker afgewezen na de protesten uit bijna alle lagen van de bevolking. Een grote misrekening van Thaksin en dus gezichtsverlies, voor hem maar ook voor zijn zus die er blijk van geeft ZELF geen goed inschattingsvermogen te hebben (of te weinig overtredingskracht). De tempel-case kan door Thailand nauwelijks gewonnen worden. Het wordt een remise (het hof geeft het grensconflict weer gewoon terug aan de twee landen of verklaart zich niet bevoegd) of Cambodja behaalt een Pyrrhus-overwinning. Zowel de regering Abhisit als Yingluck hebben de Thai in de waan gebracht dat zij dit gevecht van Cambodja zouden kunnen winnen.
  De regering Yingluck heeft dringend behoefte aan goed nieuws en een duidelijk wapenfeit. Hun Sen, een vriend van Thaksin (en ook van Yingluck dus) kan ze dit bezorgen door as maandagmiddag of -avond een verdwaalde Cambodjaan over de grens te sturen of ’toevallig’ een granaat af te vuren naar Thailand of te schieten. In dat geval reageert het Thai leger natuurlijk onmiddellijk. (of niet?). Er volgen een paar dagen van gevechten (werkelijk over NIETS anders dan symboliek), er vallen enkele doden en gewonden en in de loop van de week biedt Cambodja haar excuses aan, stuurt een nog gevangen Thai terug naar huis en iedereen gaat weer over tot de orde van de dag. En Yingluck kan vertellen dat ze zich niet zomaar de rijst van het bord laat eten door vriend Hun Sen.

 3. Frans zegt op

  Dag Thailand-kenners,

  Wij gaan as dinsdag naar Thailand en we zijn toch wel een beetje ongerust over alle berichtgeving. Kunnen jullie inschatten of de gehele situatie ook de toeristensector zal gaan beïnvloeden?

  Gr. Frans

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Frans Zolang het ministerie van Buitenlandse Zaken/de ambassade geen reiswaarschuwing geeft, kun je met een gerust hart naar Thailand afreizen. Zelfs in 2010 tijdens de roodhemdrellen was een vakantie in Thailand verantwoord, mits je bepaalde plaatsen meed. Voor het toerisme uit Europa en de VS zullen eventuele ongeregeldheden geen gevolgen hebben. Chinese en Zuidoost Aziatische toeristen blijven wat sneller weg, maar dat effect verdwijnt als de rust weerkeert.

 4. monte zegt op

  volledig met chris eens ..een thai vecht maar even..
  De regering heeft hier niks in te brengen
  Dus het zal een paar dagen spannend zijn
  maar dan keert de rust weer terug..
  meer erg is de schulden crisis van het land.
  Dat zou het land wel eens in een diepe crisis kunnen brengen
  als je ziet hoe het gemiddelde schulden plafond van een gezin is opgelopen
  dan kan die bom weleens gauw gaan barsten
  als je enkel nog maar eens kijkt hoe duur hier alles is
  behalve het thaise eten ..rijst en groentes ..niet’
  maar al andere produkten zijn of zo duur of een stuk duurder dan in nederland
  en dan durven ze in nederland nog te zeggen ..het leven is goedkoper daar
  absoluut niet.
  komend jaar wordt crusiaal voor thailand..
  als je ziet wat een thai verdient wow.. en de prijzen zo duur .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website