In een oorlog is de waarheid het eerste slachtoffer. Ik moest vandaag aan die uitdrukking denken toen ik Bangkok Post Sunday las. Een groot openingsartikel meldt dat Cambodja de afgelopen drie jaar in het geheim duizend personen heeft gerecruteerd om als ‘Temple Security’ Hindu-tempel Preah Vihear te beschermen. De krant baseert zich op uitspraken van een Cambodjaanse generaal, gedaan in een undercover bezoek van Bangkok Post aan het tempelgebied.

Volgens ‘Cambodjaanse militaire bronnen’ heeft Cambodja 319 soldaten bij de tempel gestationeerd. De geheimzinnige Temple Security zou gerecruteerd zijn uit de Tourist Police en de Apsara Authority die het toezicht op Angkor Wat heeft. De leden dragen geen uniform en zouden bewapend zijn met AK-47 vuurwapens. Ook vrouwen maken er deel van uit; zij mogen huishoudelijke taken uitvoeren.

Cambodjaanse bronnen, die de krant heeft gesproken (sommigen met naam aangeduid), beschuldigen Thailand ervan troepen naar het grensgebied te hebben gebracht en bunkers te bouwen. ‘We zijn bang dat Thais na het vonnis aanvallen. […] We denken dat ze gewelddadige demonstraties houden, wanneer ze verliezen.’

Een bron bij de Thaise Suranee Task Force, die in het grensgebied is gelegerd, ontkent de opbouw van militaire logistiek. De bunkers zijn schuilplaatsen voor burgers en onlangs hersteld. De bron zegt dat Cambodja rond de tempel soldaten heeft gelegerd, die een politie-uniform dragen. Dit is in strijd met het tussenvonnis van het Internationale Hof van Justitie (ICJ) in Den Haag uit juli 2011. Het Hof stelde toen een gedemilitariseerde zone in.

Een artikel op pagina 4 van de krant laat een geheel ander geluid horen. Thaise en Cambodjaanse soldaten beloven vaker samen de maaltijd te gebruiken en te sporten. Ze lunchen al elke zaterdag gezamenlijk. De commandant van het Tweede Leger ontmoet binnenkort zijn Cambodjaanse collega om te praten over versterking van de militaire banden.

En verder was er nog minister Surapong Tovichatchaikul (Buitenlandse Zaken), die tijdens het wekelijks tv-praatje van premier Yingluck, ouwe koeien uit de sloot haalde. Gaat over de erfgoedstatus van Preah Vihear, die Unesco in 2008 aan de tempel toekende.

Alle gedoe heeft te maken met een stukje land van 4,6 vierkante kilometer bij de tempel, dat door beide landen wordt betwist. Het ICJ kende de tempel in 1962 aan Cambodja toe; maandag beslist het Hof over het omliggende gebied, maar het zou beide kemphanen ook terug naar de onderhandelingstafel kunnen sturen. Afwachten maar.

(Bron: Bangkok Post, 10 november 2013)


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website