Op deze pagina houden wij je op de hoogte van Bangkok Shutdown plus aanverwant nieuws, zoals het boerenprotest. De berichten staan in omgekeerde chronologische volgorde. Het laatste nieuws staat dus bovenaan. De vet gezette tijden zijn Nederlandse tijd. In Thailand is het 6 uur later.

Veel voorkomende afkortingen

UDD: United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden)
Capo: Centre for the Administration of Peace and Order (orgaan dat verantwoordelijk is voor toepassing van de ISA)
CMPO: Centre for Maintaining Peace and Order (verantwoordelijk orgaan voor de Noodtoestand die sinds 22 januari geldt)
ISA: Internal Security Act (noodwet die de politie bepaalde bevoegdheden geeft; is in geheel Bangkok van kracht; minder streng dan de Emergency Decree – noodverordening)
DSI: Department of Special Investigation (de Thaise FBI)
PDRC: People’s Democratic Reform Committee (staat onder leiding van Suthep Thaugsuban, ex-parlementslid van oppositiepartij Democraten)
NSPRT: Network of Students and People for Reform of Thailand (radicale protestgroep)
Pefot: People’s Force to Overthrow Thaksinism (idem)

Reisadvies Buitenlandse Zaken

Reizigers wordt geadviseerd om het centrum van Bangkok zoveel mogelijk te mijden, waakzaamheid te betrachten, uit de buurt te blijven van samenscholingen en demonstraties en de berichtgeving in de lokale media dagelijks te volgen over de plaatsen waar demonstraties plaatsvinden.

Noodtoestand

Voor dertien overheidsgebouwen, gebouwen van staatsbedrijven en onafhankelijke bureaus, inclusief rechtbanken, geldt ‘Verboden toegang’ voor de bevolking. Het gaat om het Government House, parlement, Ministry of Interior, Chaeng Wattana government complex, Cat Telecom Company aan de Chaeng Wattana weg, TOT Plc, Thaicom satellite station en kantoor, Aeronautical Radio of Thailand Ltd, de Police Club.

Vijfentwintig wegen vallen eveneens onder dit verbod, maar dat geldt alleen voor personen, die ‘de neiging hebben om onrust te stoken’. Het gaat om de volgende wegen: Ratchasima, Phitsanulok en wegen rond het Government House en parlement, Rama I, Ratchadaphisek, Sukhumvit van Nana intersection tot Soi Sukhumvit 19, Ratchavithi van de Tukchai intersection tot de Din Daeng Triangle, Lat Phrao van de Lat Phrao intersection tot de Kamphaengphet intersection, Chaeng Wattana road en een brug, Rama 8, die bezet is door het  Dhamma Army.

[Bovenstaande lijstjes zijn overgenomen van de website van Bangkok Post; de lijstjes in de krant weken daar vanaf. De Noodverordening bestaat uit 10 maatregelen. Bovenstaande twee maatregelen zijn met onmiddellijke ingang van kracht.]

Waar moeten toeristen wegblijven?

 • Pathumwan
 • Ratchaprasong
 • Silom (Lumpini Park)
 • Latphrao
 • Asoke
 • Victory Monument

en ook bij:

 • Het regeringcomplex op Chaeng Wattana Road
 • Phan Fa Bridge op Ratchadamnoen Avenue
 • Chamai Maruchet Bridge – Phitsanulok Road

Op bijgaande kaart zijn de locaties aangegeven:  http://t.co/YqVsqcNFbs

[youtube]http://youtu.be/W7gX7DGbFs8[/youtube]

’t Is niet allemaal kommer en kwel, de politieke onlusten in Thailand. Er zijn al gratis online games en apps beschikbaar, waarin de draak wordt gestoken met het conflict. Een zo’n spel heeft als hoofdpersoon actieleider Suthep Thaugsuban. Het is een digitale legpuzzel, waarbij de spelers een compleet beeld moeten vormen. De puzzelstukjes bestaan voornamelijk uit de Thaise vlag. Het spel kent drie moeilijkheidsgraden.

Ook het regeringskamp wordt niet ontzien. Bovenstaande video toont Chatchart Crush, gebaseerd op het populaire spelletje Candy Crush. Chatchart is (demissionair) minister van Transport. De bedoeling van het spel is drie identieke gezichten van de man op een rij te krijgen. Spelers geven het spel een rating van 4,8 uit 5.


Sinds het begin van de protesten eind oktober in Bangkok zijn 10 personen om het leven gekomen en 571 personen gewond geraakt. Bangkok Post praat met demonstranten. Bang zijn ze niet. Sommigen zeggen: Bloedvergieten zal alleen maar meer mensen de straat op brengen. Bekijk de video.


Laatste nieuws

15:49 Sondhi Limthongkul, initiatiefnemer en voormalig leider van de People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden), gaat zondag niet stemmen. ‘Er is geen reden te gaan stemmen gezien de falende politiek en falende regering’, zei hij vrijdagavond.

Als PAD-leider leidde Sondhi eind 2008 de bezetting van luchthaven Suvarnabhumi, die uiteindelijk leidde tot de val van de regering Somchai, een zwager van Thaksin. Sinds Suthep Thaugsuban de PDRC leidt, heeft Sondhi zich op de achtergrond gehouden, maar beiden zijn het erover eens dat hervormingen dienen vooraf te gaan aan de verkiezingen.

Sondhi riep zijn achterban niet op om zijn voorbeeld te volgen. Hij vroeg legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha partij te kiezen tussen de demonstranten of oud-premier Thaksin.

15:07 Het kleurrijke parlementslid Chuwit Kamolvisit, leider van de Rak Thailand partij en ex-eigenaar van luxe massagesalons [lees halve bordelen] aan de Ratchadaphisekweg [maar hij zegt zijn leven te hebben gebeterd], daagt in een agressieve video op Facebook tegenstanders uit hem tegen te houden als hij zondag in Din Daeng gaat stemmen. Zijn enige wapen zal zijn ID-kaart zijn. Chuwit verwacht dat de regering hem beschermt.

Verder vraagt hij zich af waarom de demonstranten pas nu pleiten voor hervormingen voorafgaand aan de verkiezingen, terwijl het land al 10 jaar wordt geteisterd door corruptie.

15:03 Om te voorkomen dat stembureaus zondag door anti-regerings demonstranten worden geblokkeerd, zijn pro-verkiezingen groepen op sommige plaatsen begonnen stembureaus veilig te stellen. In het district Don Muang (Bangkok), waar afgelopen zondag wat duw- en trekwerk plaatsvond, bewaken ze het stembureau dag en nacht.

14:54 Met amper twee dagen te gaan is de Kiesraad wanhopig op zoek naar 44.000 personen om de stembureaus volledig bezet te krijgen. Intussen voeren voor- en tegenstanders van de verkiezingen campagne in diverse provincies, waaronder Bangkok.

De wet vereist dat een stembureau acht personen telt wanneer het om 8 uur open gaat. In totaal telt Thailand zondag 93.305 stembureaus. Er kan tot 3 uur worden gestemd.

Het gebrek aan personeel is het meest nijpend in de zuidelijke provincies. Daar is nog 90 procent van de stembureaus onderbemand. In Surat Thani en Songkhla ontbreekt de voltallige bezetting van de bureaus. De Kiesraad overweegt de eerste stemmers te vragen om de bureaus te bemannen.

Verder kampt de Kiesraad nog met het probleem dat de distributie van stembussen en stembiljetten in veertien zuidelijke provincies wordt geblokkeerd door demonstranten. Die bevinden zich in de postkantoren van Chumphon, Nakhon Si Thammarat en Songkhla.

Het provinciale kiesraadhoofd in Phatthalung verwacht dat er helemaal niet gestemd kan worden in de provincie. Prachuap Khiri Khan kampt met hetzelfde probleem. Demonstranten houden er een rally voor het politiebureau van Bang Saphan om te voorkomen dat stembussen en –biljetten worden verspreid (foto).

08:38 Een netwerk van medische en volksgezondheidswerkers roept alle ambtenaren en met name die in het ministerie van Volksgezondheid op zondag niet te gaan stemmen of gebruik te maken van het vakje ‘No vote’ op het stembiljet. Eerst hervormingen, schrijven ze in een verklaring. Hervormingen zijn hard nodig op het gebied van openbaar bestuur en de controle op de uitvoerende macht.

08:31 Een groep kiezers uit de drie meest zuidelijke provincies Pattani, Yala en Narathiwat zijn in Nong Chik (Pattani) in het geweer gekomen tegen de belegering van een plaatselijk postkantoor. Hierdoor kunnen stembussen en stembiljetten niet worden afgeleverd. De groep verzamelde zich voor het Otop-centrum aan de Hat Yai-Pattani Highway.

Aanvankelijk wilden ze naar Hat Yai gaan, maar op aandrang van hun leiders zagen ze daar toch maar vanaf om een gewelddadige confrontatie te voorkomen. In plaats daarvan leverden ze bij diverse diensten een open brief in met het verzoek actie te ondernemen. Want: ze willen stemmen!

07:23 Thailand heeft niet eerder dan in de tweede helft van dit jaar een regering, verwacht vice-voorzitter Thanit Sorat van de Federation of Thai Industries. Thanit denkt dat de protesten verantwoordelijk zullen zijn voor vertraagde nieuwe investeringen in zowel de particuliere als de overheidssector. De werkloosheid kan van 0,7-0,8 procent vorig jaar oplopen naar 1 procent.

06:49 Het districtskantoor van Laksi (Bangkok) is aan het eind van ochtend belegerd door demonstranten. Protestleider Luang Pu Buddha Issara riep de districtsdirecteur, tevens voorzitter van de kiescommissie in kiesdistrict 11, op om de stembussen en stembiljetten niet op de stembureaus in zijn district af te leveren. ‘Stembussen en stembiljetten zijn als giftig fruit’, aldus de monnik. Issara denkt dat een groot aantal mensen hun leven verliezen, wanneer de verkiezingen op 2 februari doorgaan.

05:43 Demonstranten zijn vanochtend om 10 uur vertrokken vanaf Lat Phrao om over de Ratchaphisekweg [dat is dus bij mij in de buurt] naar winkelcentrum Fortune [waar ik wel eens eet en een prima koffie drink] bij de kruising met de Rama IX-weg te marcheren. Daarna gaan ze weer terug. [Misschien wel met de metro vanaf station Rama IX naar station Lat Phrao – zo duur is dat niet.]

05:37 Even rekenen: 5.000 agenten voor 50 districtskantoren in Bangkok is 100 agenten per kantoor of is het 10.000 agenten, zoals een eerder bericht meldde, dus 200? Hoe het ook zij, ‘crimebuster’ Panupong Singhara heeft de leiding over die 5.000.

Hij is benoemd door het CMPO en niet toevallig – of wel toevallig – is hij een vriendje van CMPO-directeur Chalerm Yubamrung (foto). Beter gezegd: zijn secretaris toen Chalerm nog minister van Werkgelegenheid was, een functie die hij nu demissionair bekleedt. Panupong schijnt ook zijn sporen verdiend te hebben bij de jacht op drugshandelaren aan de Thai-Myanmar grens.

Chalerm, een echte ijzervreter, waarschuwt de demonstranten geen stembureaus te blokkeren, want dat leidt tot gevechten. Tussen wie en wie laat zich raden.

Overigens krijgen niet alle stembureaus in Bangkok politiebescherming; daarvoor ontbreekt de mankracht. Het leger helpt wel een handje met 5.000 soldaten.

05:17 Als jullie hier nou drie nachten overnachten, dan mag je weer aan het werk, had de protestleiding op de Chaeng Wattanaweg tegen topambtenaren van het ministerie van Justitie gezegd. Dus slaapt de adjunct-permanent secretaris van het ministerie sinds woensdag in een iglotentje in plaats van in zijn comfortabele warme bedje thuis, en dus gaan maandag zeshonderd ambtenaren weer aan het werk. ‘Omdat ze de mensen dienen en niet de politici’, aldus protestleider Luang Pu Buddha Issara.

04:49 Wanneer premier Yingluck weigert haar biezen te pakken na de ‘biggest-ever rally’ van zondag (de dag van de verkiezingen), gaat de protestbeweging er maandag een tandje bij doen. Dit zei actieleider Suthep Thaugsuban [die ik in levende lijve heb mogen aanschouwen] gistermiddag op het podium op Asok na een mars vanaf On Nut.

Volgens de krant werd die mars door een ‘large crowd’ gelopen, maar die grote menigte zag ik pas ’s avonds toen de gezelligheid op de Asoke-Montriweg overheerste. Onderweg werd Suthep beschermd door een dubbel menselijk schild van bodyguards. Veel mensen stopten hem weer geld toe ter financiering van de protesten.

’s Avonds voerde Suthep het woord op Pathumwan, waar hij andermaal opriep zondag niet te gaan stemmen. ‘Als je binnen zeven dagen na de verkiezingen een brief schrijft aan de Kiesraad dat je werd tegengehouden door demonstranten, verlies je niet je politieke rechten’, bezwoer hij degenen die daarvoor bang zijn.

04:34 De DSI heeft 80 verdachten in het vizier, die de protestbeweging financieel steunen. Zij lopen het risico dat hun bankrekening, evenals al gebeurd is bij PDRC-leiders, wordt bevroren. De DSI wil niet zeggen wie die 80 zijn. Ze zijn twee dagen geleden gewaarschuwd door het CMPO.

Het CMPO heeft de secretaris-generaal van het Anti-Money Laundering Office opdracht gegeven het onderzoek naar die financiers te leiden. Indien bewezen wordt dat ze de PDRC hebben gesteund, kunnen ze vervolgd worden wegens verraad, samenspanning bij het oproepen tot geweld en overtreding van de noodverordening.

Volgens de DSI vloeit dagelijks 20 miljoen baht naar de protestbeweging.

04:23 Wie liegt en wie spreekt de waarheid? De politie zegt wapens en munitie te hebben gevonden in een pickup truck, die eigendom is van een Pefot-demonstrant. De wagen werd onderzocht na het incident van zondag waarbij een Pefot-leider werd doodgeschoten.

Pefot-leiders spraken gisteren met de politie van Bang Na en hielden bij hoog en bij laag vol dat ze ongewapend waren toen ze het stembureau van Bang Na belegerden. De eigenaar van de pickup truck, een rubberboer, zegt dat er alleen kleren in zijn wagen lagen.

Pefot-leider Rawee Mashmadol noemt het verhaal van de politie een smerig spel. ‘Als we wapens hadden gehad, zouden we teruggeschoten hebben toen we werden aangevallen.’ [Naar verluidt vanuit een groep roodhemden.]

04:07 De voormalige Democratische parlementsleden, die nu de show stelen als protestleider, gaan zondag niet stemmen. Daarmee zijn hun kansen op een nieuwe politieke loopbaan verkeken, tenzij de verkiezingen ongeldig worden verklaard. Er is ook nog een andere manier om aan een niet-politieke toekomst te ontsnappen, maar die laat ik maar onvermeld. Beetje ingewikkeld.

Atthawit Suwanphakdi is de enige protestleider, die wel naar de stembus gaat. Dat moet ook wel, want het partijbestuur heeft hem opgedragen impeachment klachten in te dienen tegen corrupte politici. Oppositieleider Abhisit (geen protestleider) wil niet zeggen of hij gaat stemmen. Zijn partij boycot de verkiezingen.

02:05 Een nieuwe tegenslag voor de regering, die het toch al zo moeilijk heeft met Bangkok Shutdown, en de boeren die met smart wachten op het geld voor hun ingeleverde rijst. De veiling voor een bruglening om de boeren op korte termijn te kunnen betalen, is gisteren afgelast omdat slechts een paar banken kwamen opdagen.

Zelfs de staatsbanken Government Savings Bank en de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives (BAAC) bleven weg. De banken zijn bang dat de lening (die in onderdelen wordt geveild) in strijd is met de grondwet omdat de regering demissionair is. De regering wil in totaal 130 miljard baht lenen.

Sinds het oogstseizoen in oktober is begonnen, hebben boeren voor 150 miljard baht aan rijst ingeleverd, maar slechts 50 miljard baht is uitgekeerd. Het budget van de BAAC, die het hypotheeksysteem voorfinanciert, is uitgeput.

Wanhopige beoren hebben op tal van plaatsen de afgelopen tijd wegen geblokkeerd om de regering onder druk te zetten. Op de foto het protest van boeren uit beneden-noordelijke provincies.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Bangkok Breaking News – 31 januari 2014”

 1. Farang tingtong zegt op

  Kijk eens aan het SPEL van de politiek op video!…Maar het is niet realistisch want het echte politieke spel ziet er zo uit, de twee gezichten van de politiek: naar buiten toe de idealen, de vergezichten, het programma.
  En dan het andere, het verborgen gezicht: het gevecht om de macht, de strategie, het politieke spel.

  tingtong

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Farang tingtong Aan het werk. Maak daar nu maar eens een mooi computerspelletje of app van. Zetten we die erbij.

   • Farang ting tong zegt op

    Haha ja goed idee Dick, is misschien wel een gat in de markt.
    Ik denk dat het goed zal verkopen, want buiten de politiek zijn er heel veel mensen die heel veelverstand van politiek hebben, alleen jammer dat ze een taxi besturen of je haar aan knippen zijn.(grapje)

 2. pratana zegt op

  Zeg Dick,
  je bent haast een live reporter voor deze blog geworden, nu zitten ze haast in je achtertuin:) de neef van mijn vrouw was tot 3 jaar geleden bij een motoreenheid politie in BKK en had het toen al geroken al die manifestaties was haast van dienst 24/24 en 7/7 is hem teveel geworden, overgeplaatst bij “ons” tegen de Cambodjaanse grens (border market heel gekend voor de visarunners) waar hij sinds dien loonsverlaging heeft maar een veel rustiger leven .
  Let toch maar op zo dicht bij die demonstranten (of zijn het manifestanten) en zoals CNN in oorlogsgebied vergeet je helm niet 5555

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Pratana Het valt mij op Asok op dat behoorlijk veel toeristen en expats het advies van Buitenlandse Zaken om protestlocaties te mijden, in de wind slaan. Ik geef toe: ik maak mij er zelf ook schuldig aan, zij het overdag en alleen omdat de in/uitgang van metrostation Sukhumvit op een andere manier niet bereikbaar is. ‘t Is overigens maar een klein stukje. Overdag is Asok zo goed als uitgestorven.

 3. 4freedom zegt op

  Suthep roept nu al een hele poos van alles, maakt niets waar, Yinkluck zit er nog steeds.

 4. TnT zegt op

  De regering heeft dringend 130 miljard bath nodig. Dit kan toch geen probleem zijn voor Yingluck en Taksin. Misschien even op de eigen bankrekeningen kijken en die gebruiken. Hoeven ze ook niet te lenen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website