Thailand heeft de internationale pers gehaald, maar zich vooral wereldwijd belachelijk gemaakt met de inval op een clubavond van een bridgeclub in Pattaya en de daarop volgende arrestatie van een groepje bejaarde bridgespelers.

Het incident krijgt nog een ander staartje omdat veel toeristen die bridge spelen overwegen om de voorgenomen reis naar Thailand te annuleren. Zo is de voorzitter van de Asia Pacific Bridge Federation gevraagd of het wel veilig is om naar Thailand te reizen. Een groep bridgespelers uit Noorwegen met driehonderd leden overweegt om niet naar Thailand te gaan.

Voorzitter Chodchoy van de Asia Pacific Bridge Federation zegt dat het incident erg slecht is voor het imago van Thailand: ‘In de eerste plaats stelt de hele wereld ons in een kwaad daglicht en denken ze dat we niet eens weten wat bridge is. In de tweede plaats wordt het toerisme geschaad.’

Volgens Chodchoy arriveren jaarlijks tienduizend reizigers met zogenaamde ‘bridge tours’ in Thailand met Pattaya en Phuket als meest populaire bestemming.

De 32 spelers die woensdag gearresteerd werden, hebben hun paspoort moeten inleveren. Ze zouden het paspoort pas terugkrijgen als het politieonderzoek is afgerond. Dat kan drie wel weken in beslag nemen. Inmiddels heeft het hoofd van de politie in Pattaya de zaak wat gesust: hij neemt genoegen met een fotokopie.

De eigenaar van het zaaltje die de bridgeclub in gebruik heeft, moet een boete betalen omdat hij de autoriteiten niet heeft geïnformeerd over de bridge-avond.

Volgens een lid van de bridgeclub dacht de politie dat het  score-systeem, die wordt bijgehouden op een computer, gekoppeld was aan een internationaal goknetwerk. Nadat de spelers naar het politiebureau waren gebracht, moesten ze een document ondertekenen waarin ze toegaven illegaal te gokken. Ze werden beboet met 5.000 baht om op borgtocht te worden vrijgelaten. Slechts één vrouw, een Duitse van 60 jaar die jaarlijks twee maanden in Pattaya verblijft, weigerde te tekenen en de boete te betalen. ‘Ik heb niets verkeerd gedaan.’ Een ander lid betaalde uiteindelijk de boete voor haar.

De organisator van de bridge-avond kreeg een boete van 10.000 baht en moest daarnaast 140.000 baht betalen wegens het bezit van 150 illegale pakjes met speelkaarten.

‘De politie zei me dat ik binnen 20 minuten in totaal 150.000 baht moest betalen om uit de gevangenis te blijven. Toen ik zei dat ik zoveel geld niet had, maakte ze er 50.000 baht van.’ Uiteindelijk werd hij pas ’s nachts om 5 uur vrijgelaten na inlevering van paspoort en rijbewijs.

Bron: Bangkok Post

18 reacties op “Arrestatie bridge spelers: ‘Thailand maakt zich belachelijk’”

 1. wilco zegt op

  ik vraag me af met dit ” incident” in hoeverre de nederlandse ambassade een rol kan spelen in Thailand.
  Of is het de “ver van mijn bedshow” voor onze diplomaten in Thailand?

 2. Harrybr zegt op

  Is dan iedereen helemaal nieuw in Thailand ?

  de autoriteiten niet heeft geïnformeerd ( en een fors handje kleingeld daar achtergelaten) over de bridge-avond.

  Natuurlijk is vergeten de normale contributie aan de politie te betalen, en daarom al die heissa.

 3. Nico zegt op

  de “zaak” loopt dus nog steeds,

  Maar je hoort helemaal niets over Ambassades, of die wel of niet hun diensten hebben aangeboden.

  Nico

 4. fpc vd einden zegt op

  dat is nou een van de reden waarom ik niet meer naar thailand ga, ronduit belachelijk hoe ze met toeristen omgaan , ik hou van dit land maar je moet het ook niet opzoeken.

 5. HERMAN zegt op

  Ja ook DAT is Thailand! Bovendien is de politie van Pattaya één van de corrupste van Azië in elk opzicht. Het gaat hen NIET zozeer om veiligheid en orde, dan wel om puur geldgexin. Dagelijks honderden arrestaties voor vermeende overtrefingen of voor pietluttigheden. En niet enkel voor farangs. Vraag het de lokale bewoners maar…..

 6. NicoB zegt op

  Trieste zaak hoor, wat mij betreft nog triester doordat mensen die niets illegaals deden toch, op 1 na, een document tekenden waarin ze toegaven illegaal te hebben gegokt?!?
  Ik snap wel dat je van alle gezeur af wilt zijn, de boete is ” maar ” 5.000 Bath, dus allee betalen en naar huis, maar toch ….? Kun je dan echt je recht niet halen in Thailand? Triest, ik heb er geen andere woorden voor.
  NicoB

  • Pieter zegt op

   Zeer domme politie.
   Maar 5000 bath, weinig?
   Voor velen in Thailand een zeer aanzienlijk geldbedrag met een minimum dagloon van 300 bath.
   Als ze het minimum loon al krijgen, zoals die rubbertappers in het zuiden, die krijgen maar (illigaal) 150 bath voor een hele dag werken.
   Wat ze daar ff “vergaard” hebben die “politie” is een KAPITAAL!
   Van terugbetalen na een onwettige actie zal wel niks komen ben ik bang.

 7. Rick zegt op

  Thailand oh Thailand toch hoe vaak blijf je jezelf niet in je vingers snijden, tuurlijk het is een vreemd land met een andere cultuur waar wij ons ook aan moeten aanpassen. Maar laten we niet vergeten dat Thailand zelf als een hongerige wolf op al die miljoenen toeristen per jaar zit te wachten. Dit is weer een pijnlijk incident dat uit de drang naar geld van corrupte ambtenaren komt alleen blijven die zoals gebruikelijk weer buiten schot.

  Ik heb het al vaker gezegd buurlanden als vooral Cambodja en Vietnam wrijven de handen steeds meer mensen kiezen voor die reis bestemmingen. En ook Myanmar en Laos worden steeds populairder, en nu de Russen door de slechte economie weg blijven zitten ze dalijk alleen nog maar met asociale Chinezen die zich dus echt helemaal nergens aan willen passen.

 8. janbeute zegt op

  En hoe zit het met gezellig eens een avondje te kunnen klaverjassen .
  Maakt niet uit op zijn Amsterdams of in combinatie met een wildeboom .
  Niet meer aanbeginnen dus in Thailand .
  Want voor dat je het weet zit je met de poedelprijs en al , achter slot en grendel op een Thais politiebureau .
  Met alle gevolgen vandien dus , dan maar weer gewoon gaan tuinieren oid .
  Maar helaas wordt elders in dit land op diverse plaatsen nog wel op zijn Thais gekaart en gegokt .
  Met dank aan het dichtknijpen van beide ogen door de lokale hermandat .
  Laat mij niet lachen ik herken het en zie het met mijn beide ogen , this is Thailand .

  Jan Beute een oud klaverjasser .

 9. Cees1 zegt op

  Ja Corretje, veel zaken gaan inderdaad heel anders in Thailand. Maar als ze echt over de schreef gaan zoals dit geval,is het heel goed dat daar reacties van mensen op volgen. Want met jou instelling ” je hebt het maar te nemen ” . Worden ze steeds “creatiever” met het bestelen van buitenlanders. Hier betrof het over het algemeen oudere mensen. Maar ik weet zeker als er een groot aantal mensen geweigerd te betalen. Ze het niet hadden doorgedrukt. Want ze weten heus wel dat ze fout waren.

 10. Hans Struijlaart zegt op

  Bridgen, Klaverjassen, pesten, 31-en, 21-en, pokeren, Canasta.
  Kaarten zet aan tot nodeloos geweld, afpersing, zelfmoorden, maffiapraktijken, gebroken gezinnen, het missen van vingers, liquidaties etc. Iedereen weet dat. Ga lekker patience spelen, daar doe je niemand kwaad mee en lokt geen gokgedrag uit en alle daaruit voortkomende criminaliteit, want wie gaat er nu tegen zichzelf gokken.
  Het moet maar eens afgelopen zijn met dat idiote gokken in Thailand.
  Levenslang moeten die oudjes krijgen of uitgezet worden naar Nederland.
  Nederland weet wel raad met dit soort tuig.
  Tevens vind ik ook dat illegaal Poolen, darten en Risk aan banden gelegd moet worden.
  Per dartcompetitie niet meer dan 12 darts anders wordt het illegaal. (Van Gerwen p.s. niet in Thailand gaan spelen s.v.p. anders kom je niet meer terug in Nederland)
  Poolen niet meer dan 4 keu’s anders wordt het allemaal erg verdacht en illegaal.
  Bij het spelen van Risk per persoon niet meer dan 20 legers in je bezit hebben anders gaan we al snel naar een wereldoverheersing waar niemand op zit te wachten.
  En zo kan ik nog wel meer sporten noemen die extreem gevaarlijk zijn in groepsverband (voetballen bv).

  Maar even zonder dollen: Het is natuurlijk ontzettend dom van al die oudjes (op 1 na) dat ze schuld hebben bekend dat ze illegaal aan het gokken waren, terwijl ze allemaal weten dat dat niet zo is.
  Ze hadden gewoon massaal moeten weigeren om het document te ondertekenen en helaas hebben ze dat niet gedaan. Nu wordt het allemaal een stuk lastiger om een eventuele zaak te winnen.
  Mensen wat is er met jullie principes gebeurd over wat goed is en niet. Doen we dan allemaal mee om de corruptie van de politie in stand te houden of hoe zit dat? Of kom je op voor je recht en neem je de ongemakken voor lief (ondanks de leeftijd) die dat met zich meebrengt. Waar ben je in godsnaam bang voor, om je recht op te eisen?. Ik hoop echt dat iemand zijn nek uitsteekt voor deze totaal onschuldige oudjes. Bestaat er nog een advocaat in Thailand die niet alleen voor zijn eigen gewin bezig is, maar ook uit humanitaire overwegingen (non-profit) zich wil inzetten voor deze zaak? Als de Thaise politie hier mee weg komt zonder gevolgen dan hebben we een nog groter probleem, want wat zal dan de volgende stap zijn?
  Dus dit is een oproep voor iedereen:
  Breng dit onder de aandacht van elk sociaal media die je kent.
  Maakt me niet uit wat: YouTube (als een of ander debiel filmpje 1 miljoen bezoekers trekt) dan kunnen wij dat ook. Wat dacht je van facebook (ook niet de eerste de beste om wereldwijd aandacht te trekken).
  Verder heeft Nederland ooit een verdrag afgesloten met Thailand, dus ook op politiek gebied kunnen we hier wat mee. Dus nogmaals mensen: Sta niet langs de zijlijn, maar doe iets om dit onder de aandacht te brengen. Al vertel je dit verhaal alleen maar tegen je vrienden en je kennissen: heb je dat gelezen op Thailandblog wat de politie geflikt heeft met een aantal bridgespelers?
  Kom in verzet, kom uit je luie stoel en bedenk wegen om dit soort onrecht onder de aandacht te brengen.
  Of gaan we gewoon weer terugzakken in de luie stoel, met de gedachte: het zal mij worst wezen.
  De slavernij is afgeschaft, maar ook niet zonder slag of stoot. Ben je bereidt om die slag of stoot te geven? Ik steek mijn nek uit op Thailandblog voor dit soort wanpraktijken, wie volgt?

  Hans

  • Ad zegt op

   Ahoi Hans, adviesje: benader de NL-bridge-bond en de redactie van het NL-bridge-blad. Die zullen zeker publiceren. Ik ben geen bridger, maar weet wel dat die bestaan. Succes, groetjes, Ad.

   • Jan zegt op

    Het online magazine van de Nederlandse Bridge Bond heeft deze berichten al direct (op donderdag 4 februari) gepubliceerd: http://www.bridge.nl/

  • kees 1 zegt op

   Er is een oude man aangehouden in Pataya. Hij stond te praten met een kennis
   Hij had zijn fiets aan de hand. 6 agenten om hem heen. Zijn verlichting zou het niet doen
   De man laat zien dat zo gauw hij gaat fietsen het licht gaat branden middels de dynamo
   ja wat nu gezichts- verlies dat kan natuurlijk niet
   Als nog heeft de man een boete gekregen. Maar nu voor het illegaal opwekken van stroom.
   Een geweldig land Thailand 5555

 11. evie zegt op

  Goed dat ThaiBlog er direct bovenop zit en aandacht aangeeft, hoop dat het doordringt tot de hoogste organen ( consul etc) en deze mensen hun geld terugkrijgen……?

  Ga zo door m.vr.Grt; Evie.

  • Felix zegt op

   Noch de ambassade, noch het consulaat, mogen zich met de binnenlandse regels of de rechtsgang van Thailand bezighouden.

   Ze zullen hoogstens in actie komen als er iemand gevangen gezet wordt en dan nog alleen maar om een bezoek te brengen, wat lectuur over de reclassering af te geven, mogelijk een lijst met adressen van advocaten, enige inlichtingen over mogelijkheden van het uitzitten van een straf in NL. en een bijdrage van 30 euro. Dat is het dan zo’n beetje.

   De Nederlandse overheid in het buitenland is niemands hoeder, moeder, of vader, en wil dat ook niet zijn.

 12. Wim van Doorn zegt op

  We moeten oppassen met maar te doen (en te eisen te mogen doen) of we ’thuis’ zijn, in Nederland. Dit is Thailand en wie een farang is, is hier te gast. Wat zomaar kan gebeuren is dat de gastheer ons farang, en speciaal de Nederlanders, eruit gooit. Ook mij, ik die nooit samenschool of samenkom met andere farang, met Nederlanders al helemaal niet. Drugshandel is in NL heel gewoon, maar hier misdaad. En kaartspelen is op z’n minst op het randje. Als je zonder kaart te spelen je niet lekker voelt bederf het dan niet voor zich gedragende medelanders door uitgerekend naar Thailand te komen om daar te gaan kaartspelen. Er zijn toch waarachtig wel betere redenen (het metereologische- en het menselijke klimaat) om naar Thailand te komen.

 13. Kees zegt op

  Thais kunnen zich eenvoudigweg niet voorstellen dat je ook kunt spelen zonder te gokken. Toen ze zich eindelijk realiseerden dat dit wat overkill was was het al te laat en nu moet men het wel doorzetten om geen enorm gezichtverlies te lijden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website