Er is veel sociale ongelijkheid in Thailand. Het arme deel van de bevolking wordt alleen maar armer.  Het beleid van de overheid mist daarom zijn doel. Uit onderzoek blijkt dat de rijken meer voordeel halen uit het overheidsbeleid dan de armen, wat in schril contrast staat met de intentie van de regering om armoede te bestrijden, zegt Decharut Sukkumnoed, professor economie aan de universiteit van Kasetsart.

Decharut citeerde statistieken van het Bureau van de Nationale Raad voor Economie en Sociale Ontwikkeling, waaruit bleek dat het aantal mensen onder de armoedegrens in 2015-2016 met bijna 20 procent is toegenomen. Ongeveer 5,81 miljoen mensen leefden vorig jaar in armoede (een inkomen lager dan 2.920 baht per maand). Uit de statistieken bleek ook dat het aantal armen toeneemt, omdat de dagelijkse uitgaven van de armen, vooral de voedselprijzen, stijgen.

Daar komt bij dat het inkomen van armen afneemt. Vooral het inkomen van arme mensen in de landbouwsector, vertelde hij tijdens een seminar, gesponsord door de People’s Party for Freedom. Uit de statistieken blijkt ook dat de rijkste groep mensen in de Thaise samenleving hun inkomen zijn stijgen, vooral na de staatsgreep van drie jaar geleden.

Een andere academicus, Surawit Wannakrairoj, een professor van de Faculteit van Landbouw van de Universiteit van Kasetsart, geeft het landbouwbeleid van de regering als voorbeeld van wat er mis is. Het beleid is er op gericht de landbouw in Thailand te moderniseren en de inkomens van boeren te verhogen. Maar in de praktijk helpen veel beleidsmaatregelen en wetten, zoals de wet voor bescherming van plantenrassen, vooral de grote conglomeraten in de landbouwsector. Boeren worden gedwongen op hun zaaigoed in te kopen bij dat soort conglomeraten tegen hoge prijzen.

De huidige regering geeft veel geld uit, Thailand heeft te maken met het grootste begrotingstekort in de moderne geschiedenis (23 procent van de totale inkomsten). Maar er wordt juist te weinig geld uitgetrokken voor armoedebestrijding of het komt niet bij de juiste mensen terecht.

Bron: The Nation


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “De armen worden armer en de rijken worden rijker in Thailand”

 1. Geert zegt op

  De grens is al heel lang bereikt,het is in mijn ogen een wonder dat er nog steeds geen opstand is uitgebroken.
  Dat het verschil de laatste 3 jaar alleen maar is toegenomen is niet echt een verassing, de huidige machthebber is gewoon een trekpop van het groot kapitaal.
  Iedere econoom met gezond verstand zal je vertellen dat een te grote inkomenskloof vooral een gevaar voor de grootverdieners betekent, maar blijkbaar is de drang om de grenzen op te zoeken groter dan de angst voor wat er gaat gebeuren als de grens is overschreden en er geen weg terug meer mogelijk is.

 2. Jacques zegt op

  Aan ieder nadeel zit een voordeel zal een bepaalde doelgroep in Thailand zeggen. Des te meer arme mensen des te meer prostitutie. Daar wordt ik niet vrolijker van. Maar even dit daargelaten als die cijfers kloppen dan wordt het hoog tijd dat er wel maatregelen komen die deze arme bevolkingsgroep helpt om een beter leven te krijgen. Maar ja de corruptie en het grote eigen ik is hardnekkig te verslaan en misschien wel onmogelijk. Het is om moedeloos van te worden. Ieder mens op deze aarde behoort toch een minimum aan inkomsten te kunnen vergaren. En voor de niet capabelen moet er een minimum aan hulp worden geboden. Armoede bestrijding moet voor iedere zich zelf respecterende regering zeer hoog op de lijst staan. Ik heb onvoldoende inzicht in de uitgaven van deze regering, maar van sommige berichten wordt je niet blij en zeker de armen niet.
  Misschien dat er meer tussentijds gemeten moet worden of de maatregelen wel het gewenste effect hebben en anders als de weerga bijstellingen toepassen. Ik zou graag zien dat de Thaise bevolking het beter krijgt over de hele linie. Dit volk verdient verbeteringen op allerlei gebied, want er zijn er velen die dag in dag uit hun best doen en er te weinig voor terug zien.

 3. chris zegt op

  Ik hecht heel weinig waarde aan de officiele statistieken in dit land. Dat geldt zeker voor het meten van inkomens. Ken verschillende Thaise mensen hier in mijn condo die een ‘eigen zaak” hebben (taxichauffeur, mobiele fruithandel, fabricage van juwelen, kapsalon, restaurantje, brommertaxichauffeur, ijscoman) en geen van hen heeft ooit zijn/haar inkomen doorgegeven. Als je in loondienst minder dan 150.000 baht per jaar betaalt hoef je ook geen inkomstenbelasting te betalen en ik vraag me af of de regering echt meet om hoeveel mensen het gaat.
  Daarnaast is er een grote informele economie. Alle armere mensen in mijn condo sjacheren er wat bij: repareren van brommers, koerier, gig, kleding maken of herstellen, loodgieter, schilder…en allemaal naast hun gewone werk/baan.
  De tendens van het groter wordende gat tussen rijk en arm onderschrijf ik maar is niet uniek voor Thailand. Het is natuurlijk een schande dat Nederland weer gaarkeukens kent en dat circa 2 miljoen kinderen in de USA hongerig naar bed gaan. Het kapitalisme is daar schuld gaan (allen denken in groei en geld ten koste van het milieu en het geluk van alle mensen) en de scheuren zijn gelukkig elke dag meer zichtbaar.
  Ik studeer dan ook hard op de introductie van een ander soort economie en ga me daar na mijn pensionering ook hard voor maken.

  • rob zegt op

   Het lijkt er op dat je je land verruilt hebt voor een land dat dezelfde problematiek kent dan Nederland. Er is echter een groot verschil.
   Bij ons om de hoek is wat u een gaarkeuken noemt , we zijn er talloze keren langs geweest om die mensen aan werk te helpen en wat denkt u ? Niemand wil aan de bak ook niet met een goed aanvang salaris en een gedegen opleiding , er is een schreuwend personeel tekort , wij loven een beloning uit als je personeel aan brengt. Deze mensen zijn onbemiddelbaar niemand in Nederland hoeft naar de voedselbank ik nodig u uit om samen met mij eens een praatje te gaan maken met de klanten van de voedselbank zodat u een stukje praktijk op doet en niet meer klakkeloos aanneemt wat u leest in de kranten of zielige verhalen van losers die naar Thailand vluchten omdat ze het hier niet redden.
   Btw. hoe kan je als je zo arm bent er honden op nahouden huisdieren houden en zelfs met de auto komen en dure sigaretten roken a € 7,50 een pakje ????

  • Hans Pronk zegt op

   De armoede op het platteland is niet alleen deze regering te verwijten. De internationale rijstprijzen lagen de afgelopen 3 jaar op US$400 per ton terwijl dat daarvoor circa US$500 was (http://www.indexmundi.com/commodities/?commodity=rice&months=120). Maar of die lage inkomens sociaal aanvaardbaar zijn is natuurlijk wat anders. De prijzen kunnen natuurlijk ook weer terug naar het niveau van 9 jaar geleden toen er US$900 werd betaald. Zeker nu steeds meer mensen vlees gaan eten en er landbouwgrond verloren gaat aan o.a. woning-, wegenbouw en natuur (in Nederland).
   Of het kapitalisme ook schuldig is aan de grote inkomensverschillen? Als ik naar bv de USA kijk dan zou je ook kunnen beweren dat het kapitalisme daar dood is omdat er bijvoorbeeld geen vrije markten meer zijn (overduidelijk met de obligatiemarkten), de arbeidsparticipatie op een 40-jarig dieptepunt zit ondanks de lage werkloosheid (willen ze nog wel werken in de USA?) en de premies voor Obamacare onbetaalbaar zijn geworden voor de middenklasse om de premies voor de lager betaalden te subsidieren. Het probleem is te gecompliceerd om alleen te wijzen op kapitalisme.

 4. Leo Th. zegt op

  Waar is het op onze wereld anders? Overal worden de verschillen tussen arm en rijk steeds groter. China wordt als natie steeds welvarender maar de miljoenen arbeiders worden uitgebuit en werken voor een habbekrats. Zo ook in Thailand, waar met name de plattelandsbevolking almaar minder verdient en in toenemende mate in de schulden geraken. Lenen voor o.a. zaaigoed en opbrengsten die de leningen nauwelijks goed maken. Een neergaande spiraal, waar bijna niet uit te komen valt.

 5. janbeute zegt op

  Overal en niet alleen in Thailand worden de armen armer en de rijken rijker , zelfs in Nederland .
  Las deze week nog dat rond de 1 % van de wereld bevolking meer dan 50% van de rijkdom op deze aarde bezit .
  Is dan ook een zorgelijke situatie aan het ontstaan , waarbij de kans op een volksopstand dichterbij komt zo las ik .
  In mijn direkte omgeving zie en hoor ik regelmatig , hoe de mensen moeite hebben om dagelijks rond te kunnen komen .
  Maar ik zie ook meer dure Benzen langs de weg rijden .

  Jan Beute .

 6. Dirk van Haaren zegt op

  Dit is een mondiaal gegeven aan het worden als het dat al niet is. Ook in Nederland, wellicht nog niet in die orde als in Thailand, maar toch.

 7. fred zegt op

  De kloof tussen arm en rijk wordt overal groter. En overal zijn er arme mensen.Anderzijds zie ik alle dagen de weelde toenemen in de Isaan. Scooters worden nog voornamelijk gebruikt door kinderen en hier of daar een (arme) farang. Mijn kleine Toyota Yaris is 6 jaar oud maar waar ik ook kom in de Isaan lijk ik er wel een armoezaaier mee. Aan het benzinestation is het steevast het goedkoopste autootje .De meest luxueuze showrooms rijzen uit de grond als paddestoelen. Ik moet nog steeds een Thai tegenkomen die 200 meter te voet stapt. In het pietluttigste stadje in de Isaan zijn steevast 2 goudwinkels. Als je er voorbij wandelt staan er altijd klanten binnen.Ik moet in België al ver zoeken eer ik een goudwinkel tegenkom. Niemand gebruikt nog een simpele GSM zelfs kinderen hebben een smartphone.Ik zie veel mensen die weliswaar een simpel bestaan leiden maar naar echte armoede ? In vergelijking met veel Afrikanen zijn Thais welstellende mensen

  • Dennis zegt op

   U vergeet dat veel van die bezittingen met geleend geld aangeschaft zijn. Als auto’s waarop een lening/ afbetaling rust niet meer op de weg mogen, dan is het file-probleem in Bangkok in 1 klap opgelost.

   En naast elke goudwinkel zit, bij wijze van spreken, een pandjeshuis. Dat is in België ook niet zo.

   De kloof tussen rijk en arm is in Thailand ongezond groot. Daarnaast laten veel arme Thais zich meeslepen in het aanschafen van bezittingen die ze niet nodig hebben of zich niet kunnen veroorloven

   • fred zegt op

    Lenen is niet hetzelfde als gratis. Integendeel voor wie leent is de eindafrekening nog een pak duurder. Lenen voor een auto is ook in de rest van de wereld de normaalste zaak. Echter kan men rijden met een auto van 12.000 euro maar de meeste Thais gaan voor diesel slurpende bakken ( die ze in feite helemaal niet nodig hebben) Al die pick-ups rijden leeg en nog minder in 4X4. Zo’n kolos kost al gauw tegen de 25.000 euro.
    Ik ben destijds gaan kijken voor zo’n nieuwe pick-up…..maar ik vond 12.000 bht betalen per maand gedurende 7 jaar te veel voor mijn budget. Dan heb je ook nog geen meter gereden.
    De meeste Thais lijden aan een soort hoogheidswaanzin dat weet ik al langer als vandaag.

 8. Bohpenyang zegt op

  Ik lees dat de armoedegrens gesteld is op een maandelijks inkomen van B 2.920 per maand. Dat is mijns inziens ver onder de armoedegrens, probeer daar maar eens een maand van te leven! Dat lukt niemand. Ook geen Thai.
  Met andere woorden het probleem is nog veel groter dan dat er hier gesuggereerd wordt.

 9. Niek zegt op

  Thailand heeft reeds lang de grootste inkomensverschillen tussen rijk en arm in de wereld met India en Rusland.

  • chris zegt op

   Nee, dat is niet zo. Thailand staat zelfs niet in de top 10 van landen met de grootste inkomensverschillen.
   https://www.therichest.com/rich-list/poorest-list/10-countries-with-the-worst-income-inequality/

 10. Danzig zegt op

  In het uiterste zuiden van het land zie ik dagelijks de armoede om me heen, zonder dat daar rijken tegenover staan. Narathiwat en Pattani zijn twee van de armste provincies van Thailand en de moslims hier zijn echt straat- en straatarm. Zolang dit het verdomhoekje van het land blijft en de moslims achtergesteld blijven worden, zie ik hier geen verandering ontstaan in de schrijnende armoede en blijft het hier bommen regenen.

  • Tino Kuis zegt op

   Je hebt gelijk, Danzig. Al die verhalen over smartphones en SUV zijn sterk overdreven. Thailand is een verscheurd land, helaas. Er is veel te weinig aandacht voor de problemen in het Zuiden. Bangkok eist alle aandacht op. Dit schreef ik vijf jaar geleden:

   Het is vrij duidelijk dat de voedingsbodem van het conflict in het Zuiden veel te maken heeft met een economische, sociale en bestuurlijke achterstand. Deze drie provincies behoren tot de armste in Thailand, deelname aan het onderwijs is lager dan elders en bestuurders worden vaker aangetrokken van buiten de regio (Ambtenaren die niet voldoen, worden als straf nogal eens overgeplaatst naar het Zuiden).
   Daarnaast is er een identiteitscrisis. De bevolking heeft het gevoel dat er neergekeken wordt op hun taal en godsdienst; dat die moeten wijken voor het Thais en het boeddhisme. Dit zijn plaatselijke factoren. Waarschijnlijk speelt de globale jihad van de militante islam slechts een kleine rol. En misschien twintig procent van het geweld heeft te maken met afrekeningen op zakelijk, persoonlijk en crimineel gebied. Maar onduidelijkheid in alle opzichten is een kenmerk van dit conflict.

   https://www.thailandblog.nl/achtergrond/conflict-opstand-het-zuiden/


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website