Armlastige ouderen in Thailand krijgen een hogere bijdrage voor hun levensonderhoud, de maandelijkse toelage gaat omhoog van 600 baht naar maximaal 1.500 baht per maand. Regeringswoordvoerder Sansern liet weten dat de regering ouderen willen helpen vanwege de stijgende kosten.

Om de financiering hiervoor rond te krijgen wordt er extra budget uit het ‘Elderly Fund’ gehaald en moet een deel komen uit de mogelijke verhoging van accijns op alcohol en tabak.

De maandelijkse toelage voor ouderen gaat naar tien miljoen ouderen van wie twee miljoen beneden de armoedegrens leven (minder dan 100.000 baht per jaar). Het gaat om ouderen die eerder een extra bijstandsuitkering hebben aangevraagd of nog gaan aanvragen. De registratie daarvoor is op 3 april begonnen en duurt tot 15 mei.

De overheid wil dit jaar ook 39.000 banen voor ouderen creëren. Bedrijven die ouderen in dienst nemen, krijgen daarvoor in ruil belastingaftrek. Verder is de regering bezig met de ontwikkeling van een National Savings Fund, bouwprojecten met ouderenwoningen en medische voorzieningen voor ouderen.

11 reacties op “Arme Thaise bejaarden krijgen hogere bijstandsuitkering”

 1. NicoB zegt op

  Op dit moment krijgen ouderen 60+,70+, 80+, 90+ respectievelijk 600, 700, 800, 900 Thb per maand.
  De 60+ gaan naar maximaal 1.500 Thb, de mensen die 70+ zijn, gaan deze mensen dan 1.600 krijgen, dus 1.500 + extra 100 is 1.600 en zo verder?
  Hoe zal dat gaan met gehandicapten, die krijgen op dit moment 800,– per maand, ook naar 1.500 + 2 x 100 is 1.000, totdat ze 60+ zijn, dan naar 1.500?
  NicoB

 2. John mak zegt op

  Is 100.000 bath per jaar de armoede grens in Thailand ?. Ik denk dat er dan wel meer dan 2 miloen onder de armoede grens leven. 100.000 bath per jaar is ruim 8000 per maand velen zullen dit niet verdienen.

 3. Foodlover zegt op

  Hoe het ook zij, het blijft minimaal voor levensonderhoud. Het valt nog mee dat er zo weinig mensen bedelen. Gelukkig helpen familieleden elkaar.Het blijkt toch wel weer dat wij als Nederlander in een welvaartsstaat leven, ook al is de leeftijd opgeschort tot 67.

  • Ger zegt op

   In Nederland draag je snel 40 procent van je inkomen af aan belastingen en sociale premies, best veel dus. De meesten in Thailand betalen amper iets hooguit 7 %BTW, een beetje, en geen inkomstenbelasting en geen sociale ptremies. Toch krijgen ze ‘gratis’ geld van de Thaise overheid. Opgebracht door een kleine groep rijkere Thai die wel inkomstenbelasting betalen. Eigenlijk is Thailand dus een welvaartsstaat en in Nederland betalen we het allemaal zelf.

 4. leen egberts zegt op

  ik geef iedere maand 10.000 bath aan de familie,de grazy zuster zij woonde in een golfplaten huisje,.ik liet een huisje voor haar bouwen en iedere week bood schappen geven.School op leidding stewardes dochter Huain vier jaar lang , inclusief school kamer huur zakgeld 1miljoen 500.000 bath. dentist voor een beugel 60.000- bath. Nooit dank je wel,begrijpen jullie nu mijn leven is voltooid, ik ben geen kneus ben 81.+.Kijk op Facebook Leen. Egberts.en je ziet een zonder op te scheppen een leuke kerel.
  En niet vergeten een huis laten bouwen twaalf jaar geleden voor 2 miljoen bath.Ik til er niet aan in het bejaarden te huis was ik meer kwijt geweest.Mijn vriendin is een lieve vrouw maar moet iedere dag drinken en kaartspelen en Thaise vrienden ontmoeten,ik vind het niet erg om morgen niet meer wakker te worden mijn leven is voltooid.

  Groetjes van een Hollander met een groot hart Leen. Egberts. een hagenees

  • Ger zegt op

   Leen Egberts, zonder u goede hulp was men niet in staat om een en ander te bekostigen. Men weet dit en ook al uit men het niet rechtstreeks de ontvangers weten in hun hart dat u goed hebt gedaan en onthouden dat. Geniet van uw pensioen en probeer het voor u zelf ook prettig te maken.

  • NicoB zegt op

   Beste Leen, Uw reactie raakt mij.
   De mensen waar u zo goed voor bent geweest en nog bent zullen uw goede daden nooit vergeten. In Thaliland komt het voor, dat een dankjewel er niet af kan, maar in hun hart weten ze wel dat u goed deed en doet.
   Als u morgen opstaat, pluk dan voor uzelf ook de dag voor zover dat binnen uw mogelijkheden ligt, ook al vind u dat uw leven voltooid is. De zon komt morgen hier in Thailand ook voor u op. Als u zich eenzaam voelt, overleg dat met uw vrouw, als u iets wilt veranderen aan haar patroon kan wellicht haar duidelijk maken waar u behoefte aan heeft een eye opener voor haar zijn en misschien dat ze welwillend bereid is wat meer aan u te denken.
   Ik wens u het allerbeste toe.
   Vriendelijke groet.
   NicoB

 5. Bz zegt op

  Ik dacht ooit eens hier gelezen te hebben dat het gemiddelde jaarinkomen van een Thai zo’n 8.000 thb per maand zou zijn. Dat zou dus betekenen dat het gemiddelde zich onder de armoedegrens bevindt. Lijkt mij nogal vreemd.

  Mvg. Bz

  • Ger zegt op

   Ja 25 miljoen Thai hebben minder dan 5000 baht per maand. De officiele armoedegrens volgens de Wereldbank is USD 1,90 , ongeveer 72 baht per dag, ongeveer 2200 per maand. 14 miljoen Thai zitten rondom deze grens.

   Gemiddelde jaarinkomen is van het hele land gedeeld door totaal inwoners.
   De 2 mikjoen ouderen verdienen minder dan 100.000 per jaar. Als je bijvoorbeeld geen inkomen hebt, 0 baht, dan zit je dus ook in deze groep. Maar het is discutabel want misschien betalen de kinderen deze ouderen en zitten de oudjes er relatief warmpjes bij dankzij hun ouderalimentatie. En veel hebben wel een inkomem maar bevinden zich in het infornele circuit, kleine zelfstandigen bijvoorbeeld of landbouwers En dan is hun inkomen niet bekend.

 6. Hans Struijlaart zegt op

  Die 100.00 baht slaat nergens op. Volgens mij moet dat 10.000 bath zijn voor de ouderen.Typefoutje?
  Dat is niet de armoedegrens, dat is gewoon een redelijk modaal inkomen voor Thai 100.000 baht. De armoede grens (ongeveer 20 miljoen mensen voornamelijk in de Isaan ligt op 36.000 bath) Dat is vele malen minder.
  Ik weet niet waar de redactie van dit artikel zijn informatie heeft gehaald.
  Hier is een heel ander artikel over de armoede grens in Thailand:

  Goed nieuws. Voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid is extreme armoede in Thailand uitgeroeid. Ik heb dat niet van mezelf, maar van de Wereldbank. Experts van dit instituut hebben onlangs voorspeld dat voor het einde van dit jaar slechts 9.6 procent van de wereldbevolking niet meer te verhapstukken heeft dan $1.90 per dag. Nooit eerder waren er zo weinig krepeerders op onze planeet. Slechts 702 miljoen. En die wonen niet in Thailand.

  Reken maar uit. Per maand van dertig dagen (een extreme armoedzaaier moet toch zes keer per jaar recht hebben op een gratis vrije dag) is er $57 besteedbaar inkomen, naar huidige koers 2.046 baht. De laagste inschattingen van het gemiddeld maandinkomen in Thailand komen voor rekening van de ruim 20 miljoen inwoners van de Isaan: 3000 baht. Dat is een vette duizend baht boven de extreme armoedegrens van de Wereldbank. OK, 954 baht voor de preciezen.

 7. Jacques zegt op

  Het zal tijd worden dat die ouderen wat meer te verhapstukken krijgen. Maar het blijft marginaal en in mijn opiek te weinig om over naar huis te schrijven. Er komt natuurlijk veel te weinig belasting binnen om uit te delen en dat is niet zo maar opgelost bij een bevolking die gelijk op de achterste poten staat als er iets aan verandering ingebracht wordt door deze regering. Men blijft afhankelijk van de kinderen en overige familieleden en hun empatische gevoelens. Mijn ervaringen met inkomsten heb ik van familieleden van mijn vrouw en wat ik zoals zelf meemaak. Ik weet dat de neef van mijn vrouw, die speelt in een middelmatig muziekbandje op pattaya beach road, dat hij minstens 25.000 bath per maand verdient met een paar uurtjes muziek spelen zo’n 6 dagen per week. Op de markt weet ik dat er bij een stand die groenten verkoopt genoeg verdient wordt om drie mensen redelijk te onderhouden en dat er zeker vijftig duizend bath wordt verdient per maand. Een vis verkoper die garnalen en inktvis als hoofdmoot verkoopt met zijn marktkraam verdient meer dan 100.000 bath per maand. Hij heeft net een nieuwe truck gekocht en heeft twee medewerkers, die elk 500 bath per dag verdienen. Dit is een koppel dat dus vrijwel iedere dag werkt en ongeveer 30.000 bath verdient.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website