Oppositiepartij Democraten is bang dat de regering maandag geweld tegen demonstranten gaat gebruiken. De autoriteiten zouden wel eens moeite kunnen hebben om de verwachte grote menigte in bedwang te houden. De Democratische parlementsleden komen vandaag in een spoedvergadering bijeen om de politieke situatie te bespreken.

Maandag is de laatste dag van de anti-regerings protesten. Met actieleider Suthep Thaugsuban aan het hoofd marcheren de demonstranten van het regeringscomplex aan de Chaeng Watthana weg naar het Government House. Daar wordt een 50 meter lange vlag uitgerold en omhoog gehouden.

Suthep heeft de inwoners van Bangkok opgeroepen de straat op te gaan en zich aan te sluiten bij de demonstratie. Het is maandag ‘winnen of verliezen’, zei hij vrijdagavond. ‘Als het ons niet lukt de regering omver te werpen, geef ik het op en meld mezelf bij de politie.’

Het Mental Health Department dringt er bij ouders op aan hun kinderen thuis te laten. Volgens directeur-generaal Jetsada Chokdamrongsuk veroorzaken protestlocaties bij kinderen stress, ze maken hen zwak en kwetsbaar voor infecties. Het is ook belangrijk voor ouders om hun kinderen in de gaten te houden wanneer ze het nieuws via de tv en de social media volgen.

Praat met je kinderen, zegt Jetsada, wissel meningen uit en vergroot hun politiek bewustzijn. Let ook op symptomen van het zogeheten ‘politieke stress syndroom’ en zoek in dat geval professionele hulp. Symptomen zijn onregelmatige ademhaling, spierpijn, buikpijn, woede en angst.

Gevechten in Ramkhamhaeng: vijf doden

Inmiddels vordert het politieonderzoek naar de gevechten in Ramkhamhaeng, die vijf levens hebben gekost. Zaterdag een week geleden hield het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) daar in het Rajamangala stadion een rally.

’s Ochtends begon het stadion vol te stromen, ’s middags verzamelden studenten zich bij de Ramkhamhaeng universiteit (foto). De politie dirigeerde de arriverende roodhemden naar de achteringang van het stadion, zodat de twee groepen gescheiden zouden blijven.

’s Avonds ging het echter mis. Roodhemden en studenten begonnen te matten, de eerste dode viel en verschillende politievoertuigen werden vernield. De hele nacht waren er verspreide vechtpartijtjes. ’s Ochtends ging een bus in vlammen op, waarbij een jongeman omkwam.

De politie onderzoekt negentien gewelddadige incidenten. Ze heeft 34 kogelpatronen gevonden, die uit zeven verschillende vuurwapens zijn gevuurd. In het stadion zijn twaalf kogels en een groot aantal patronen gevonden. Verschillende roodhemdbewakers droegen wapens.

(Bron: Bangkok Post, 8 december 2013)

5 reacties op “Angst voor geweld tijdens Laatste Slag op maandag”

 1. monte zegt op

  Laten we hopen dat het niet lukt en deze dictator zich over geeft,
  want dit is absoluut niet goed voor Thailand.
  want als het wel gebeurd komt het land in een diepe recessie.
  dit zal zeker 10 jaar duren eer men er weer boven op is
  concurrentie is zo groot van de omliggende landen.
  beurs gaat onderuit, met dramatische gevolgen.
  werkloosheid zal dan snel oplopen.
  vele mensen kunnen dan hun dure leningen niet meer betalen.
  land raakt dan diep in een recessie.

 2. BA zegt op

  Als ik kijk hoe het de laatste dagen in BKK was dan denk ik dat het wel meevalt…. Democracy monument was uitgestorven de laatste dagen, alleen tijdens de viering van de koning zijn verjaardag was het er stampvol. Het enige wat nog te zien was waren een hele zwicht bussen van de oproerpolitie. Maar de man van mijn vriendin haar zus zit ook bij de oproerpolitie, die is sinds gisteren ook al naar huis gestuurd. Verder weinig gele shirts etc meer gezien.

 3. Ronald K zegt op

  Manipulators die het voor het zeggen krijgen. De ene despoot die de andere despoot aflost. Madness every where. Gaat maandag 9 december 2013 de dag worden dat de Thaise democratie sterft? Gaat de geschiedenis zich herhalen? God en Boeddha help, geef het Thaise volk wijsheid en laat haar eindelijk eens leren van haar geschiedenis. Laat oranje de kleur van de verzoening zijn

 4. de laender zegt op

  Ik hoop dat er een eind aankomt ,de man die verantwoordelijk is die Suthep een macht wellusteling die niets dan schade brengt aan Thailand.

  Dat ze hem maar vlug achter de tralies stoppen dan zijn we er van af ,of zijn ze vergeten hoeveel schade hij 2 jaar geleden heeft aangericht.

  Met mensen zoals die kan men in Thailand niets doen, hij was het ook die alle farangs uit Thailand wilde bij ons in België zeggen ze tegen zo iemand onnozelaar

 5. johny zegt op

  DEMOCRATIE

  DEMOCRATIE ja waar bestaat dit nog ? Hoop dat die onozele Suthep zijn zin niet krijgt en dat de thai zijn gezond verstand gebruikt om het zo mooie land samen te houden .Laten we hopen …..


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website