Tienduizenden (Democraten), 10.000 (politie) of 20.000 (Bangkok Post verslaggevers). De schattingen van het aantal demonstranten lopen nogal uiteen. Maar het waren er in ieder geval heel veel, genoeg om de brede Ratchadamnoen Avenue met het Democracy Monument te vullen.

Gisteren breidde oppositiepartij Democraten haar rally uit. Vanuit station Samsen trokken duizenden demonstranten in een lange optocht door de stad. Bij de Supreme Court en het kantoor van de procureur-generaal bliezen ze op fluitjes en bij het Grand Palace legden ze een eed af en beloofden plechtig te vechten voor het nationale belang en tegen corrupte personen.

Op Ratchadamnoen zei rallyleider en parlementslid Suthep Thaugsuban gisteravond gehoord te hebben dat de Senaat het controversiële amnestievoorstel gaat afstemmen: ‘Maar daar kunnen we niet op vertrouwen. Er kan nog van alles gebeuren.’ Hij riep ‘alle Thaise patriotten van elke kleur’ op om naar Ratchadamnoen te komen. ‘Ik en alle protestleiders gaan hier niet weg, totdat we winnen. We trekken ons niet meer terug.’

Regeringspartij Pheu Thai is nog steeds vastbesloten het voorstel door te zetten. Pheu Thai-leden zoeken de steun van de bevolking, zegt woordvoerder Prompong Nopparit. Pheu Thai parlementslid Phichit Chuenban, lid van de kamercommissie die het voorstel wijzigde, zegt dat het voorstel oud-premier Thaksin vrijwaart van strafrechtelijke vervolging, maar hij kan niet de van hem in beslag genomen 46 miljard baht terugeisen omdat dat een civielrechtelijke zaak is.

Volgens Noppadol Pattama, Thaksins juridisch adviseur, gaat de Senaat het voorstel op details aanpassen. Wanneer de veranderingen miniem zijn, heeft de partij er geen moeite mee, maar wanneer artikel 3 wordt veranderd, moeten Senaat en Huis van Afgevaardigden een commissie vormen om een compromis te bereiken. In het gewijzigde artikel 3 van het voorstel geldt de amnestie nu ook voor het leger, de protestleiders en de autoriteiten van destijds.

Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha is bezorgd. Hij zou graag zien dat alle partijen om de tafel gaan zitten. ‘Er zijn nu veel problemen. De ene partij zegt dat het goed is, de andere dat het verkeerd is. Ze moeten het uitpraten. De problemen moeten snel worden opgelost of ze lopen uit de hand en oude situaties keren terug. Ik zou willen dat ze die les leren.’

Meer nieuws over het amnestievoorstel later vandaag in Nieuws uit Thailand. De rubriek verschijnt wat later dan normaal omdat de krant niet was bezorgd en ik de stad in moest om een exemplaar te bemachtigen.

(Bron: Bangkok Post, 5 november 2013)


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Amnestieprotest: Demonstranten bezetten Ratchadamnoen Avenue”

 1. chris zegt op

  Het wordt met de dag helderder dat de regeringspartij Pheu Thai (geinspireerd en ingefluisterd door Thaksin) zich behoorlijk in de nesten heeft gewerkt met de wijziging van het amnestie-voorstel. Met het ‘oude’ voorstel (amnestie voor de ‘gewone’ deelnemers aan allerlei demonstraties, bezettingen, vecht- en schietpartijen; niet voor de organisatoren en leiders) konden vele partijen in dit land nog wel leven. Met een vorm van blanco-amnestie niet. Gisteren sloot kuhn Chalerm zich aan bij degenen die tegen blanco-amnestie zijn. Hij werd door de Pheu Thai (lees: Thaksin) gedegradeerd to Minister van Werkgelegenheid maar slaat nu hard terug. Voor de goede verstaander spreken ook de woorden van opperbevelhebber Phrayuth boekdelen. Het leger is de chaotische situatie zat.
  Het lijkt er op dat het Constitutionele Hof er niet aan de pas hoeft te komen omdat de senaat het nieuwe voorstel wel zal torpederen en het oude uit de kast zal halen. En dan kan eindelijk het recht zijn loop hebben als alle lopende rechtzaken worden afgehandeld en nieuwe opgestart.

  • chris zegt op

   Beste Hans,
   Ik heb al een lange tijd geleden al eens geschreven dat kuhn Thaksin en kuhn Chalerm (zoals in Thailand betaamt, ben en blijf ik beleefd en noem mensen kuhn) absoluut geen vrienden van elkaar zijn maar weinigen wilden dat toen geloven. Thaksin had Chalerm (als sluwe politieke vos) nodig om de onervaren Yingluck te ondersteunen en de harde Thaksin-lijn tegen drugs en drugshandel te kunnen continueren, zeker ook omdat de koning een fervente tegenstander van drugs is.
   Chalerm ambieert geen plek op het podium meer en zal zich naar vewachting niet meer ter beschikking stellen als minister. Dat heeft hij al bijna 1.5 jaar geleden al aangekondigd. Maar hij kon het blijkbaar niet laten om de nieuwe versie van de amnestiewet in het openbaar, fijntjes af te wijzen, nog steeds als zittend minister in de regering Yingluck. Red-shirt leider Nattawut heeft die durf niet gehad toen het op stemming in het parlement aankwam.

   Moderator: Willen de heren hun discussie via andere kanalen voortzetten voordat het chatten wordt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website