Amerika wil verdieping van de betrekkingen met Thailand

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags:
15 augustus 2019

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo (foto: lev radin / Shutterstock.com)

De regering van de VS heeft in een verklaring bekend gemaakt, dat zij de nieuwe regering van Thailand zullen ondersteunen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo verklaarde, dat zijn land zich verheugt op een verdieping van de relatie tussen de bondgenoten, nu er een nieuw kabinet in Bangkok is samengesteld: “Onze alliantie zal nog groter worden als we samenwerken om de gemeenschappelijke doelen zoals veiligheid, vrede en welbevinden in de Indopacific en de verdere wereld tot ontwikkeling kunnen brengen.”

“Wij ondersteunen transparantie en een goede regeringsleiding over de gehele wereld en zullen verder met het Thaise volk en de Thaise regering samenwerken”, aldus Pompeo.

Opmerkelijk is wel het feit, dat in de verklaring Prayuth Chan-o-chan niet gelukwenst of zelfs maar genoemd is. Na de parlementsverkiezingen eind maart keerde Prayut als minister-president terug aan de macht.

Bron: Pattaya Mail

8 reacties op “Amerika wil verdieping van de betrekkingen met Thailand”

 1. Dennis zegt op

  Ik ben bang dat het een beetje mosterd na de maaltijd is. Onder president Obama zijn de betrekking was koeler geworden, omdat het beleid van de VS was om geen (militaire) steun te bieden aan regimes die niet democratisch aan de macht waren gekomen (en Prayut zette de democratisch gekozen Yingluck aan de kant, wat je ook van haar en haar broer vindt).

  Sindsdien heeft Thailand militair flink ingekocht, maar niet bij de VS. Dat laatste zal Trump vervelend vinden, maar de Thais zijn al verder; pantservoertuigen uit Oekraine, straaljagers uit Zweden en andere militair materiaal uit China. Sowieso veel zaken met China, ook qua infrastructuur.

  “dealmaker” Trump ziet het natuurlijk wel zitten, maar ik denk dat de Thais niet perse op de VS zitten te wachten, hoewel de diverse legeronderdelen natuurlijk best wel wat leuke Amerikaanse speeltjes zouden willen hebben (of het nodig is, is natuurlijk punt 1,2 en 3…)

 2. ruud zegt op

  Amerika ziet, dat het zijn machtspositie in Zuid-Oost Azie heeft verloren aan China.
  Daar zijn ze wat laat achter gekomen.
  Waarschijnlijk willen ze Thailand weer als legerbasis in gebruik gaan nemen.
  Of dat ze nog gaat lukken valt te betwijfelen.

 3. LOUISE zegt op

  Naar mijn mening ziet Trump te veel contacten/relaties/handel tussen China en Thailand.
  Daar moet hij natuurlijk niets van hebben, dus komt de kreet naar Thailand, :”” Ik wil je vriendje zijn””
  Naar buiten verkondigen dat hij o.a. North Korea onder de duim heeft en hij een “duidelijke deal” met Kim heeft gemaakt.
  Nou, Kim doet gewoon waar hij zin in heeft en als hij voor iets Trump kan gebruiken zal hij dat niet nalaten.
  Trump heeft nog niet het tiende brains in rottigheid als wat Kim heweft.
  Dit zelfd geldt voor Putin.

  Mijn hemel, wat heeft die kerel een hoogmoedswaanzin.

  LOUISE

  • nl th zegt op

   LOUISE je mag altijd je mening geven maar is het niet zo dat iedere regerings- leider of meer of minder bekende mensen het hoog in de bol hebben is bekent, alleen vraag ik me af als je iemand schijnbaar niet mag te betitelen wat heeft die kerel een hoogmoedswaanzin komt van iemand die (niet)goed onderlegd is wel raar over om zoiets te beweren.

   • LOUISE zegt op

    Geachte nl.th,

    Goh, een geheel nieuwe blogger o.i.d., want ik kan me deze naam niet herinneren.
    Of een oude, welke even achter een andere naam zit .

    1-Zou het niet in je op kunnen komen, dat er nederlanders zijn die veel nieuws lezen in buitenlandse kranten, buiten de Telegraaf???
    2-Zou het ook niet kunnen zijn dat wij kontakten hebben met amerikanen en daarvan meer dingen horen dan vanuit de kranten???

    Dus wie is hier nu abuis om iemand als niet goed onderlegd te betitelen??
    Ik pretendeer niet alles te weten, maar toch wel iets meer als mensen die 1 – en 2 niet doen/hebben.

    LOUISE

 4. Christiaan zegt op

  Ik denk, dat Amerika andere motieven heeft. China palmt langzaam alles in. In Cambodja, laos en in Thailand hebben ze al heel veel opgekocht. En Thailand laat ook veel projecten over aan China.
  Amerika heeft de boot gemist en probeert nu weer even in Thailand aan wal te gaan. Zals Dennis al opmerkte “een beetje mosterd na de maaltijd “.

  • Ger-Korat zegt op

   Napraterij. Noem mij eens 1 gerealiseerd project van enige omvang van China in Thailand. Er is maar 1 groot project waar China bij betrokken is en dat de hogesnelheidslijn Bangkok-Nong Khai, dit werd opgestart door mevrouw Yingluck. Ten tijde van het militaire regime, 2014-2019, heeft men geen overeenstrmming kunnen bereiken over de voorwaarden voor financiering, technische details en nog wat meer. 5 jaren lang praten en dan nog niets brreiken. Dus ga nou niet roepen dat China en Thailand dikke maatjes zijn. Er is maar 1 gtote investeerder en dat is Japan, en dat jaar na jaar al tientallen jaren lang.

 5. chris zegt op

  “The military of the United States is deployed in more than 150 countries around the world, with over 165,000 of its active-duty personnel serving outside the United States and its territories.”
  China heeft drie militaire bases buiten de eigen landsgrenzen.
  Ziehier de geopolitieke strategie van beide grootmachten en het grote verschil. Tel daarbij op de politiek van Trump om de landen waar het Amerikaanse leger aanwezig is meer te laten betalen voor de eigen verdediging en de landen te dwingen meer Amerikaanse produkten te kopen en het is niet zo moeilijk te begrijpen dat de strategie van de Chinezen vele landen meer aanspreekt dan van de Amerikanen.
  De Amerkanen verdedigen hun belangen met wapens en handelsoorlogen, de Chinezen met economische en financiele belangen in het bedrijfsleven (met name landbouw, toerisme en transport) en in publieke infrastructuur (spoorwegen en havens) van het betrffenden buitenland.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website