Alle 153 parlementsleden van oppositiepartij Democraten treden met onmiddellijke ingang af. Politieke waarnemers zien deze verrassende stap als een laatste en wanhopige poging premier Yingluck te dwingen om het Huis van Afgevaardigden te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

Vandaag is D-Day: vanaf negen plaatsen in Bangkok trekken anti-regerings demonstranten naar het Government House om de regering ten val te brengen en een eind te maken aan wat in het protestjargon het ‘Thaksin regime’ heet. Daarmee wordt gedoeld op de invloed die oud-premier Thaksin, sinds hij het land ontvluchtte, nog steeds op de Thaise politiek uitoefent.

Directe aanleiding voor de Democraten om het parlement de rug toe te keren zijn het controversiële amnestievoorstel en het feit dat regeringspartij Pheu Thai het vonnis van het Constitutionele Hof inzake het senaatsvoorstel negeert. Maar er zijn nog veel meer irritaties zoals het geldverslindende hypotheeksysteem voor rijst, de geplande waterwerken ad 350 miljard baht, die worden doorgedrukt, en de geplande lening van 2 biljoen baht voor infrastructurele werken, die een zware druk op de rijksschatkist legt.

Op een persconferentie (foto) gisteren legde partijleider Abhisit uit dat het Huis van Afgevaardigden het vertrouwen van de bevolking heeft verraden en geen legitimiteit meer heeft. Het ontslag van de parlementsleden heeft tot doel ‘high standards’ te handhaven.

‘Wanneer vertrouwen weg is en de grondwet wordt geschonden, moet het parlement zijn verantwoordelijkheid nemen. Het parlement moet zich niet laten gijzelen zodat de regering aan de macht kan blijven’, aldus Abhisit.

Bestuursleden van regeringspartij Pheu Thai en van haar coalitiepartners Chartthaipattana, Chart Pattana Party en Palang Chon vergaderden gisteren over de stap van de Democraten. Ze wachten af wat premier Yingluck gaat doen en benadrukken dat de politieke impasse op basis van de wet moet worden opgelost. Ze deden een beroep op de demonstranten, die vandaag naar het Government House marcheren, om ongewapend te komen.

Volgens politicoloog Nakharin Mektrairat is ontbinding van het Huis nu onvermijdelijk. ‘De massa ontslagen kosten het Huis zijn legitimiteit.’

Politicoloog Wanwichit Boonprong denkt dat de regering het nog wel een tijdje kan uitzingen, in ieder geval tot begin volgend jaar, omdat de overige (kleinere) oppositiepartijen het voorbeeld van de Democraten niet volgen en omdat facties in oppositiepartij Bhumjaithai de regering steunen. In het beste geval zou de regering kunnen aanblijven, totdat een referendum over Suthep’s voorstel voor de vorming van een Volksraad wordt gehouden.

Actieleider Suthep Thaugsuban beloofde de demonstranten gisteravond dat ze na de mars van vandaag niet met lege handen naar huis zullen gaan. ‘We gaan door totdat we succes hebben. Bangkok wordt verlamd. Bereid je erop voor dat je de nacht op straat moet doorbrengen.’

Yingluck: Forum en referendum

Premier Yingluck stelde gisteren in een tv-toespraak voor om een forum op te tuigen en een referendum te houden over de voorstellen van de anti-regeringsgroepen voor de vorming van een ‘Volksraad’ en ‘Volksparlement’, indien de politieke patstelling niet wordt doorbroken. Het forum zou zich over de eisen voor politieke hervormingen moeten buigen. Indien dat niets oplevert, moet het referendum uitkomst bieden.

Yingluck: ‘Ik klamp mij niet vast aan posities. Ik ben bereid het Huis [van Afgevaardigden] te ontbinden of terug te treden als premier wanneer daarmee werkelijk een eind aan de politieke crisis komt.’ Maar wanneer de demonstranten het resultaat van nieuwe verkiezingen afwijzen, wordt het conflict alleen maar verlengd, zei ze. ‘Er moeten garanties zijn dat elk idee om de impasse te doorbreken, gesteund wordt door de meerderheid van de bevolking.’

(Bron: Bangkok Post, 9 december 2013)

Zie ook Bangkok Breaking News van 8 december. Later vandaag meer nieuws in Nieuws uit Thailand.

2 reacties op “Alle 153 parlementsleden van oppositiepartij Democraten treden af”

 1. Harrie zegt op

  Het is rustig op de weg na Chinatown, alleen voor het hotel China princess verzameld zich een menigte met fluitjes en Thaise vlaggen.

 2. teun zegt op

  Hoe betrouwbaar is Suthep eigenlijk? Hij had afgelopen weekend aangegeven, dat als Yingluck cs aan het einde van de demonstraties van vandaag niet zou zijn afgetreden, hij zich zou aangeven. Nu komt hij er weer op terug.

  Hij en zijn maatje Abhisit zijn bezig hun eigen hachje te redden over de rug van de demonstranten.

  Jingluck wil nu verkiezingen uitschrijven binnen 2 maanden. Kijken of Suthep/Abhisit deze keer wel kunnen winnen. Afgelopen 8 x (!) is ze dat niet gelukt.

  Nu Suthep claimt, dat een groot deel van het thaise volk van Yingluck en haar partij af wil, is dit DE kans om dat te laten zien via een verpletterende nederlaag van Yingluck en haar partij. Eerst zien en dan geloven……….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website