Adjunct-gouverneur Issara Thongthawat van Yala en een assistent zijn gisteren bij een bomaanslag in het district Bannang Sata om het leven gekomen. Ze waren in een personenauto, geëscorteerd door veiligheidstroepen, onderweg naar een beurs in Betong toen een bermbom ontplofte. Door de kracht van de explosie werd de assistent uit de wagen geslingerd. De chauffeur raakte ernstig gewond.

Paradorn Pattanatabut, secretaris-generaal van de National Security Council, die een week geleden nog met rebellen aan tafel zat in Kuala Lumpur, zegt dat de bomaanslag niet op toenemend geweld duidt. ‘Overheidsdienaren zijn het gebruikelijke doelwit van aanvallen.’ Paradorn ziet de aanslag ook niet als een teken dat de gestarte vredesgesprekken tussen Thailand en rebellen een mislukking zijn.

‘We zijn in een overgangsperiode. De aanval is vermoedelijk uitgevoerd door militanten die het oneens zijn met het vredesproces en die proberen het vertrouwen van de bevoking in het initiatief te ondermijnen.’

Issara bekleedde pas sinds eind januari de post van adjunct-gouverneur. Assistent gouverneur Chaovalit Chairuek was al 5 jaar werkzaam in Yala. Khachornsak Charoensopha, hoofd van het provinciaal kantoor van Songkhla, noemt zijn dood ‘een schokkend verlies’. ‘Chaovalit was een hard werkende en toegewijde ambtenaar.’ Hij vraagt zich af hoe de militanten het gelukt is om het voertuig waarin de slachtoffers reden, te herkennen, omdat de wagen pas een week tevoren naar Yala was gestuurd.

Op 28 maart voerden Thailand en rebellengroep BRN hun eerste vredesgesprek, waarover een maand eerder een principe-overeenkomst was gesloten. Op 29 april komen beide delegaties weer bijeen in Myanmar. Thailand heeft de rebellen gevraagd als gebaar van goede wil geen burgerdoelen meer aan te vallen. Volgens het leger hebben in maart 57 aanvallen plaatsgevonden. Sinds het geweld in 2004 in het Zuiden van Thailand weer oplaaide, zijn circa 5.000 personen om het leven gekomen.

(Bron: Bangkok Post, 6 april 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website