Zondag staat het te gebeuren: de ‘totale machtsovername’ en het begin van de ‘volksrevolutie’. ‘Het is tijd voor echte actie’, zei actieleider Suthep Thaugsuban gisteravond tegen zijn achterban in het regeringscomplex aan de Chaeng Wattana Road, dat deels bezet is.

Die ‘revolutie’ wordt geleid door – houd u even vast – het People’s Committee for Thailand’s Absolute Democracy under the Constitutional Monarchy’, 24 mannen die bij de presentatie triomfantelijk de armen hieven.

Zondag is het de bedoeling dat de hoofdbureaus van het gemeentelijk en landelijk politiekorps worden belegerd, het (zwaar bewaakte) Government House, vier ministeries en twee telecom bedrijven. Vanaf maandag is een algemene staking van overheidspersoneel uitgeroepen met uitzondering van de Administrative Court, het Constitutionele Hof, het leger, Thai Airways International, de spoorwegen en het gemeentelijk vervoerbedrijf van Bangkok.

Vice-minister-president Pracha Promnok, belast met het veiligheidsbeleid, waarschuwt de bevolking dat Suthep de wet overtreedt. ‘Zijn acties hebben het land schade berokkend en niemand weet hoeveel schade die nog in de toekomst zullen opleveren. De mensen moeten goed nadenken voordat ze aan een rally deelnemen.’
Pracha zei dat de autoriteiten ‘vreedzame, niet gewelddadige maatregelen’ zullen nemen. ‘De regering erkent het recht van de mensen om hun mening te uiten maar die rechten en vrijheden in de praktijk brengen, moet binnen de wettelijke grenzen blijven.’

Een zelfde waarschuwing uitte minister Charupong Ruangsuwan (Binnenlandse Zaken) naar aanleiding van Suthep’s oproep aan de mensen in het land om meer Provinciehuizen te belegeren. Charupong riep de provinciale gouverneurs op de mensen in hun provincie te vragen de protesten te mijden. Hij wees erop dat de acties van Suthep strafrechtelijke vergrijpen zijn, waarop zware straffen staan.

Oppositieleider Abhisit probeerde gisteren enkele kreukels glad te strijken. Hij ontkende dat zijn partij (de Democraten) met Suthep had gebroken. We streven naar hetzelfde doel, maar we proberen ze op een verschillende manier te bereiken, zei hij. Abhisit deed ook luchtig over de aanval van Suthep op Korn Chatikavanij, voormalig minister van Financiën in het kabinet Abhisit. Die had de bezetting van het ministerie van Financiën afgekeurd en dat schoot in het verkeerde keelgat van Suthep. Korn moet zijn mond houden anders kan hij ‘troubles in his life’ verwachten, had Suthep gezegd. Abhisit: ‘The issue is already in the past.’

Voor de gebeurtenissen van gisteren zie de Breaking News-items onder Nieuws uit Thailand van 29 november. Later vandaag meer nieuws in Nieuws uit Thailand.

(Bron: Bangkok Post, 30 november 2013)

Foto homepagina: Belegering legerhoofdkwartier. Na 2 uur keerden de demonstranten terug naar hun actiebasis.


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Actieleider Suthep: De volksrevolutie gaat beginnen”

 1. Farang tingtong zegt op

  Hopelijk gebruikt iedereen zijn verstand en komt het niet tot geweld.
  Wij vertrekken aanstaande dinsdag weer naar Thailand, wij wonen in Bkk dus ik ben benieuwd wat ons er allemaal te wachten staat.
  Mijn vrouw kan niet wachten om zich bij de mob te voegen, en mee te demonstreren.
  Gelukkig is de noodtoestand ISA voor de internationale luchthavens afgekondigd en kunnen we hopelijk zonder problemen landen, hoewel je het nooit weet het kan omslaan als een blad aan een boom.
  Dit kan zomaar omslaan in een staatsgreep zoals in 2006, alleen toen was de inzet dat de toenmalige premier Thaksin en zijn Thai Rak Thai-partij werd afgezet.
  Zou het niet zo zijn dat juist Sunthep op een staatsgreep uit is door op te roepen om overheidsgebouw te bezetten, zodat straks de politie en het leger verplicht zijn een keuze te maken als of op te treden tegen de demonstranten of hen partij te kiezen (hun eigen volk/familie), en wanneer dat laatste gebeurd is een staats greep een feit.
  De Thaise bevolking staat altijd vierkant achter de politici waar zij hun stem aan hebben gegeven en vertrouwen hen blind, en dat is natuurlijk een prachtig gegeven, alleen in de Thaise politiek is weinig sturing het bestaat voor een groot deel uit mensen die in hun regio belangrijk zijn, of uit clans en elitegroepen.
  Sunthep is ook iemand die hier toe behoort en is in zuid Thailand (Surat Thani ) is hij geen onbekende persoonlijkheid en dit niet alleen vanwege zijn politieke achtergrond.

  • The Burner Man zegt op

   Er word volgens mijn vrouw op dit moment al geweld uitgeoefend in bkk door een protesterende groep rood hemden tegen studenten. Het is op dit moment op het nieuws. Er zouden doden zijn gevallen aan de kant van de studenten. En de studenten zinnen op vergelding tegen rood hemden.

   • Khun Peter zegt op

    Kijk bij het Nieuws uit thailand van vandaag, daar staan de actuele berichten. Of op https://twitter.com/Thailand_blog

 2. teun zegt op

  Suthep is een weinig realistisch figuur. Volksopstand? Door de minderheid? Ik voorspel, dat hij door zijn weinig democratisch gedrag nog een zware pijp zal roken. Of is hij een soort Thaksin maar dan van gele huize?

  We wachten zondag even af en dan zal maandag de echte actie beginnen (om einde aan demonstraties te maken en raddraaiers op te pakken). De koning is binnenkort jarig en er moet versiering worden opgehangen. Dus……….

  • janbeute zegt op

   Mooi verhaal Teun .
   Kort geschreven verhaal maar je slaat wel de spijker zeker op zijn kop .
   De grote Corruptie is het daadwerkelijke probleen in Thailand .
   Ook daar door is het ryst financieerings plan door naar de bliksum geholpen .
   En wie was ook al weer het lid van de regering en van welke partij , die meerdere Rolls Royces bezat , waar onder een roze gekleurde .
   En hier nooit invoerrechten belasting oid , had over betaalt .
   Zijn zoon werkte in Singapore zij hij toen , en ze waren zogenaamd van hem .
   Corruptie , corruptie en nog eens corruptie .
   Als er maar een politieke partij was in Thailand, waar alle leden gevrijwaard zijn van dit fenomeen , had Thailand nog een kans om er echt op vooruit tegaan .
   Maar zo als het nu gaat is het voor mij aan beide zijden lood om oud ijzer .
   Ook de vele demonstranten die je nu ziet op de Tv , zitten er vele tussen die worden betaalt .
   Hoorde het hele verhaal weer gisteren van mijn ega .
   Gratis vervoer , eten en 600 bath .
   Kennis van haar , belde ze gisteravond mee , woont in Bangkok ,bemoeit zich hier niet mee , maar kreeg een soort gelijkvoorstel van de andere zijde .
   Nee echte vooruitgang hier in Thailand kan nog jaren duren of is een utopie .

   groetjes Jantje .

 3. de laender zegt op

  ik woon 8jaar in Thailand en het is nog niets anders ge weest dan politieke ellende met vele slachtoffers ,al deze ellende word alleen maar in stand gehouden door rijke macht wellustelingen die proberen de gewone Thai zot te maken met leugens waar alleen zij maar beter van worden .
  Als het zo verder gaat dan beland Thailand in een onhoudbare situatie die het land zal vedelen en kapot maken.
  Het is zeer spijtig dat te moeten vast stellen want er is zoveel met Thailand te bereiken die tegoeden kan komen aan Thailand en zijn bevolking


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website