Duizenden Thai, kinderen en volwassenen zijn zich niet bewust van het risico wat ze lopen door de hoge zoutinname. Veel snacks en Thaise gerechten bevatten te veel zout en dat is uitermate ongezond.

Directeur Wiwat van het Centre for Health Policy and Management van de faculteit Medicijnen van de Ramathibodi universiteit zegt dat het aantal patiënten met nierproblemen elk jaar met 15 procent toeneemt. Nieraandoeningen beginnen een belangrijke doodsoorzaak in Thailand te worden. De te hoge zoutconsumptie is jaarlijks verantwoordelijk voor de dood van 20.000 Thai. Ze sterven aan nierziektes, een hartaanval, beroertes of hoge bloeddruk.

Naast snacks zoals chips, bevatten ook veel populaire gerechten en Thaise specerijen veel zout. Boosdoeners zijn o.a. kapi (garnalenpasta), pla ra (gefermenteerde vis) en budu (ansjovis saus).

Instant noodles, rijstpap en andere voorgepakte snacks bevatten vaak meer dan driemaal de aanbevolen daginname van zout, zegt voorzitter Surasak van het Thai Low Salt Network.

Bron: Bangkok Post

8 reacties op “Aantal patiënten met nierproblemen in Thailand stijgt explosief door hoge zoutconsumptie”

 1. bert zegt op

  Wat is in Thailand de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.
  Is dat het zelfde als in NL of is dat iets meer ivm de warmte ?

 2. Dirk zegt op

  Verborgen suikers en zouten zijn de gevaren van onze moderne voedselindustrie. Het zijn beiden smaakversterkers, zoet en zout. Ik kan ook niet ontkennen, dat ik van een smaakvol soepje houd,
  met smaakmakers, waaronder zout, of wat zout over de aardappel ed. Een koekje zonder suiker is ook niet te eten in ons smaakpatroon. Zelf ben ik een ¨Bourgondier¨, kook graag, biertje, hapje en gezelligheid.
  Echter ik ben me ontzettend bewust van de bovenstaande problematiek en ben terughoudend waar nodig.
  Bewustzijn, weten en er naar handelen is een product, dat in Thailand nog weinig ingang gevonden heeft, met als gevolg een toename van diabetes en nierproblematiek.

 3. Harry Romijn zegt op

  Dagelijkse zoutconsumptie in de tropen mag iets hoger zijn gezien het vele uitzweten, doch als ik zie, hoe scheutig de zoutpot wordt gehanteerd: kijk maar op welke saus dan ook, vissaus ( staat stijf van het zout), en bij de bereiding van haast alle gerechten wordt ook scheutig extra zout toegevoegd.
  En dan, na tig jaar over-en-over consumptie gek staan te kijken als men massaal nierproblemen krijgt.

 4. rene23 zegt op

  Niet alleen zout, ook suiker wordt overmatig gebruikt.
  Vaak staan op tafel 4 ingredienten: Nam pla, chili flakes, chilis in azijn en suiker.
  En dat laatste wordt veel gebruikt.
  Met tot gevolg veel diabetes.

 5. Dennis zegt op

  Als ik patat bestel vraag ik ook altijd zonder zout. De hoeveelheid die ze er hier over strooien is belachelijk veel.

 6. hansman zegt op

  Er is ook een andere oorzaak m.i.: er wordt amper water gedronken! Ik zie het in mijn gezin: Alleen die zoete rotzooi met crushed ijs 1x/dag of een andere softdrink. Verder bij het (avond)eten maar dan nog moet ik e.e.a. aansporen!!
  Vanmiddag m’n stiefdochter verteld dat haar urine lichtgeel van kleur moet zijn en dat ga ik dan ook maar eens herhalen….

 7. johank zegt op

  De Thaien zijn gewoon zijn gewoon Zoetekouws, daar kan je niks aan veranderen.
  De kinderen krijgen gewoon geen opvoeding (bij bed tijd laten ze kinderen doorlopen/spelen tot ze vanzelf neer vallen van vermoeidheid), wat vroeger ook al aanwezig was.
  Nu is dat nog meer toegenomen vanwege de hoge consumptie maatschappij, de Thaien houden van showen en dat kost geld, dan maar lenen, en dan beseffen ze naar x leningen dat de vrouw ook moet (meer) werken.
  Kinderen eten dus veel fastfood en vinden het westerse eten, en zich niet beseffen dat niet hetzelfde als Thai eten (gezonder) is, met als gevolg…
  Thaien houden ook van extremen en daar wordt dus aardig ingespeeld door de westerse voedsel industrie.
  De Thaise variant van Spite bevat 12 suikerklontjes per blikje!
  Bron; https://www.dailymail.co.uk/health/article-3255034/Coca-Cola-Pepsi-brands-differ-sugar-world.html

 8. Facttester zegt op

  Ik was eergisteren in Hua Hin in een visrestaurant in die Nightmarket straat. Ik bestelde een visfilet en toen ik die begon te eten stopte ik al na 2 happen, omdat die vis veel en veel te zout was! Ik schoof mijn bord terzijde. Daarop kwam de serveerster informeren waarom ik de vis niet wilde eten. Dus legde ik haar beleefd en vriendelijk uit dat ik deze vis vanwege veel teveel zout absoluut niet KON eten, maar dat ik hem desondanks zeker zou betalen zonder problemen. Daarop antwoordde zij: “Dan krijgt u van mij toch gewoon een nieuwe! Zonder bijbetaling natuurlijk!”
  Ze nam mijn bord met vis mee naar de keuken. 10 minuten later kwam ze terug met precies dezelfde vis op hetzelfde bord (die intussen ook al koud geworden moest zijn) en zei dat de manager had geweigerd een nieuwe vis te serveren!!! Je zou zeggen dat belofte schuld maakt, but this is Thailand…
  Teveel zout is hier geen probleem! En als je hem niet eet betaal je voor nop. Respect- en begriploos, geen enkele klantvriendelijkheid! En als ik geweigerd zou hebben die zoute vis te betalen??? Ik denk dat de politie geen partij zou kiezen voor de farang!
  Ken je dat Nederlandse gezegde: “Zo zout heb ik het nog nooit gegeten”?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website