De aanslag in het centrum van Bangkok lijkt niet het werk van de opstandelingen in het zuiden van het land. Dat heeft de hoogste Thaise militair, generaal Udomdej Sitabutr, gezegd.

“Het komt niet overeen met incidenten in het zuiden”, zei de generaal op de Thaise televisie. Er is volgens hem ook een ander type bom gebruikt. In het zuiden van Thailand strijden moslim-rebellen tegen de boeddhistische machthebbers.

Op bewakingsbeelden is volgens de Thaise premier wel een verdachte gezien. Maar wie dat is, is nog onduidelijk. Nog geen enkele groep heeft de verantwoordelijkheid opgeëist. Bij de aanslag bij een Hindoeïstische tempel vielen zeker 22 doden. Meer dan 120 mensen raakten gewond.

De berichten over het aantal buitenlandse doden lopen uiteen van drie tot twaalf. De buitenlandse doden zijn allemaal Aziaten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zegt dat er voor zover bekend geen Nederlandse slachtoffers zijn.

De Thaise minister van Defensie zei tegen de BBC dat de aanslag gericht was tegen toeristen en tegen de Thaise economie.

Bron: NOS

19 reacties op “‘Aanslag Bangkok niet het werk van zuidelijke rebellen’”

 1. Frans Nico zegt op

  Nee, beste minister van Defensie. De aanslag is gericht tegen het militaire bewind. De (gevolgen van de) bomaanslag moet het militaire bewind treffen in het hart. Daar waar het denkt de controle te hebben. Daar kon het op wachten. Elk militair bewind, waar ook ter wereld, wordt daarmee geconfronteerd. Militairen behoren thuis in de kazerne en dienen een instrument van een legale regering te zijn ter verdediging van ‘s lands grenzen. Niet meer en niet minder. Alle Prayuth-minnende expats ten spijt.

  • topmartin zegt op

   Je kund militaire bewind ergens anders op de wereld helemaal niet vergelijken met Thailand. Duidelijk is, dat de Tourist-geloofs Industrie getroffen moest worden ?. Het kan ook zijn, dat de een of andere Budha aanhanger iets tegen het Hinduisme heeft ?. Een van de weinige industries in Thailand die geen probleem heeft, met de huidige regering, ist het budisme en de touristen.

   Als ik de regering zou willen treffen, gooi ik bv. een paar hoogspannings masten omver. Daar tref ik GEEN onschuldige (biddende) buitenlanders mee.

  • gj klaus zegt op

   Uw visie over de militairen is die van het westen in het algemeen. Dat is de reden dat het militaire gezag niet thuis gaf toen de rode regeringen aan de macht waren en deze problemen kregen met de geelhemden. Ik ben van mening dat de militairen deze situatie misbruiken om de roodhemden verder te nekken/beschuldigen. Alles wijst op de zuidelijke stijl van terrorisme en om een grotere impact te hebben op dit bewind is met krachtiger bom(men) gewerkt in het hol van de leeuw.De arrogantie van dit bewind te denken dat ze heer en meester zijn in een wereldstad als Bangkok dat zovele kwetsbare plekken in zich bergt is fenomenaal.

   • topmartin zegt op

    Even alles op een rijtje zetten in de juiste volgorde. Het gedrag van rood, geel en blauw hemden is geen opgaaf voor het militair maar voor de toen zittende regering en de politie. Die twee gaven toen -niet thuis-. Notabene lag het politie ziekenhuis in het door de rood hemden bezette deel van Bangkok. Dat was toen de demokratisch gekozen gekozen regering van Thailand die er geen bal aan gedaan heeft.
    Dus geheel juist, dat het Thaise militair toen een einde gemaakt heeft aan die, van korruptie geplaagde en in stand gehouden regering, politie en hun “vriendjes” die er duidelijk helemal geen interresse er aan hadden, de bezetting van Bangkok op te heffen.
    Dat de rood hemden in ieder geval geen zin hebben Thailand vooruit te helpen, Maar alleen hun eigen zakken te vullen, bewijst het feit dat die toen 24 Bangkok Bank filialen leeg geplundert hebben. Even tussendoor hebben ze dan het Central World geplundert en in brand gestoken omdat die geen losgeld betalen wilden. Het Paragon betaald wel en wird gespaard.

    Dan mag het militair niet de juiste organisatie zijn om dit op te lossen en zover ben ik akkoord met jouw visie. Maar Thailand kann niets beginnen met een demokratie naar western voorbeeld. Thailand is er helemaal nog niet rijp voor. Iedereen doet in Thaialnd wat hij will (de expats ook) en als het even niet kann, helpt een biljet van 1000 baht wel verder. Dat is Thailand 2015

    • Frans Nico zegt op

     Beste Martin,

     Wat jij “op een rijtje zetten” betreft de aanleidingen tot de militaire coup. Je hebt volkomen gelijk dat de politieke partijen in Thailand er een zooitje van hebben gemaakt. Dat roept de vraag op hoe het zover heeft kunnen komen en nog meer hoe nu verder.

     Democratie is er in verschillende vormen. De meest bekende is een parlementaire democratie. Democratie staat volgens onze begrippen voor vrijheid, gelijkheid en economische voorspoed. Dat laatste, economische voorspoed, is zeker niet voorbehouden aan landen met een democratische structuur. Kijk maar naar de “vier Aziatische tijgers”, Zuid-Korea, Singapore, Hong Kong en Taiwan, Japan en China.

     Laat ik voorop stellen dat geen enkel land in korte tijd een volwassen democratie heeft kunnen bereiken. Europa en de USA hebben er zeer veel jaren en verschillende oorlogen over gedaan om te komen tot wat wij nu democratie noemen. Langzaam maar zeker is ook Afrika “onderweg” naar een min of meer democratisch continent, ook al zal dat zeker nog tientallen jaren gaan duren. Azië zal met vallen en opstaan tot een democratisch continent komen waarin vrijheid en gelijkheid door de bevolking zal worden opgeëist. Soms wordt een stap vooruitgezet en dan weer een stap achteruit. Dat gebeurt in heel Zuidoost-Azië.

     De legercoup in Thailand is een stap terug in het proces. De politici in Thailand zijn zo verweven met hun achterban dat het sluiten van compromissen haast wel onmogelijk lijkt. De corruptie werkt daarbij ook niet in het voordeel. Wat een land in zo’n geval nodig heeft is een wijze doortastende leider die door alle lagen van de bevolking gerespecteerd en vertrouwd wordt. Helaas ontbreekt die op dit moment. Of de legercoup daarmee goedgepraat kan worden betwijfel ik. Het leger heeft in ieder geval niet de steun onder brede lagen van de bevolking.

     Prayuth voert een autocratisch bewind dat zijn macht ontleend aan het leger. Deze hebben elkaar nodig om te overleven. Dat alleen al brengt niet veel goeds voort.

 2. rori zegt op

  Wie het gedaan heeft is niet van belang.
  DAT zoiets gedaan kan worden en wereldwijd gebeurt is een schande.

  Hoe kunnen onschuldige mensen zich tegen dit soort zaken beschermen en of beschermd worden. Ik heb de angst dat wij als burgers nog meer en vaker gecontroleerd gaan worden.

  Ook heb ik medelijden met de slachtoffers en wens hun familie veel sterkte.

  • Frans Nico zegt op

   Natuurlijk is het wél van belang wie achter de aanslagen zit. Alleen dan kan er iets tegen gedaan worden.

   Het probleem met elke overheid is dat (anders denkende) mensen veelal niet serieus worden genomen. Niet-beluisterde onvrede is een voedingsbodem voor geweld. Gelukkig zijn de meeste mensen vredelievend en laten zich niet door geweld leiden. Maar dictatoriaal gedrag van een overheid leidt veelal tot extremistisch gedrag. Dat bestrijden met geweld lokt alleen maar meer geweld uit. Het bevestigt immers het denkpatroon van de extremist.

   De enige oplossing voor Thailand is dat het militair gezag zo snel mogelijk wordt overgedragen aan een democratisch gekozen regering, bij voorkeur een regering van nationale eenheid. Die kan op democratische weg komen tot een nieuwe grondwet die op steun van brede lagen van de bevolking kan rekenen. Dat zal extremisme niet uitbannen, maar wel substantiëel verminderen. Voorts kan – ik zou liever zeggen MOET – de dan gezaghebbende regering een dialoog aangaan met ontevreden minderheden, zelfs met de moslimextremisten in het zuiden.

 3. San zegt op

  Massahysterie creëren is nou net hun bedoeling.
  De kans dat je omkomt in een verkeersongeval is nog steeds groter.

 4. Gerard Van Heyste zegt op

  Alleen heersers zoals nu in Thailand is vragen om problemen, en nu nog de verkeerde vriendjes,Rusland,China en Noord Korea, eens is de maat vol
  Het kan verkeren zei Bredero !

 5. Sir Charles zegt op

  Op ‘Thairath’ een video van de mogelijke verdachte. Duidelijk waarneembaar is dat hij een rugzak draagt, het afdoet en vervolgens wegloopt de rugzak achterlatend en terwijl hij wegloopt drukdoende in de weer met een mobiele telefoon.

  https://www.facebook.com/ThairathFan/videos/10153632267167439/

 6. Michael W. zegt op

  De verkeerde vriendjes, Rusland, China en Noord Korea. Dit houd dus in dat dit een aanslag zou kunnen zijn van de US, Navo of EU. Of zie ik het nou verkeerd? Wat Bredero hier nu mee te maken heeft is voor mij al helemaal een raadsel.

 7. jasmijn zegt op

  Dus zullen er meer aanslagen volgen zoals deze dinsdagmiddag al is gebeurt, gelukkig zonder slachtoffers, maar het had niet weinig gescheeld of er waren weer doden gevallen…

 8. Jacques zegt op

  Nadat ik het een en ander in ogenschouw heb genomen lijkt het mij te gaan om een persoon die mogelijk alleen handelt en zijn frustratie uit zijn geboorteland c.q., woonland in een ander land wil uiten . Het doet mij denken aan de aanslag in Boston waar ook gebruik gemaakt werd van een rugzak. Kwa uiterlijk denk ik niet gelijk aan een Thaise man. Een groepering als de islamitische staat of al khaida had al openlijk met de lof vlag staan zwaaien maar heeft dit niet opgeëist. Het onderzoek ter plaatse en het soort bom dat is gebruikt in combinatie met alle nog te onderzoeken zaken zal, uiteindelijk duidelijkheid moeten brengen en tot dan is het beter om maar niet te speculeren en uitspraken te doen die anderen zouden kunnen beschadigen.

 9. janbeute zegt op

  Allemaal speculaties over hoe en wie heeft uiteindelijk de aanslag gepleegt . Heeft IS niet een paar weken geleden , via de media aangegeven om aanslagen te gaan plegen in grote wereld hoofdsteden incl Tel Aviv.
  Misschien is Bangkok wel de eerste stad en wie volgt er hierna.
  Maar hoe het ook zij , ben je op het verkeerde tijdstip op de verkeerde plaats dan is het gebeurt met je leven .
  Geld trouwens overigens ook voor verkeers ongevallen waar dan ook ter wereld .
  Ik ben zelf niet bang voor zulks soort aanslagen , en denk ook niet dat de toeristen sector in Thailand ernstige schade ondervindt op de korte en lange termijn .
  De eerste paar dagen is het nog wereld nieuws , maar na een paar dagen ebt het weer weg , en is het weer business as usual .
  En nergens op de wereld ben je meer veilig en zeker van je leven .
  Ook morgen kan Nederland opgeschrikt worden door een zelfde soort van aanslag .

  Jan Beute .

 10. Jan VC zegt op

  Kan het zijn dat deze militaire regering te dicht op de hielen zit van sommige hooggeplaatste ambtenaren, politiemensen en hogere legerofficieren? De strijd tegen de corruptie heeft er al enkelen de das omgedaan!
  De Thaise burger kan klacht indienen tegen corruptie bij de nieuw opgerichte bureaus, die daar voor open gesteld zijn.
  Een dictatuur is nooit goed te praten maar hier was het misschien kiezen tussen de pest en cholera. Wat betekende de democratie hier voorheen?
  Nog een beetje respijt geven vind ik aangewezen.
  Het geweld is zoals we zien niet ver weg! Dat geweld van enige tijd geleden hebben alleen de militairen kunnen stoppen.
  Gewoon even een gedachtewisseling hoor!
  Ik blijf hopen op een vreedzaam Thailand voor al zijn burgers en voor ons, die hier leven of in verlof komen.
  Jan VC

 11. Wim zegt op

  @Jan VC Ik denk er ook zo over,de rood en geel hemden waren goed op weg naar een burgeroorlog. Het leger heeft orde op zaken gesteld. Zo gaat dat in Thailand. Het Belgisch en Nederlands leger zou ook beter is een coup plegen tegen onze naïeve Europese regeringen die Europa Islamitisch maken.
  Wie deze bomaanslag gepleegd heeft is nog speculatie.
  22 onschuldige slachtoffers en ook de levens van de families zijn verwoest,er lopen meer en meer gekken op onze planeet rond.

 12. Chander zegt op

  In het Thaise media cirkelt nu het bericht rond dat deze aanslag te maken kan hebben met de onlangs uitgezette uighurs uit China. Het is een Turkse Muslim minderheid in China en wordt onderdrukt door de Chinese Overheid.
  De vermoedelijke dader met de rugzak zou ook op zo’n uighur lijken. Uit wraak voor de uitzetting van deze groep zouden ze deze aanslag gepleegd kunnen hebben.

 13. Jan Hoekstra zegt op

  Nu geven ze de schuld aan de Oeigoeren (Turks volk uit de Chinese autonome regio Sinkiang) zo werkt dat tegenwoordig in Thailand. De Thai heeft er nooit iets mee te maken, wij moeten ons eigen straatje schoonhouden denkt de “regering”.

  Worden er een paar toeristen omgelegd op een mooi eiland, dan geef je een paar zielepieten uit Myanmar de schuld. Heb je een grote mond tegen deze regering dan ga je de bak in, ben je als journalist iets mondiger dan de gemiddelde Thaise krant (de Telegraaf is een kwaliteitskrant vergeleken bij de dagelijkse Thaise stripboeken) dan ga je de bak in. Vorm je een groep van meer dan 7 man dan wordt dat gezien als een demonstratie.

  JA echt gezellig hoor deze regering en natuurlijk alles dom overnemen wat er wordt gezegd in de wekelijkse peptalk van oom Prayuth.

  • Soi zegt op

   Zowel de engelstalige digitale krant http://englishnews.thaipbs.or.th/main gisteren, als http://www.thaivisa.com/ vandaag, melden dat de baas van de nationale politie het volgende opmerkte: “the bomb attack at Ratchaprasong is not the sole work of foreign terrorist but with help from some Thais”.
   Een andere quote: “the two bombing incidents were perpetrated by the same group of elements thought to be Thais.” Nu jij weer, maar beter je bij de (nieuws)feiten te houden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website