Negentig procent van de regeringsvoorraad van 18 miljoen ton rijst is van slechte kwaliteit. Wanneer het niet lukt de rijst binnen vijf maanden van de hand te doen, loopt de kostenpost op tot 700 miljard baht. Dit is gebleken uit een landelijke rijstinventarisatie.

Van de rijst is 70 procent geel en de rest is dermate verrot dat ze alleen nog geschikt is voor de productie van ethanol. Verder is gebleken dat 100.000 ton ontbreekt.

Het rapport van het onderzoek, dat onder leiding stond Panadda Diskul, secretaris van de premier, gaat naar de National Anti-Corruption Commission, die mag uitzoeken waar, hoe en door wie er is gefraudeerd.

Een bron op het ministerie van Handel noemt de 100.000 ton onbetekenend vergeleken met de drie miljoen ton die in juni 2013 werd gerapporteerd door de toenmalige adjunct permanent secretaris van het ministerie van Financiën, die voorzitter was van een toezichthoudende commissie. Hij veronderstelt dat gedurende het inspectieproces rijst van goede kwaliteit is vervangen door oude rijst. ‘De grote hoeveelheid hoeveelheid substandaard rijst kan onmogelijk komen door de slechte opslag.

Achtergrondinformatie

De regering Yingluck haalde in 2011 het rijsthypotheeksysteem van stal. Boeren kregen voor hun paddy (ongepelde rijst) prijzen die 40 procent boven de marktprijzen lagen. De regering hoopte door rijst achter te houden, de prijzen op de wereldmarkt te kunnen manipuleren.

Dat mislukte grandioos. Thaise rijst was te duur en India en Vietnam verdrongen Thailand als ’s werelds grootste rijstexporteur. Intussen lag de opgekochte rijst te verrotten in silo’s en pakhuizen. Ondanks waarschuwingen, ook over corruptie, was de regering niet op andere gedachten te brengen. De junta maakte pas een eind aan het geldverslindende systeem.

Van de 40 procent bovenmarktprijs profiteerden slechts een beperkt aantal boeren, omdat de meeste boeren alleen voor eigen consumptie rijst verbouwen. Naar verluidt zouden vooral de hereboeren en molenaars van het systeem hebben geprofiteerd.

Premier Yingluck is door de National Anti-Corruption Commission beschuldigd van nalatigheid omdat zij als voorzitter van het National Rice Policy Committee nagelaten zou hebben paal en perk te stellen aan de corruptie en oplopende kosten.

(Bron: Bangkok Post, 29 oktober 2014)

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website