De regering [lees: junta] gaat voor sinterklaas spelen: 1,8 miljoen boerengezinnen met minder dan 15 rai land krijgen een douceurtje van 1.000 baht per rai en gezinnen met meer dan 15 rai (1,6 miljoen) krijgen 15.000 baht per gezin. De geldinjectie van 40 miljard baht is ‘cruciaal’ om de economie te stimuleren, zegt vice-premier Pridiyathorn Devakula (Economische zaken).

Pridiyathorn noemt het geen populistische maatregel, een verwijt dat de vorige regering kreeg vanwege het hypotheeksysteem voor rijst, de subsidies bij de aankoop van een eerste auto en woning en de tablets voor leerlingen. ‘We zijn niet uit op populariteit bij de boeren. We willen degenen helpen die werkelijk hulp nodig hebben.’

De rijstboeren hebben het momenteel moeilijk. Een ton rijst levert 8.000 baht op, een prijs die vermoedelijk nog zakt wanneer de nieuwe rijstoogst in november op de markt komt. De economische indicatoren van de afgelopen maanden voorspellen ook weinig goeds met een trage wereldeconomie.

Premier Prayut zegt dat de regering haar best doet de problemen van het land systematisch op te lossen. ‘We pakken problemen aan die geen enkele regering heeft durven aanraken. En als dat op ons terugslaat, moet dat maar. Onze problemen zijn diep geworteld. We proberen er een duurzame oplossing voor te vinden.’

Behalve het douceurtje voor de boeren wil de regering de economie stimuleren door versnelde investeringen en uitvoering van achterstallige werken, zoals reparatiewerk aan scholen, ziekenhuizen en wegen die in 2011 tijdens de grote overstromingen zijn beschadigd, alsmede baggerwerkzaamheden. Het geld (299 miljard baht) wordt uit drie verschillende bronnen gehaald; er resteert zelfs nog een bedrag van 24,9 miljard baht, over van begrotingen sinds 2005.

Die werken hebben tot doel banen te scheppen, waardoor de koopkracht van de bevolking toeneemt, met name op het platteland. Door alle maatregelen zal volgens Pridiyathorn de economische groei tot in het volgend jaar toenemen. Voor volgend jaar verwacht hij een groei van 4 tot 5 procent.

(Bron: Bangkok Post, 2 oktober 2014)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “3,4 miljoen boeren krijgen steuntje in de rug”

  1. jeroen zegt op

    En hij heeft gelijk denk ik, veel van het “soppakoh” land hier in het noorden is iligaal verhanldeld, maar de documenten blijven altijd op naam van de oorspronkelijke eigenaar.
    Dus waar komt dat geld terecht ?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website