Op deze pagina staat een selectie uit het Thaise nieuws. Wij vermelden de headlines van de belangrijkste nieuwsbronnen waaronder: Bangkok Post, The Nation, ThaiPBS, MCOT, etc.

Achter de nieuwsberichten staat een weblink. Wanneer je daar op klikt kan je het volledige artikel lezen bij de Engelstalige bron.


Nieuws uit Thailand – zaterdag 21 maart 2015

The Nation opent op zaterdag met het bericht dat de BTW in Thailand niet omhoog gaat. Er waren plannen om de BTW te verhogen naar 10% in september dit jaar maar de slechte economische ontwikkelingen laten dit nu niet toe. De afspraak is nu dat als het beter gaat met de economie de BTW iets kan stijgen, maar dan niet naar 10% maar naar 8%: http://goo.gl/pS1HvS

Bangkok Post schrijft dat de Thaise regering mogelijke EU sancties kan ontlopen. Thailand kan van Europa een ‘gele kaart’ krijgen omdat het land onvoldoende doet tegen misstanden in de visserij zoals slavenarbeid. Dat zou verstrekkende gevolgen hebben want dan zou de EU kunnen besluiten tot een importverbod van vis uit Thailand. Om problemen te voorkomen is de Thaise overheid begonnen met de registratie van vissersboten en het afgeven van vergunningen. Ook komt Thailand met een speciale wet op de visserij die excessen moet voorkomen. Thailand heeft een slechte naam als het gaat om visserij en de visverwerkende industrie, zo is er sprake van slavernij, onmenselijke arbeidsomstandigheden en kinderarbeid: http://goo.gl/K3xUsu

– Legerleider generaal Udomdej Sitabutr heeft gewaarschuwd dat iedereen die beweert dat de militairen de verdachten van de granaataanvallen in Bangkok hebben gemarteld in hechtenis zal worden genomen en worden aangeklaagd wegens smaad. Een mensenrechtenorganisatie liet eerder weten dat de vier verdachten mishandeld waren om zo een verklaring los te krijgen: http://goo.gl/Kx8Pwa

– Een 23-jarige Thai is veroordeeld tot de doodstraf omdat hij hij huurmoordenaars de opdracht had gegeven om zijn ouders en oudere boer te vermoorden. Vier medeplichtigen kregen ‘slechts’ levenslang omdat zij de misdaad bekende: http://goo.gl/hhixoj

– Een Europese man waarvan de indentiteit nog niet is vastgesteld is verdronken in de buurt van Koh Chun bij Pattaya. De man had een strandstoel gehuurd en ging zwemmen maar kwam niet meer terug. Na een zoektocht werd het slachtoffer gevonden: http://goo.gl/THtSvZ

– Meer actueel nieuws lees je op de Twitterfeed van Thailandblog.nl: twitter.com/thailand_blog

7 reacties op “Nieuws uit Thailand – zaterdag 21 maart 2015”

 1. Jan zegt op

  Thailand = het land van de vrije mens.

  Wat ik nu lees (verdachten martelen, slavernij, onmenselijke arbeidsomstandigheden en kinderarbeid) lijkt op iets geheel anders… ik maak me zorgen.

  • Frans Nico zegt op

   Jan, dat heb je niet goed gelezen. Er staat in goed Nederlands dat degene die beweren dat de militairen de verdachten hebben gemarteld zullen worden opgepakt en worden vervolgt. Er staat niet DAT er gemarteld wordt. Overigens staat er ook niet dat er NIET gemarteld wordt, maar dat is niet vreemd.

   ‘Slavernij’ slaat op de onmenselijke arbeidsomstandigheden en kinderarbeid, de moderne slavernij, niet te verwarren met echte slavernij van voor de 20ste eeuw. Dat is natuurlijk niets nieuws en komt voor in veel ontwikkelingslanden en landen in Zuidoost- Azië inclusief India. Is dus niet iets van alleen Thailand. Neemt niet weg dat zoiets onaanvaardbaar is.

   • Jan zegt op

    Frans: ik las ook “een mensenrechtenorganisatie liet eerder weten dat de vier verdachten mishandeld waren om zo een verklaring los te krijgen: http://goo.gl/Kx8Pwa

    Hoe het ook zij… in landen als Thailand, Burma, Cambodja (+++) zijn mensenrechten nogal onderhevig aan “stemmingen” van de Overheid. Zelfs Maleisie (zaak Anwar Ibrahim) maakt zich er schuldig aan.

 2. teun zegt op

  Voeg daar corruptie aan toe. En dat leren ze op de universiteit! (of wat daar voor door gaat). Een nicht van mijn vriendin studeert aan “een” universiteit in Chiangmai. Haar “klas” (ca 20-25 personen) haalde in haar geheel een onvoldoende voor vak X. De lerares heeft nu iedereen de kans gegeven om een aantal studies van verschillende USA universiteiten te kopieren. Dus degeen die bijvoorbeeld het cijfer 1 haalde voor het examen moet bijvoorbeeld 20 x 50 blz tekst printen, terwijl degeen die een 5 op het examen haalde er 10 x 50 hoeft te laten printen. In ruil daarvoor krijgt men dan alsnog een een voldoende!!!!????

  Dat betekent dus dat de gehele klas straks alsnog een 6 haalt voor het examen en de lerares heeft de door haar gewenste teksten in uitgeprinte vorm gratis…………… Ik moest er even over nadenken, maar kon niet anders bedenken dan dat dit toch echt heel erg veel lijkt op omkopen.

  Dat principe zit dus al in het onderwijs verweven. Geen wonder dat men dit later “gewoon” vindt. In Nederland/Belgie geldt heel simpel: een onvoldoende gehaald? Examen overdoen. Zoniet in Thailand.

  • ruud zegt op

   Misschien moet je bij de lerares ook het papier nog kopen in haar winkeltje en voor het copieeren betalen.

   Hier moesten de leerlingen een tekening maken en een aantal bladzijden overschrijven, samen met het doen van diverse werkzaamheden op school en in de tempel, zodat die weer schoon en netjes waren, om betere cijfers te krijgen.
   Betere cijfers voor goed gedrag dus.
   De kennis is minder belangrijk.

   Dat geldt ook voor de buitenschoolse opleidingen van twee dagen per week van de overheid, waar voortijdige schoolverlaters alsnog een diploma kunnen krijgen.
   Veel leren doen ze er meestal niet, maar het diploma krijgen ze toch, omdat ze de moeite er voor hebben willen doen een paar jaar 2 dagen per week naar de opleiding te komen.
   De gedane inspanning wordt blijkbaar erg gewaardeerd.

   Een diploma derde klas middelbare opleiding geeft je kans op wat beter werk.
   Zonder dit diploma krijg je alleen maar sjouw en til baantjes.

   Er wordt trouwens ook (bij)scholing voor volwassenen georganiseerd door de overheid.
   Niet zo slecht dus goed beschouwd.

   • Soi zegt op

    De kennis is niet belangrijk, de inspanning wordt gewaardeerd. School en tempel netjes houden leveren een diploma op. Zo ook 2 dagen per week de moeite doen naar de opleiding te komen. Veel leren doen ze er meestal niet. Goed beschouwd is het zo slecht nog niet dat er bijscholing wordt georganiseerd door de overheid.
    Blijft: wat wordt er nou eigenlijk onderwezen, en wat is daar nou goed aan?

    • ruud zegt op

     Discipline wordt onderwezen.
     Hoogstaande technische kennis is voor veel Thai overbodig.
     En om eerlijk te zijn, de helft van wat ik op school heb geleerd is verspilde moeite geweest voor de leraar, want ik heb het in mijn leven nooit meer nodig gehad.

     Dat goed slaat op de opleiding voor volwassenen.
     Oudere mensen die zijn gemotiveerd om toch nog wat te leren, na het gebrekkige onderwijs dat in hun jeugd nog slechter was dan nu.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website