Een fluitconcert en geklepper met de bekende clappers (is er al een Nederlands woord voor?) door ruim 20.0000 mensen zetten gisteren het protest tegen het controversiële amnestievoorstel kracht bij. Eettentjes en andere faciliteiten staan bij station Samsen in een lange rij, wat een indicatie is dat het protest geen eendagsvlieg is.

Dat zei ook Democratisch parlementslid Suthep Thaugsuban (kortgeleden aangeklaagd wegens moord): ‘We blijven vechten totdat premier Yingluck het voorstel terugtrekt. Als ze een zuiver geweten heeft, en ze zich ervan bewust is dat ze gekozen is omdat de mensen haar vertrouwen, moet ze hen geen kwaad doen. Trek het voorstel in en zeg dat je het nooit meer doet. Dat maakt een einde aan het gevecht.’

De politie zette gisteren 60.000 man in met twee compagnieën langs de spoorlijn om te voorkomen dat een ‘derde partij’ zou proberen de orde te verstoren. Controleposten werden ingericht om voorbijgangers en voertuigen te controleren op het bezit van wapens en andere verboden voorwerpen. Omdat demonstranten over de rails liepen, konden treinen niet passeren. Het zwaartepunt van de beveiliging ligt echter bij het Government House en het parlementsgebouw, waar gisteren de tweede lezing van het omstreden voorstel begon.

In het land moeten de protesten nog op gang komen. Vandaag komen in de zuidelijke provincie Nakhon Si Thammarat tegenstanders bij het Provinciehuis bij elkaar. Vijfhonderd agenten staan er al opgesteld. Ook elders bij Provinciehuizen zijn rally’s gepland, maar de krant maakt er verder (nog) geen melding van.

Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha sluit de mogelijkheid van een militaire interventie uit. ‘Een coup lost geen problemen op’, aldus de generaal. Verder zei  hij dat de regering maar moet beslissen of een speciale wet om het protest te beheersen, in werking wordt gesteld en of het leger wordt ingezet.

Bij de gemeentepolitie zijn vier hoge officieren abrupt voor een maand overgeplaatst. Zogenaamd om het Centre for the Administration of Peace and Order (Capo) te versterken, maar volgens een bron omdat ze sympathie voor de oppositie hebben.

(Bron: Bangkok Post, 1 november 2013; meer later vandaag in Nieuws uit Thailand)

Foto homepagina: Medisch personeel van diverse ziekenhuizen ging gisteren 500 man sterk de straat op om te protesteren tegen het amnestievoorstel.


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.


Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website