Op deze pagina staat een selectie uit het Thaise nieuws. Wij vermelden de headlines van de belangrijkste nieuwsbronnen waaronder: Bangkok Post, The Nation, ThaiPBS, MCOT, etc.

Achter de nieuwsberichten staat een weblink. Wanneer je daar op klikt kan je het volledige artikel lezen bij de Engelstalige bron.


Nieuws uit Thailand – maandag 2 maart 2015

The Nation opent vandaag met het bericht dat boze monniken op 12 maart de straat op gaan om te protesteren als een voorstel van het National Reform Council, een commissie die verantwoordelijk is voor hervormingsvoorstellen, niet wordt ingetrokken. Het NRC kwam met een voorstel om de hoogste patriarch alleen door de koning te laten benoemen: http://goo.gl/2kP3tt

Bangkok Post schrijft dat Prayut in navolging van en het leger gisteren ook de oppositie waarschuwt geen kritiek te hebben op de grondwet die in de maak is. Steeds meer partijen dwingen aan om een referendum te houden zodat ook de Thaise bevolking haar mening kan geven: http://goo.gl/ZFbwuw

– De 46.682 docenten Engelse taal bij overheidsscholen moeten een internationale taaltoets maken. Dat is voor het eerst in 10 jaar, toen de vorige toets  werd gehouden. De test is onderdeel van het beleid van het ministerie van onderwijs om Thailand voor te bereiden op de Asean integratie. De betekent dat de kwaliteit van het taalonderwijs omhoog moet. Overigens zijn er geen consequenties aan de test verbonden omdat het ministerie geen idee heeft wat het het huidige niveau van de docenten Engelse taal is: http://goo.gl/TVrbNW

– De noordelijke provincies Chiang Mai, Lampang en Phrae werden op maandagochtend  bedekt met nevel en rook door bosbranden. In deze periode van het jaar worden akkers en bossen door boeren in de omgeving in brand gestoken voor nieuw landbouwgrond. Chiang Mai wordt bedekt door een rookgordijn waardoor Doi Suthep onzichtbaar is geworden. Ook het vliegverkeer ondervindt hinder van de rook: http://goo.gl/6RR45h

– Op Phuket is en 35-jarige Fransman omgekomen nadat hij met teveel drank op met zijn motorbike tegen een elektriciteitspaal was geknald en ernstig hersenletsel opliep: http://goo.gl/WEUtUj

– Een Duitse toerist (55) is zwaar gewond geraakt nadat hij door een jetski werd overvaren. Het ongeluk vond plaats bij Paradise Bay, zo’n vijf kilometer van Patong Beach: http://goo.gl/3qadgs

– Zeker 20 passagiers van een tourbus die op weg was van Bangkok naar de provincie Phrae raakten gewond toen de bus waar ze in zaten van de weg raakte en omsloeg. Dat gebeurde nadat de bestuurder probeerde een frontale botsing met twee racende motorfietsen te voorkomen: http://t.co/Wl1LYL7r38

– Meer actueel nieuws lees je op de Twitterfeed van Thailandblog.nl: twitter.com/thailand_blog


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Nieuws uit Thailand – maandag 2 maart 2015”

 1. teun zegt op

  De “oppositie” mag geen kritiek hebben op de ontwerp-grondwet. Nou dacht ik toch, dat het huidige regiem partijloos was. Maar kennelijk is er toch sprake van een politieke kleur bij het huidige regiem, want anders hoeft Prayuth niet te spreken over “oppositie”.

  Zoals ik al eerder stelde lijkt het huidige regiem behoorlijk “geel” georienteerd. En dat lijkt mij geen vreemde veronderstelling. Dus zal met oppositie wel “rood” bedoeld worden, nietwaar?
  Als men geen kritiek van de oppositie duldt t.a.v. de ontwero-grondwet dan kan ook worden bedacht – zolang het ontwerp niet algemeen bekend is qua inhoud – dat de ontwerpers problemen/bezwaren van de oppositie verwachten. Nou wil het geval, dat de zgn. oppositie – naar verwachting – bij verkiezingen (weer) de meerderheid zal halen en dus direct de grondwet zullen aanpassen aan hun ideeen. Want een grondwet dient een breed draagvlak te hebben. Dus waarom niet de oppositie bij het ontwerpen betrekken ipv ze buitenspel te zetten?
  Het kan natuurlijk ook nog zo zijn dat de gelen wel de verkiezingen “winnen”, omdat momenteel ook aan de kieswet wordt gesleuteld.
  In dat geval is de eerstvolgende staatsgreep al te agenderen.

 2. rene23 zegt op

  Ik ben benieuwd naar de test voor leraren Engels en de uitslagen.
  Ik heb ” leraren Engels” ontmoet die geen behoorlijk Engels konden praten.

 3. teun zegt op

  Rene,

  mijn ervaring: met het aanspreken van de “leraar” engels in het engels levert meestal een totaal niet begrijpende blik op. Dus ik voorspel: 50 % zal zakken voor de test! Zo niet, dan klopt de test niet.

  • mark zegt op

   Zeg maar gerust 90 % vd thaise engelse leraren spreken zeer armoedig engels en ik spreek uit ervaring heb hier engelse les gegeven op 3 verschillende scholen in 3 jaar tijd. Het jammere is dat er zoals gezegd geen consequenties aan verbonden zijn maw ze kunnen gewoon doorgaan met wat ze doen dus zeg maar de boel belazeren. Je hebt ook zgn stage lopers vd universiteiten die een jaar lang engelse les mogen geven, nou ik kan iedereen hier wel vertellen dat het hillarisch is om die lessen te zien en hun proefwerken die ze gaan geven te mogen lezen. Maarja het helpt de school jeugd in ieder geval niet als je de leraren zo door laat gaan. Ze hadden al moeten beginnen voordat ASEAN tersprake kwam.

 4. Cor van kampen zegt op

  Kom nog een keer met commentaar over de ontwetende. Oordelen is niet weten.
  Ik heb leraren Engels ontmoet die geen Engels spreken. Waar haal je dat vandaan.
  Heeft u net als ik Engelse les gegeven op een school met meer dan 3500 leerlingen.
  Ik ging naar Thailand toen ik met FPU ging op 61 jarige leeftijd. Toen ik ongeveer 62 was leerde ik mijn overbeurman kennen. Manager op deze school. Er was toevallig een Engelse leraar op bezoek.
  Zij sprak perfect Engels. Wij hadden een plan gemaakt dat ik haar zou helpen om de kinderen over de
  schaamte heen te trekken om die taal te durven spreken tegen een buitenlander.
  De klas was groot ( ongeveer 30 kinderen). Ik heb ze met kleine groepjes (ongeveer 8 kinderen) les
  gegeven. Het was een groot succes. Er kwam een nieuwe directeur die het niet zag zitten.
  Ik kreeg problemen met die mafkees hij sprak zelf geen woord Engels) omdat hij mij ging vertellen dat het allemaal beter kon. Ik deed dat op vrijwillige basis, dus ben ik opgestapt.
  Later nog een paar jaar Engels gegeven op een andere voor wat oudere mensen die voor hun werk wat Engels wilde leren. Ook een groot succes. Door mijn gezondheid (ik kon niet meer zo lang op mijn benen staan) moeten stoppen. Later nog een onderscheiding gehad voor mijn inzet.
  Kom ze nog tegen in mijn dorp. De kinderen van toen en oudere van wat later.
  Spreken mij nog in goed Engels aan. Ze hebben mij nooit vergeten.
  Cor van kampen.

 5. john zegt op

  Waar staat er ergens in het volledige artikel van Thephuket news dat die Franse motrrijder teveel drank op had ??
  Blijkbaar was dit een zéér bekwaam man die zijn job met veel passie uitoefende en door iedereen gewaardeerd werd,maar blijkbaar wordt meteen de link gelegd tussen motorrijders en drank,waarvan ik in het artikel waar de link naar verwijst niets heb kunnen van opmaken.

  Johnny

  • Khun Peter zegt op

   Dat stond in het originele artikel die kennelijk vervangen is. De man was redelijk aangeschoten uit een bar gekomen en op zijn motorbike gestapt. Maar of dat klopt durf ik niet te zeggen. De Thaise pers blinkt niet uit in nauwkeurigheid helaas.

 6. lung addie zegt op

  Ik kom heel regelmatig in contact met mensen uit de onderwijssector daar mijn buurman een gepensioneerde professor (agricultuur) is. Wat de leraars Engels betreft, en dan laat ik de buitenlandse leraars buiten beschouwing, is er een duidelijk onderscheid te maken tussen deze welke zelf in het buitenland zich vervolmaakt hebben, hier in Thailand opgeleid zijn door een buitenlandse prof en deze welke enkel in Thailand door een Thaise prof opgeleid zijn. Er schort niet enkel wat aan de Thaise opleiding maar ook aan de onderwijsmethode. De nadruk wordt teveel gelegd op de grammatica en veel te weinig op het spreken. De meeste onderwijzers weten prefect hoe te schrijven maar kunnen niet spreken. Dan is er ook de vrees om te spreken, steeds dat idee van het “gezichtsverlies” als ze iets fout zeggen.
  De test taal is niet enkel een noodzaak, maar je kan het stellen voor andere vakken ook. Ik heb ook ervaring met onderwijzenden wiskunde, geschiedenis en noem maar op… bedroevend te noemen en dan steeds terugkerend: de opgelegde onderwijsmethode! Zeker niet enkel het lerarenkorps blameren maar in grote mate het geldend onderwijssysteem. Wat ben je met een goed opgeleid leraar als hij/zij op een totaal verkeerde manier zijn/haar cursus moet geven?

  Lung addie


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website