Tienduizenden ouderen leven onder het bestaansminimum maar dat hoeft niet als ze de financiële aanvulling krijgen waar ze recht op hebben. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer na onderzoek, zo schrijft de NOS. Het gaat daarbij ook om Nederlanders die in het buitenland hebben gewoond en daardoor geen volledige AOW-uitkering opgebouwd.

Een ander probleem is dat een stel onder het minimum uitkomt als ze maar één AOW-uitkering krijgen, omdat de jongste partner er nog geen recht op heeft.

Ongeveer 90.000 huishoudens hebben recht op een aanvulling op hun oudedagsvoorziening omdat ze anders onder het bijstandsniveau terechtkomen. Het gaat hierbij om de zogenoemde AIO-uitkering, de Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen. Zo’n 51.000 huishoudens krijgen die aanvulling niet.

Door privacy regels kan de SVB deze groep zelf niet zomaar opsporen en als ouderen geen weet hebben van de AIO-uitkering dan gaat het mis. De Ouderenbonden denken dat mensen die die laaggeletterd of analfabeet zijn de vergoeding niet aanvragen omdat het voor hen te ingewikkeld is.

Lees hier het hele artikel: nos.nl/artikel/2310261-veel-ouderen-onder-bestaansminimum-omdat-ze-aanvulling-aow-niet-krijgen.html

No votes yet.
Please wait...

19 reacties op “Veel ouderen in armoede omdat ze geen aanvulling AOW vragen”

 1. Japio zegt op

  “Door privacy regels kan de SVB deze groep zelf niet zomaar opsporen”.

  Vreemd. Als je geld verschuldigd bent spelen deze privacy regels blijkbaar geen rol, want dan weet men je wel te vinden.

  • Erik zegt op

   Ja, want dan kent men je al.

   Wat het onderwerp betreft, hier helpt alleen voorlichting en hoe goed de overheid daarin is weten we onderhand wel…….

 2. Ernst@ zegt op

  https://www.svb.nl/int/nl/aio/wanneer_bijstand/wat_is_bijstand/

 3. Tom zegt op

  Betekend dit dat een in Thailand levende AOW gerechtigde, met zeg 1/3e AOW opbouw, vanuit Thailand hier aanspraak op kan maken?

  • thea zegt op

   Dag Tom
   Ben benieuwd hoe jij hier over denkt want dat kan ik niet opmaken uit je vraag.
   Brengt het je op een idee of vind je dat het niet kan.
   Persoonlijk vind ik dat als je je het kan permitteren om laten we zeggen met je 50e naar Thailand te vertrekken je geen aanspraak moet kunnen maken op een aanvulling van je aow.
   Ik zie al die mannen en vrouwen in nederland voor me die in weer en wind op de fiets stappen of bij de bushalte staan te vernikkelen om om 8 uur op het werk te zijn, of vroeger.
   Zelf stapte ik nl om 6.10 uur op de trein naar het werk.
   En dat moeten ze nu al tot hun 67e doen en zij moeten dat geld opbrengen om er een flink deel van naar het buitenland te laten vloeien, ik voel me daar niet prettig bij.
   Ik ben sinds een aantal jaren ook 3 maanden per jaar in Thailand te vinden en ik ben nog goedkoper uit ook.

   • Aad zegt op

    Iemand die in nederland al 25 jaar ww heb
    Die heb ook recht op een aanvulling als hij aow ontvangt
    Terwijl de samenleving al heel lang betaalt voor hem/ haar
    Maar idd als je bent uitgeschreven in nederland vervallen al jouw rechten
    Voor aanvulling

    • Adje zegt op

     Niemand in Nederland kan 25 jaar ww hebben. Waarschijnlijk bedoel je iets anders.

   • KhunFred zegt op

    beste Thea,
    als Tom na zijn 50ste vertrekt , dan heeft hij misschien vanaf zijn 18e tot zijn 50ste nog zeker rechten en misschien ook een gedeelte AIO.
    Dan kun jij in je betoog iemand proberen een vervelend gevoel aan te praten, maar recht is recht en plicht is plicht.
    Wij kennen niet de persoonlijke omstandigheden van Tom, misschien heeft hij jarenlang ook ‘ s morgens vroeg om 6 am bij het bushokje gestaan en vroor het -5.

  • Cornelis zegt op

   Wanneer je niet meer in Nederland ingeschreven staat kun je daar géén aanspraak op maken, lijkt me – en terecht!

  • Ger Boelhouwer zegt op

   Hoi Tom,

   Neen,…1 vd eisen voor recht op bijstand is dat je in Nederland moet wonen! Dus als je uitgeschreven bent dan heb je geen recht op de aanvulling.

   Groet

   Ger

  • TheoB zegt op

   Een AOW-gerechtigde mag met behoud van AIO maximaal 13 weken per jaar in het buitenland verblijven.
   Een partner die niet AOW-gerechtigd is en waarvoor AIO wordt ontvangen mag maximaal 4 weken per jaar in het buitenland verblijven.
   https://www.svbabc.nl/aio/wijzigingen-doorgeven/vakantie-of-verblijf-buiten-nederland/46/vakantie-of-verblijf-buiten-nederland.html

   Een tiental jaar geleden heb ik als vrijwilliger Nederlandse taalles gegeven. In mijn klasje was ook een gepensioneerde Turk(?) die met zijn vrouw, als ik mij goed herinner, van €600 per maand probeerde rond te komen. Ook hij en zijn kinderen wisten niet van de AIO.

 4. PEER zegt op

  Jawel, maar die armoede geldt in Nederland, waar je je ‘s-winters warm moet stoken.
  Maar dat geldt niet voor de bevoorrechten in Thailand.
  Wanneer je je hier kunt vestigen cq overwinteren ben je in ‘n bevoorrechte positie. En Thailand blijft onbetwist goedkoper land. Dus gun het de arme ouderen in Nederland.

  • Jasper zegt op

   Je gaat wel erg kort door de bocht, het hangt helemaal van priveomstandigheden af of Thailand goedkoper is of niet. Hou je je huis aan, en lopen dus kosten door in Nederland, ben je wel of niet voor zorgkosten verzekerd, waar woon je in Thailand, ben je alleen of met gezin etc.
   Wij zijn nu na 12 jaar Thailand al enige tijd terug in Nederland, en financieel beduidend beter af dan daar. Dat warm stoken valt wel mee, vandaag de dag met een goed geisoleerd huis. Mijn zoon volgt hier een veel betere opleiding dan mogelijk in Thailand. Het voedsel is 10 x beter en gezonder in Nederland. 4 seizoenen meemaken is heerlijk. Etc.etc.

   Dus wie er nu bevoorrecht is…..

 5. Dre zegt op

  Beste Nederlands buren.

  Als trouwe Thailandblog-lezer en tevens Belg zijnde, kan ik jullie wellicht enige troost bieden met de vermelding dat in Belgie dezelfde werkwijze, of handelswijze zoals je het noemen wilt, wordt gehanteerd in het kader van de kennis van Uw rechten en plichten ten overstaan van ….. .
  De plichten……, daar hoeven we ons ook géén zorgen om te maken. Dààr hoeven we ook niet om te piekeren. Op tijd en stond wordt ons daar ook wel, zachthandig of ietsjes méér -handig op gewezen welke onze plichten zijn. Wee degene die zijn plichten niet kent én opvolgt. !!! Droog brood en water zullen Uw metgezellen zijn op Uw verdere levensweg naar het geluk.( als die er dan nog is.)
  Doch tegenover onze plichten staan ook rechten die wij geacht zijnde eveneens te kennen. Mààr dààr is nu net waar het schoentje wringt. Wàt en welke rechten hebben we ?
  Blijkbaar is er op elk departement , van de overheidsdienst, ergens wel een stofferig koffertje te vinden waar in kleine lettertjes op geschreven staat ” rechten”. Het feit dat dit betreffende koffertje er zo bestoft uitziet betekend dat het zo min mogelijk mag aangeroerd worden door de medewerkers op het departement.
  Enkel, maar dan ook enkel in uiterste nood mag dàt bewuste koffertje aangeraakt worden. Mocht daarentegen, buiten de wil om van de ambtenaar, toch dat ” bewuste ding” aangeraakt geworden zijn dient de procedure tot openen opgestart te worden. Deze procedure dient met uiterste behoedzaamheid en aandacht opgevolgd te worden ten einde géén onnoemelijke schade te veroorzaken aan het stoftapijt dewelke zich,na àl die jaren op dat koffertje gevormd heeft.
  In de procedure tot opening van, wordt met klém erop geattendeerd dat, ingesloten in het koffertje, er zich een envoloppe bevind met de richtlijnen die de ambtenaar dient te volgen welke zijn rechten zijn bij het inademen van het stof van het koffertje.
  Het spreekt uiteraard voor zich dat de hele procedure dient benaderd te worden met de hoogst mogelijke discretie teneinde zo min mogelijk de inhoud van het bewuste ” rechtenkoffertje” in de openbaarheid te brengen.
  Iets wat op alle departementen STRIKT nageleefd wordt.

  Strikt genomen MOETEN we onze plichten kennen. Onze rechten daarentegen….. tja, dàt is een ander paar mouwen……

  Gegroet.

  • Erik zegt op

   Geen idee hoe de voorlichting bij de buren zit maar in Nederland zijn er nogal wat organisaties die informatie en hulp over extra voorzieningen verstrekken en daarnaast is er altijd nog internet.

   Ik denk dat de groep die geen beroep doet op extra voorzieningen de groep betreft met taalachterstand en een allochtone familie- en vriendenkring in het zelfde schuitje. Die mensen kunnen in de armoe raken en er zonder hulp niet uit komen. Nogmaals, het is aan de overheid die voorlichting breed te geven en ook in andere talen dan Nederlands en (in Friesland) Fries.

   Het sombere beeld dat Dre schetst deel ik niet maar dat aan de voorlichting het nodige schort is al heel lang bekend; denk alleen maar aan de kwestie rond de heffingskortingen na emigratie.

   • Jasper zegt op

    Bijna iedere allochtoon is op de hoogte van het fenomeen huursubsidie, zorgtoeslag, kindgebonden budget en kinderbijslag. Daarnaast zijn er in die minderheden gemeenschappen allerlei bureautjes die je tegen een percentage helpen dit allemaal aan te vragen. Informatie is bij de SVB in alle talen op te vragen.
    Men is zich veelal heel goed bewust van de 13 weken regeling, die algemeen als onrechtvaardig wordt ervaren – ze hebben immers hun beste jaren aan Nederland gegeven, is de redenering. Daarbij is de echtgenote vaak jonger, en die mag door een AIO dan maar 4 weken per jaar naar Marokko of Turkije.
    Er wordt dus ook vaak bewust gekozen om daarvan af te zien, zodat men dan iig 3 maanden naar het thuisland kan.

 6. brabantman zegt op

  De reageerders hier hebben natuurlijk allemaal op hun eigen manier het recht aan hun zijde.
  Alleen, er is in Nederland sprake van enorme discriminatie van de autochtone Nederlander.
  Dankzij de toenmalige PvdA staatssecretaris nu burgemeester van Rotterdam, u weet de o zo goed geintregeerde man wiens dochters absoluut niet met een niet-moslim mogen thuiskomen. Ja die heeft het voor de personen met dubbel paspoort een wet aangepast zodat deze ook zonder volledig hun 50 jaar premie betaald te hebben wel volledig AOW krijgen.
  Nooit 1 protest gehoord in de 2e Kamer.

  • Rob V. zegt op

   Graag een bron? Ik weet wel dat indien je als bejaarde onder het minimum inkomen zakt, bijvoorbeeld door onvolledig AOW , je Aanvullende Bijstaand krijgt. Dat verklaard ook voor een groot deel waarom er veel allochtonen in de Bijstand zitten, daar zitten veel oud gastarbeiders bij. Die mensen (en autochtonen even goed) laten we terecht niet onder het bestaansminimum zakken. Maar met een bruto maandinkomen van 100% minimumloon, zo’n 1500 euro (netto een pak minder) is het bepaald geen feestje.

   Zie ook: http://www.flipvandyke.nl/2014/10/uitkeringen-autochtonen-hebben-er-meer/

 7. Harry Romijn zegt op

  Ik kan maar niet snappen, waarom iemand, die jarenlang NIET in NL gewoond ( en dus of zelf belasting heeft betaald of iemand ondersteund daartoe) wel de hand ophoudt, als het om de verdeling van – een gedeelte – van die belastingcenten gaat.
  Een bekende van mij heeft jaren buiten Europa gewerkt en GOUDGELD verdiend én uitgegeven. Koninginnedag meevieren door even van Port Harcourt voor een paar daagjes naar Abudja vliegen: hij draaide zijn pink er niet voor om. Op z’n 67e wegens medische redenen weer naar de geldpotten van NL terug, en eist, dat hij door de Soos onderhouden wordt, inclusief natuurlijk alle nu hoge ziektekosten. Ondertussen een “zwarte” rekening bij XYZ want gaat regelmatig even over de grens pinnen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website