De Nederlandse zaadveredelaar Simon Groot uit Enkhuizen is dit jaar de winnaar van de prestigeuze World Food Prize. Dat is bekendgemaakt door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Hij krijgt deze belangrijke voedselprijs voor het ontwikkelen van zaden voor groenten die veel beter bestand zijn tegen ziekten dan normale zaden. Ook groeien ze harder waardoor er meer en sneller geoogst kan worden.

Vooral arme boeren in Azië hebben baat bij deze zaden. Voorheen gebruikten men zaden van matige tot slechte kwaliteit, wat leidde tot slechte oogsten, armoede en ondervoeding. Door de verspreiding van de zaden van Simon Groot in o.a. Thailand en andere landen in Zuidoost-Azie werden de levens van boeren verbeterd en profiteerden consumenten van betere toegang tot voedzame groentes, zo staat in het juryrapport.

Simon Groot is erg blij met de prijs die erkenning is voor de hulp aan miljoenen kleine boeren. Kleinschalige groenteelt is een geweldige manier om inkomen en werkgelegenheid op het platteland te realiseren.

De World Food Prize werd in 1986 ingesteld door Nobelprijs voor de Vrede-winnaar Norman Borlaug. Hij wilde daarmee wetenschappers en anderen die zich hebben ingezet voor de kwaliteit en beschikbaarheid van voedsel erkenning geven.

Simon Groot ontvangt naast de waardering en erkenning ook nog een geldbedrag van 250.000 dollar.

Bron: NOS.nl

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website