Van de toekomstige emigranten vindt 35% dat Nederland overbevolkt is en zoekt daarom de ruimte in het buitenland. Een stijging van 11% ten opzichte van 2016. Een nieuw motief om te vertrekken, zijn de toenemende klimaatregels 4%. Onderzoek onder de 12.000 bezoekers van de komende EmigratieBeurs toont dit aan.

Andere belangrijke motieven om te emigreren zijn; omdat men gaat genieten van het pensioen 21% (16% in 2016), de slechte mentaliteit in Nederland 19% (23% in 2016), de migrantencrisis 10% (13% in 2016), of omdat men een baan zoekt in het buitenland 8% (16% in 2016). Minder belangrijke redenen zijn de criminaliteit 3% (5% in 2016) en de files 1% (3% in 2016).

“Negatieve externe factoren spelen een belangrijke rol bij de beslissing om Nederland te verlaten. We zien nu dat de toenemende woningnood mensen motiveert om te vertrekken. De bekende druppel,…”, aldus Tom Bey, directeur van de EmigratieBeurs. “Over het algemeen zijn emigranten positief en avontuurlijk ingesteld. Ze zijn op zoek naar een betere kwaliteit van leven. De verwachting is dat de emigratie in 2020 met 5.000 zal stijgen (158.000 – 163.000). Een trend die zich zal voortzetten tot 259.000 emigranten in 2050

4 reacties op “Nederland is vol, Nederlandse emigranten zoeken de ruimte elders”

 1. Erik zegt op

  Dus Nederland is ‘druk’ en de emigrant is avontuurlijk, positief ingesteld en voor een betere kwaliteit van leven. En daarom is er meer emigratie dan immigratie?

  Emigratie hebben we in NL al sinds WOII toen mensen eerst op de vlucht gingen uit angst voor ‘de Russen’ en later om landbouwgrond in de bekende emigratielanden. Niks nieuws onder de zon; er zijn er altijd vertrokken en er zijn er altijd binnengekomen. Het saldo zal toenemen en weer afnemen.

  Pensioen- en spaargeld lijkt me een goede reden om andere lucht op te zoeken en dat was er vroeger niet. Net zo min als studeren en werken buiten de grenzen. Dat criminaliteit nauwelijks een rol speelt stelt gerust; je hoort wel eens anders uit de onderbuik.

  Ik ben benieuwd welke emigratielanden nu ‘in’ zijn en welke minder mensen trekken. Kijk naar Thailand: wat zijn de huidige pijnpunten? Ziektekostenverzekering en immigratieregels. Wil je beide pijnpunten voorkomen dan blijf je in de EU, EER en Zwitserland, in mindere mate in de verdragslanden. Die info staat helaas niet in de gegevens hierboven.

 2. John Chiang rai zegt op

  Er zullen bij sommigen die Nederland verlaten willen heus wel goede redenen zijn,maar om nu alleen om het feit dat men ergens een paar keer vakantie gehouden heeft,meteen denkt dat daar alles beter is?
  Goed iemand die denkt dat hij gelukkig kan worden in het herkomst land van zijn vrouw,kan ik mits hij zich goed voorbereid heeft over de eventuele nadelen,nog begrijpen.
  Alleen als ik bijv. Thailand als voorbeeld neem,lees ik erg vaak van expats die hier wonen,die of niet zieken verzekerd zijn,klagen over de hoge premies,uitsluitingen van mogelijk terugkerende medische behandelingen, soms maandenlange slechte lucht met ongezonde fijnstof belastingen,extreme temperaturen die overdag iedere beweging haast onmogelijk maken,slechte wisselkoersen,etc.etc.
  Als je deze mensen dan persoonlijk op deze dingen aanspreekt,is in een keer alles veel beter als in het vroegere thuisland,en moet je oppassen dat je niet meteen voor azijnzeiker wordt uitgemaakt.
  Voor ieder negatief ding,alsof dat het euvel in eens verdraaglijker maakt,hebben ze meteen een clever antwoord paraat,waarom dit zo is.
  Ik zou bij dergelijke onderzoeken graag die vele mensen willen zien,die eerlijk toegeven dat het gras toch niet zo groen was,zoals ze dit in het begin gedacht hadden.

 3. Ernst@ zegt op

  Nederland loopt gelukkig niet leeg door immigratie: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4973576/bevolkingsgroei-2019-migratie-grote-steden

 4. endorfun zegt op

  Het zijn meestal zij die het zich kunnen veroorloven die vertrekken, omdat ze weinig heil verwachten van de toekomst in hun geboorteland. En voor elke emigrant, komt er wel meerdere immigranten toe, zonder kapitaal. Kapitaal dat een land verlaat, moet toch tot nadenken stemmen … .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website