Het lijkt er op dat de euro een vrije val maakt ten opzicht van de dollar. De waarde van de euro zakte vrijdag naar het laagste niveau dit jaar. De koers van de Baht ten opzichte van de euro staat nu op 37,65.

De verkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten heeft de euro geen goed gedaan. Een lange reeks van waardedaling is ingezet en er lijkt geen einde aan te komen. Gisteren bereikte de euro een voorlopig dieptepunt van 1,0582 dollar. Dat is het laagste niveau sinds begin december vorig jaar.

De waardedaling van de euro is vervelend voor Nederlanders die op vakantie gaan buiten Europa, maar ook voor expats en pensionado’s in Thailand.

Het enige goede nieuws is dat producten uit Europa goedkoper worden en dat de Europese economie daar van kan profiteren.

31 reacties op “Lage euro treft expats en pensionado’s”

 1. Gerard zegt op

  Vergelijk een met eind jaren 80, begin jaren 90.
  Eén gulden was toen 11 baht, dat zou voor de euro betekenen 24 baht voor een euro.
  Pas na 1997 is de baht flink omlaag gegaan.

 2. piet zegt op

  Is men vergeten dat we met 36,8 zijn begonnen? ook zelf zie liever 45 of hoger,maar jaar of 30 geleden 10 baht voor de gulden ! dus stop met huilen en wees blij 🙂

  • antoine zegt op

   Toen ik voor het eerst naar Thailand kwam was 1 euro 55 bath. het feit is ook dat banken steeds meer nemen. Noem het maar beschermde dieven. Kijk maar eens als gewone toerist hoeveel 10000 bath afhalen je kost. Schandalig veel, en dat is niet enkel door de Thaise bank maar ook belgie en Nederland hebben eerst hun hand in je euro’s gestoken. En als toetje mag je 200 bath verwachten aan een ATM

   • Ger zegt op

    Een bank is een onderneming die winst wil maken. Heel gewoon dus. Koop je een produkt in een winkel ga je ook niet klagen als er marges van meer dan 100 % op zit om dat je dat meestal niet weet. Maar je betaal het wel. De banken hebben als nadeel dat ze marges en kosten laten zien in tegenstelling tot een gewoon bedrijf waar je alleen het eindbedrag ziet en niet de kostprijs en winstmarges en zo.

  • theoS zegt op

   De baht zat toen aan de $ gekoppeld, $ omlaag, baht omlaag en omgekeerd. Het was eerst Bht 20- voor een gulden. De dollar raakte in een vrije val en het werd toen Bht 7- voor een gulden. Toeristen en ex-pats vluchten naar de Fillippijnen waar men nog steeds een hoge koers kreeg voor de diverse muntsoorten. Ook ik had mijn koffer gepakt maar kreeg een aanbod om te monsteren op een Noors schip, weg was ik. Toen ik terugkwam was de rente, hier in Thailand, op je geld in de bank 14 tot 16% en de baht was vrijgekoppeld van de $, ben de koers, ten opzichte van de gulden, vergeten maar je kreeg een zak vol bahtjes voor een gulden. Het vergelijken van nu met toen raakt kant nog wal. Alles was toen ook spot goedkoop hier.

 3. jos zegt op

  Ze steken het al op Trump, aub mensen. Wat was vorige keer de reden. Leef naar de normen die je hebt. Als je 1000 euro hebt heb je wat minder, spends je iets minder, moet je daar voor panikeren. Wees gelukkig dat je in Thailand verblijft. Tip ee
  n paar meisjes minder per maand ,ze worden er niet goodkoper op. (Voor sommige de doodsteek)

 4. Nicole zegt op

  Laat ons hopen dat het net als vorig jaar maar tijdelijk is.

 5. rori zegt op

  Het effect van een duurdere dollar is gebaseerd op hoop en verandering in, en de plannen uitgelegd door beursmedewerkers gebaseerd op een zeepbel.
  Trump wil en belastingen verlagen voor bedrijven EN investeren in de infrastructuur. Gezien de huidige staatsschuld van de VS en een dreigend tekort aan liquiditeiten is er geen geld in de USA en zullen zij op de wereldmarkt moeten lenen.
  Dan krijg je heel snel het omgekeerde effect. De huidige situatie van de dollar is gebaseerd op DROMEN. niet op feiten. Als Amerika gaat investeren met geleend geld gaat de rente omhoog en dat is weer goed voor de pensioenen in Nederland. Ook zal als de USA gaat investeren men hulp nodig hebben uit Europa en China, Japan etc. Dus binnen nu en een half jaar worden wij er alleen maar beter op.
  De huidige situatie is een zeepbel. Trump zelf is al een paar keer failliet gegaan met zijn bedrijven. Dt lukt hem ook met de USA.

  • Frans Nico zegt op

   Helemaal mee eens Rori.

   Kijk eens naar de staatsschuld van de VS op DIT moment: http://www.destaatsschuldmeter.nl/amerika-verenigde-staten-vs-usa/

   Op het moment dat ik dit schrijf staat die op circa $ 22.131 miljard. Dat is circa $ 122.266 per werkzame inwoner. Veel meer dan in Griekenland. Het is twijfelachtig dat weldenkende investeerders nog meer geld aan Trump gaan besteden. Dat nog los gezien van het feit of het congres zal instemmen met de grootse plannen van Trump.

   • rori zegt op

    Het is nog veel erger. Je vermeld een staatsschuld per persoon over het land gerekend. Wij europeanen en ook veel aziaten denken dat iedereen in de USA leeft zoals in TV series is te zien. Wij vergeten dat veel etnische groepen (sorry: zwarten, latino’s, indianen) veer onder ons sociaal mimimum a 840 Euro leven.

    Dat men door de films en sries alleen maar aan de goudkust in Florida denkt of de oostelijke staten en daarbij Californie is heel duidelijk.
    Er word aan het feit voorbij gegaan en daarom heeft Trump OOK veel stemmen gekregen dat het in het algemeen in het zuiden en het midden van het land bittere armoe is (op enkelen na dan).

    Als we het deel armen (relatief begrip maar ga uit van het minimum inkomen in Nederland daarin betrekken) dan komen we tot de verbijsterende conclusie dat in de USA daar ongeveer 45% van de bevolking niet aan komt.
    Het wettelijk minimum loon in de USA is 7 USD per uur bij 167 uur gemiddeld per maand kom je dan aan 1169 bruto per maand. Moet je wel al een volledige betrekking hebben. Daarbij moeten we in aanmerking nemen dat huusrsubsidie niet bestaat en andere zaken als kindertoeslag, medische zorg en onderwijs regelingen niet gelden.
    Oh in Nederland werken we maar ongeveer 142 uur per maand (werkbare dagen per jaar is 260 – (24- 28 (vakantie) +13 dagen ADV en +11 nationale feestdagen).

    Dan geldt ook nog dat de kosten voor levensonderhoud in de VS en vooral in Florida, Californie en aan de oostkust heel hoog zijn. Veel hoger dan in Nederland. Daarbij is er geen sociaal vangnet. Geen werk geen inkomen dus moet je sparen voor ziekte en werkloosheid..
    Veel mensen hebben dan ook een tweede of derde baan. Oh zelfs in ons buurland Duitsland is dat schering en inslag.

    Dus laat Trump maar roepen/ Trouwens zijn naam lijkt erg op het duitse Strumpf? Hmm leuk grapje voor de duits sprekende onder ons.

    Oh is al een wat ouder artikel maar het is nu eerder slechter dan beter.
    https://www.iex.nl/Column/65173/Het-verschil-tussen-arm-en-rijk.aspx

    • Moderator zegt op

     Graag on-topic blijven en niet afdwalen.

   • Siam zegt op

    Ik denk dat Amerika heel blij zal zijn met een staatsschuld van slechts 22 miljard, het is 22 biljoen of 22 trillion op zijn Amerikaans.

    • Frans Nico zegt op

     Beste Siam, ik schreef geen 22 miljard maar 22.131 Miljard! Ik zeg maar zo: weet waar je het over hebt.

 6. tonymarony zegt op

  Hier de laatste koers kasikorn 36.90 en scb 37.05 en waar je meer krijgt graag melden bij de redactie.

  • Rob V. zegt op

   Over wisselkoersen, hoe en waar je het best kunt wisselen staan regelmatig stukjes op het blog.
   Gebruik bijvoorbeeld de zoekoptie links boven of kijk eens op de tag ‘wisselkoers’ :
   https://www.thailandblog.nl/tag/wisselkoers/

   Dan vind je o.a.:
   https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/euro-contanten-wisselen-thailand/
   https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/gunstigste-wisselkoers-thailand/

   Zoek je een gunstig wisselkantoortje kijk dan op vergelijkings-sites of apps. Voor apps op de smartphone hoef je in de app-shop slechts te zoeken op steekwoorden zoals ‘THB’ of ‘currency exchange’. Enkele websites zijn:
   http://thailand.megarichcurrencyexchange.com/index.php?cur=eur
   http://daytodaydata.net/
   https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=z1bhamjNiHQs.klLed4_ZPr6w&gl=us&ie=UTF8&oe=UTF8&msa=0

   Voor het blog zou het geen doen zijn om telkens actuele en de beste wisselkoers te melden, elke minuut veranderen die. Voor cash wisselen kun je er wel vanuit gaan dat de reguliere banken het duurtst zijn en kleinere kantoortjes zoals Sia, Vasu, 1 van de 3 verschillende (!) SuperRich bedrijfjes je goedkoper uit bent.

 7. JACOB zegt op

  Toen we 52,50 batk kregen voor de euro hoorde we niemand klagen,had toen wat opzij gelegd ipv 3 dames mee te nemen dan hadden jullie w at over gehad,succes huilebalken.

 8. Stip zegt op

  Dit wordt kunstmatig gedaan, we worden bedonderd waar we zelf bij staan, valt t niet op dat op 15-12 de koers altijd in elkaar zakt rond Songkran en rond de bouwvak. Waarom?? Omdat er dan veel Europeanen komen zetten ze de koers bij, niet omdat ze er al zijn, maar omdat ze eraan komen en dan flink geprofiteerd kan worden, Het is allemaal kunstmatig bedonderen.

  • Fransamsterdam zegt op

   Als u elk jaar tegen die data wat korte putopties (futures heten die geloof ik bij valuta) schrijft wordt u slapende rijk.

 9. raijmond zegt op

  ik wil een ding zeggen
  wat omlaag gaat gaat ook weer omhoog
  een ding jacob wie zijn hier de huilenbalken
  de mensen hier willen wat te vertelen hebben
  als je van een pensoein moet leven
  dan mochen ze van mij zuren
  want deze mensen hebben wel nederland op gebouwd

  • JACOB zegt op

   Raijmond,met huilebalken bedoel ik de mensen die altijd wat te klagen hebben,en ach als de euro wat minder waard wordt nemen we een biertje minder,kijk hier om me heen er zijn zat mensen die hier van het minium dagloon rondkomen,dus wij hebben het zo slecht nog niet,al zal het in Pattaya en andere toeristische dorpen wat harder aankomen,maar hier(Isan) drinken we nog elke avond een biertje.

 10. john zegt op

  begrijp de discussie niet over koers euro tov amerikaanse dollar. Is niet rechtstreeks relevant voor koers euro tov baht.

  • rori zegt op

   De bath is gekoppeld aan de Dollar en niet aan de Euro

   • Rob V. zegt op

    Nee, die koppeling met de dollar of een andere munt is er al jaren niet meer. Vroeger wel:

    Vanaf ergens in de 19de eeuw tot aan de Tweede Wereldoorlog was er een koppeling met de Britse pond, gedurende de oorlog met de Japanse Yen. Een koppeling met de Amerikaanse dollar was er vanaf 1956 t/m 1997. Gedurende de Aziatische financiele crisis is de koppeling toen losgelaten.

    Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Thai_baht

    • Rob V. zegt op

     Ik schrijf het verkeerd, excuus. In 1997 kon Thailand de koppeling (peg) met de USD niet langer ondersteunen, men liet deze los en dit had de crisis tot gevolg. Het land was echter al min of meer failliet voordat de THB instortte.

     Sindsdien is er geen koppeling meer. De USD blijft natuurlijk wel een belangrijke munt, dus of de Thaise overheid toch de THB ‘stiekem’ een beetje stuurt door met een schuin oog naar diverse munten waaronder de USD kijkt zou natuurlijk kunnen?

    • ruud zegt op

     Mogelijk is er geen koppeling, maar als de dollar stijgt ten opzichte van de Euro, wordt de Baht meestal ook duurder en omgekeerd.
     En al mag je het dan geen koppeling noemen, in de praktijk gedraagt het zich wel als een koppeling.

     • Goort zegt op

      Helemaal eens Ruud, met name het feit dat de emerging countries zoals Thailand, Vietnam enzo veel kredieten hebben gebaseerd op de USD is er geen echte peg, maar t functioneert in depraktijk wel zo en omdat demarktrente in deUS stijgt verzwakt de € en dus ook de koers €-Bth.

 11. Fransamsterdam zegt op

  We hebben een hele tijd met 100 Baht = 2.50 Euro kunnen rekenen zonder de werkelijkheid veel geweld aan te doen, met uitzondering van de korte crisis begin 2015. We moeten nu eigenlijk 100 Baht = 3.00 Euro rekenen om onszelf niet voor de gek te houden, en dat doet pijn, dat mag wat mij betreft best gezegd worden.
  Iets anders is of dat nou zomaar uit de lucht komt vallen. En dan zeg ik: Nee.
  De Euro zit tov de Baht al 10 jaar in een dalende trend, en specialisten zeggen wel eens dat trends vaak langer aanhouden dan de gemiddelde belegger/speculant op voorhand denkt.
  Uiteindelijk zal de koers wel een keer uit de ‘bandbreedte’ breken, maar wanneer en in welke richting weet niemand.
  Bij een voorzichtige, behoudende financiële planning is het verstandig om van de laagste lijn uit te gaan, optimisten pakken de bovenste lijn, terwijl beiden toch nog verrast kunnen worden.
  Momenteel zitten we zelfs nog in de bovenste helft van het trendkanaal, dus de ‘neutralen’ zouden eigenlijk nog tevreden moeten zijn.
  Dat een dalende trend iets is waar je op lange termijn nooit vrolijk van wordt en waar je bij gelijkblijvend inkomen moeilijk op kunt anticiperen is vervelend, maar vooralsnog wel de realiteit.
  .
  https://goo.gl/photos/8UTxw86jayvPAMVX7

 12. KriskrasThay zegt op

  Iets dat me van het hart moet i.v.m. de reacties op het artikel:
  de eurozone de rug toekeren en leven in Thailand, maar desondanks verlangen dat de economie in Europa het beter doet dan in Thailand! Nu weet ik wel dat de koers van een munt niet altijd de waarde van reële economie weergeeft, maar toch!

  • Slagerij van Kampen zegt op

   In de roos! Het is natuurlijk duidelijk dat men enkel door dat verketterde land van herkomst in Thailand kan leven als God in Frankrijk. Leven in Thailand als Euro expat is heel wat anders dan het leven van een autochtone keuterboer in de Isan. Voor de rest vergelijkt men steeds met de koers van voorheen. Dan lijkt het mee te vallen ja. Men vergelijkt het zelfs met 20 of 25 jaar terug. Maar men vergeet dat alles natuurlijk wel een klein beetje heel veel duurder is geworden in Thailand! Dus slechter wordt het toch echt wel! Voor de farang tenminste. Laten we hopen dat het voor de Thais nu eindelijk eens wat beter wordt! Zij kunnen nergens heen. Als het voor ons te duur wordt kunnen we altijd nog terug naar België of Nederland.

 13. chris zegt op

  Hoe meer de Euro zakt, hoe liever ik het heb. Ik werk hier en krijg mijn salaris in Bahts en moet soms rekeningen betalen in Nederland.
  Nee. Sterker. Het interesseert mij totaal niet hoeveel de wisselkoers is. Ik lig er geen seconde wakker van. Veel geld is gemakkelijk maar het maakt je niet gelukkig. Dat geldt voor Thais en Nederlanders, maar sommigen hebben dat nog steeds niet door.

  • Ger zegt op

   Vindt ook dat je naar het huidig moment moet kijken, het heeft geen zin om te zeggen dat de koers voorheen hoger of lager was. Dit is het hetzelfde als gaan zeggen dat brood 50 jaar geleden maar 50 cent kosttte ofzo. Of dat je rijker bent dan toen je net begon met werken en maar 500 gulden per maand kreeg. Kijk gewoon wat je binnen krijgt en leef ernaar .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website