Meer dan 1600 Nederlandse artsen, wetenschappers en andere zorgprofessionals doen vandaag een oproep aan de politiek, bevolking en industrie om een vuist te maken tegen het coronavirus: Zorg voor een gezonde leefstijl. Fit zijn verkleint de kans op ernstige symptomen en vergroot de kans op een spoedig herstel.

Het kan nog jaren duren voordat er een vaccin of geneesmiddel beschikbaar is tegen het coronavirus en juist daarom is het belangrijk om wat te doen aan je leefstijl. Zorg voor een normaal gewicht, eet gezond en gevarieerd, stop met roken en drinken, beweeg en slaap voldoende.

De samenhang tussen een ernstig beloop van een coronabesmetting en leefstijlziekten zoals overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten wordt steeds duidelijker. Uit RIVM-cijfers blijkt dat meer dan 70 procent van de patiënten die overleden zijn aan het coronavirus, een of meer onderliggende aandoeningen had. Bijna de helft (43,5 procent) had hart- en vaatziekten en een hoge bloeddruk. Een kwart had diabetes type 2. Die zogeheten leefstijlziekten worden met name veroorzaakt door ongezonde voeding, te weinig bewegen, te veel stress en onvoldoende slaap.

Lees hier het volledige artikel: https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2334347-1600-zorgprofessionals-wacht-niet-op-vaccin-maar-werk-aan-gezonde-leefstijl.html

10 reacties op “Het beste medicijn tegen het coronavirus: Een gezonde leefstijl!”

 1. Je hoeft geen arts te zijn om te begrijpen dat als jij je longen kapot hebt gerookt, je flink de klos bent als je een longontsteking door corona krijgt.

  • De patholoog professor Klaus Püschel van het Instituut voor Forensische Geneeskunde van het Universitair Ziekenhuis Hamburg stelt dan weer dat Covid-10 “uiteindelijk een virale ziekte is zoals de griep, die in de meeste gevallen onschadelijk is en slechts in uitzonderlijke gevallen dodelijk is”.

   “Het is belangrijk om te kijken naar de nasleep van de epidemie om te zien of Covid-19 werkelijk de doodsoorzaak was. Van de ongeveer 180 overledenen met het coronavirus die we nu hebben onderzocht, leden ze allemaal aan ernstige, reeds bestaande aandoeningen en waren het geen kinderen of jongeren. De Covid-19 infectie was de druppel die de emmer deed overlopen”, aldus Püschel.

   Bron: https://sceptr.net/2020/05/dwarsdenkende-experten-duitse-lockdown-was-enorme-fout/

   • Peter V. zegt op

    Moderator: Graag reacties in het Nederlands.

  • Jan zegt op

   Moderator: Graag een bron van deze bewering (liever niet de Telegraaf)

 2. Cornelis zegt op

  Inderdaad, je immuunsysteem, je weerstand, versterk je nou niet bepaald door al dan niet verplicht binnen te blijven. Hier in Thailand was één van de adviezen in de beginfase dat zeventig-plussers binnen zouden blijven. Ik vond/vind dat volstrekte onzin en heb me daar dan ook, net als iedereen, niet aan gehouden. Gewoon regelmatig op pad met het fietsje, en daar voel ik me goed bij.

 3. Puuchaai Korat zegt op

  Ik ken mensen die hun hele leven gerookt hebben en op vergevorderde leeftijd complimentjes kregen van de longarts dat hun longen er zo goed uit zagen. Ik ken (sport) mensen die nooit gerookt hebben en voor hun 65e jaar aan longkanker zijn overleden. Dus ook ik hoef geen arts te zijn om me door dit soort veronderstellingen bang te laten maken. Dezelfde veronderstellingen waardoor nu de paniek wereldwijd is. Ik denk dat het belangrijk is om een goede balans in je leven te hebben en niet te overdrijven in consumptie van tabak, alcohol, drugs, noem maar op.

  Maar probeer eens gezond te leven als zwembaden en fitness centra gesloten worden. Mensen raken hierdoor uit hun ritme met alle mogelijke kwalijke gevolgen van dien. Het middel is erger dan de kwaal.

  Zag gisteren samenvattingen van de bundesliga. Dat overdreven juichen na een doelpunt vond ik al ergerlijk, maar het huidige opgedrongen voorbeeldgedrag vind ik verwerpelijk.

  Mensen zijn niet geschapen om afstand van elkaar te houden. Ikzelf zal net als voor deze massahysterie gepaste afstand tot mijn medemens houden. Geen handen meer schudden is voor mij echter no go. Evenals het knuffelen van mijn (klein) kinderen. En als ik verkouden ben, blijf ik helemaal bij iedereen uit de buurt. Meer kun je niet doen. En tenslotte, bijna geen enkel mens sterft te vroeg of te laat. Dat is nu mijn stellige levensovertuiging. Hoezeer de mens ook aan het (stoffelijke) leven vasthoudt, sterven, of beter de geest geven, hoort onlosmakelijk bij leven.

 4. Rob zegt op

  Psss. Niet aan Rutte vertellen. Want dat moet hij een hele moeilijke beslissing gaan nemen. Namelijk wel of niet de sportschool weer open gooien.

 5. Tino Kuis zegt op

  Absoluut waar, een gezonde levensstijl beschermt ook tegen de gevolgen van besmetting met het virus. Toch een paar aanvullingen. Op termijn.

  Een groot en langdurig onderzoek naar de invloed van de drie risicofactoren, roken, hoge bloeddruk en overgewicht laat zien dat mensen van 45 jaar oud zonder die drie risicofactoren gemiddeld 6 jaar langer leefden maar uiteindelijk toch die niet-overdraagbare ziektes kregen (NCDs, als hartziekten, suikerziekte, kanker, dementie). Je krijgt die ziektes dus wel, ook met een gezonde levensstijl, maar veel later. Citaat:

  ◾Individuen zonder de 3 risicofactoren roken, overgewicht en hypertensie waren 9.0 jaar ouder (95%CI:6.3-12.6) toen ze voor het eerst gediagnosticeerd werden voor een NCD, vergeleken met degenen die rookten, overgewicht en hypertensie hadden. Vergelijkbare trends werden gezien voor alle leeftijden.

  Zie voor een samenvatting:
  https://www.cvgk.nl/2019/02/06/afwezigheid-van-hypertensie-overgewicht-en-roken-resulteert-in-9-ziektevrije-jaren-en-verlengde-levensverwachting-van-6-jaar/

 6. chris zegt op

  Zo’n gezonde leefstijl is bij veel Nederlanders en Belgen wel bekend maar niet bij veel Thaise burgers, is mijn indruk. Daar mag de regering wel eens wat aan doen, wellicht via de gezondheidsvrijwilligers.

  Er zijn ook mensen die -zich bewust van de mogelijke gevaren – dagelijks hun sigaartje roken, een pilsje driken en varkensvlees eten, zittend voor de TV. Soms lijkt er op dat wij allemaal hetzelfde moeten gaan doen, nameijk zo lang mogelijk leven. Maar voor menigeen is een leven zonder sigaar, pilsje en speklapje geen leven.

 7. Siamees zegt op

  De dood is de enige zekerheid die we hebben in het leven, alleen weten we meestal niet wanneer hij komt en leeft de ene wat langer en korter dan de andere.
  Genen en een beetje geluk bepalen de levensduur van een individue en gezond leven kan dat wat verlengen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website