Uit onderzoek van CBS, samen met het RIVM, Rutgers en Soa Aids Nederland, blijkt dat het aandeel Nederlanders van 16 jaar of ouder dat in het afgelopen jaar seks had, is afgenomen van 74 procent in 2014 naar 70 procent in 2022.

Vooral onder jongeren van 16 tot 25 jaar was de afname merkbaar, van 63 procent in 2014 naar 56 procent in 2022. Opvallend genoeg nam onder 75-plussers het aandeel dat seksueel actief was juist toe, van 16 procent in 2014 naar 27 procent in 2022.

De seksuele activiteit hangt sterk samen met de leeftijd van de respondenten. Zo was het aandeel seksueel actieve personen het hoogst onder 25- tot 45-jarigen met 87 procent. Vanaf 55 jaar neemt het percentage mensen dat seksueel actief is af en onder 75-plussers is dit met 27 procent het laagst.

Oudere mannen

Oudere mannen zijn over het algemeen vaker seksueel actief dan oudere vrouwen, waarbij het verschil toeneemt met de leeftijd. Zo was van de mannen van 75 jaar of ouder 37 procent seksueel actief in het afgelopen jaar, terwijl dit percentage voor vrouwen van dezelfde leeftijd op 18 procent lag. Dit komt doordat oudere vrouwen vaker alleenstaand zijn, omdat mannen vaak wat ouder zijn binnen een relatie en vrouwen een hogere levensverwachting hebben.

Mensen die samenwonen met een partner zijn over het algemeen vaker seksueel actief dan mensen die zonder partner wonen. Zo had van de 75-plussers die niet samenwoonden met een partner slechts 8 procent seksueel contact in het afgelopen jaar, terwijl dit percentage onder samenwonende leeftijdgenoten op 41 procent lag. Vooral onder vrouwen was het aandeel alleenstaanden dat seksueel actief was laag.

Geen antwoord

Van de deelnemers hoefde niemand antwoord te geven op de vraag over hun seksuele activiteit. Het viel op dat bijna een kwart van de 75-plussers ervoor koos om geen antwoord te geven op deze vraag. Vrouwen vanaf 45 jaar wilden deze vraag ook vaker niet beantwoorden dan mannen van dezelfde leeftijdsgroep.

Bron: CBS

En hoe zit het met uw seksleven? Actief of op een laag pitje?

7 reacties op “75-plusser in Nederland heeft een actief seksleven”

 1. Chris zegt op

  Blijkbaar een oververtegenwoordiging van 75+ Expats in Thailand in de steekproef.
  Of heeft ChatGTP een betere verklaring?

  • Dat kan je ChatGPT toch zelf vragen? Hij bijt niet.

   • Chris zegt op

    Ik ben Nederlander en niet bereid te betalen voor ChatGPT.

    • Dat komt goed uit want het gratis.

     • Chris zegt op

      de link graag dan want ik heb alleen links gezien waar ik moet betalen.

      • https://chat.openai.com/

 2. PEER zegt op

  Je ziet wel: het gaat over 75+ers in Nederland!!
  Laat ik nou nèt niet bij die bluffers horen omdat ik in Thailand verblijf.
  Of komt het omdat ‘t hier altijd te heet ervoor is??


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website