Driekwart (76%) van de werkende Nederlanders heeft één of meerdere maatregelen genomen om na pensionering te kunnen blijven leven zoals nu. Meestal gaat het om sparen via een spaarrekening of deposito, of vermogen opbouwen via de eigen woning/aflossen van de hypotheek. Naast de maatregelen die mensen nu al nemen, heeft de helft van de mensen de intentie om minder uitgaven te hebben tegen de tijd dat zij met pensioen gaan.

Dit blijkt uit de vandaag gepubliceerde Pensioenmonitor 2018 van Wijzer in geldzaken. Het onderzoek is gedaan onder 1.000 mensen uit de Nederlandse beroepsbevolking tussen de 21 en 66 jaar in het kader van de Pensioen3daagse 2018 van 6 t/m 8 november.

Meerderheid beroepsbevolking wil eerder stoppen met werken dan AOW-leeftijd

Ondanks veelvuldige aandacht in de politiek en media, is de AOW-leeftijd voor veel mensen nog steeds hoger dan verwacht. Een meerderheid geeft dan ook aan dat zij graag eerder willen stoppen met werken dan de AOW-leeftijd. Toch verwacht 57% van de mensen die eerder willen stoppen, pas op de AOW-leeftijd te stoppen. Een ruime meerderheid wil in de jaren voor de AOW-leeftijd minder gaan werken. Om dit mogelijk te maken, worden vooral maatregelen getroffen als sparen en extra aflossen op de hypotheek. De helft van de mensen die eerder wil stoppen, heeft hiervoor nog geen maatregelen getroffen. Eén op de vijf mensen wil juist langer doorwerken dan de AOW-leeftijd.

Werknemers proberen fit te blijven om langer door te kunnen werken

Om langer door te kunnen blijven werken tot de verhoogde AOW-leeftijd, wordt ‘zo lang mogelijk fit blijven’ als belangrijkste maatregel gezien. Men probeert dit te bereiken door gezonder te (gaan) leven (84%). Daarnaast wordt gedacht aan werkgerelateerde maatregelen zoals bijscholen (55%) en minder uren werken (59%). Veranderen van werkgever, functie of vak wordt minder vaak overwogen.

Pensioenkennis enigszins toegenomen ten opzichte van 2016

Vergeleken met de Pensioenmonitor 2016 zeggen meer mensen te weten hoe pensioenen in Nederland geregeld zijn (30% ten opzichte van 26% in 2016) en of hun eigen pensioen dit jaar wordt geïndexeerd of verlaagd. Zij hebben iets vaker nagedacht over hun inkomsten en/of uitgaven na pensionering (65% in 2018 ten opzichte van 60% in 2016). Wijzer in geldzaken onderschrijft deze positieve trend en ziet dat steeds meer mensen op de website actief op zoek zijn naar informatie over hun pensioen. Zo is de tool ‘Dit kun jij doen voor jouw pensioen’ al meer dan 350.000 keer ingevuld. De AOW-tool , waarmee je je persoonlijke AOW-leeftijd kunt berekenen, is al meer dan 2 miljoen keer ingevuld.

11 reacties op “72% van Nederlanders wil of gaat eerder stoppen dan AOW-gerechtigde leeftijd”

 1. GeertP zegt op

  Als we nou eerst eens een verdeling maken tussen echte banen en bullshit banen dan zijn we al een stuk op de goede weg.
  Ik heb er al 44 jaar hard werken opzitten,waarvan 36 in een 5 ploegendienst.
  Ik heb bij ons nog niet meegemaakt dat er iemand gezond de eindstreep heeft gehaald (diabetes,hartklachten,tia’s),allemaal te maken met onregelmatig werken.
  De politici die de regels maken halen met gemak de eindstreep en hebben dan nog genoeg energie over om toe te treden tot het babbelgilde van het bedrijfsleven.
  Zolang er geen eerlijk systeem komt is de gewone werkman de sponsor voor de pensioenpot van de hoger opgeleide.

 2. Antoine zegt op

  Ik ben sinds 01.10.2018 met pensioen(vroegtijdig) gegaan in Duitsland waar ik ook woon uiteraard. Ik ben nu 63 en kon omdat ik meer dan veertig jaar inbetaald heb vroegtijdig met pensioen, moet wel voor iedere maand een bepaald percentage afgeven maar dat is geen groot verschil. Ik heb ook recht op mijn Aow over de tijd dat ik nog in nederland woonde en werkte maar moet toch wachten tot ik mijn pensioengerechtigde leeftijd (67) bereikt heb. Dit is natuurlijk kolder van de bovenste plank van de nederlandse staat. Ik dacht dat in een verenigd Europa we wel wat verder waren, als je in de ene staat wel met pensioen kan en tegelijkertijd in een andere staat niet dan ben je nog mijlen ver weg van een verenigd Europa, dan kunnen we net zo goed uitstappen uit zo een verbond. Dan betalen we de ambtenaren in Brussel waarschijnlijk voor niets, ze krijgen geen enigheid geregeld.

  • John Chiang rai zegt op

   Beste Antoine,ik begrijp jou teleurstelling voor het feit dat je voor een Aow uitkering net zoals alle andere Nederlanders nog wachten moet tot je 67ste.
   Alleen is er een groot verschil tussen het systeem,,Deutsche rentenkasse”waarbij je voor ieder jaar dat je vrijwillig kon ophouden te werken 3,2 % moet laten vallen,en de AOW die niets anders is als een sociaal verzekering waar iedere inwoner van Nederland, zelfs die nog ( nooit) gewerkt hebben,recht op hebben.
   Iemand die in Nederland net zoals jij in Duitsland met 63 jaar stoppen wil met werken,moet de tijd tot de werkelijke pensioengerechtigde leeftijd(67) zelf financieel overbruggen kunnen.
   Dus jou vrees dat er op dit punt geen Europese gelijkheid bestaat,gaat eigenlijk helemaal niet op.
   Sterker nog, jou pensioen van de Deutsche rentenkasse wordt,als je de laatste jaren bekijkt ieder jaar met meer dan 3% verhoging bij de loonontwikkeling aangepast,terwijl in de zelfde tijd de Aow uitkering identisch gebleven is.
   Daarom is de van jou aangestreefde eenheid voor mij die in het zelfde schuitje zit als je goed zou nadenken,helemaal geen lucratieve verbetering.

  • Ed & Noy zegt op

   Antoine,

   Tegenover de Nederlandse AOW heb je vanuit Duitse AOW (Altersrente) een groot voordeel, Altersrente Duitsland betaalt ook maandelijks de ziektekosten (Krankenversicherung) en kosten voor je zorgverzekering (Pflegeversicherung) ondanks dat je in het buitenland woont, heb 9 jaar in Duitsland gewoond en gewerkt, woon nu sinds 8 jaar in Thailand.

   Ben vorig jaar wegens een armbreuk en andere kwaaltjes naar Duitsland gereisd om mij aldaar te laten behandelen, 5 dagen ziekenhuis opname, alle kosten vergoed door mijn Krankenkasse, alleen de kosten voor de tickets waren voor mij, na vrienden en familie te hebben bezocht in DL en NL, weer gezond terug naar Thailand.

 3. janbeute zegt op

  ik zelf heb Jaren gewerkt in de zware truck branche als allround master truck technicus .
  En vele van mijn toen oudere collegaas waren blij dat ze toen met de vroeger bestaande VUT regeling konden stoppen met werken rond de 61 jaar .
  Het veelal zware werk dikwijls ook nog onder stress en bij slechte weeromstandigheden soms langs de weg en midden in de nacht , kwam het regelmatig voor dat ouderen al vaker ziek thuis bleven met allerlei kwaaltjes .
  En er zijn echt niet kantoorbaantjes of magazijn medewerkers baantjes te over bij het bedrijf om het wat rustiger aan te doen tot je 67 levensjaar .
  Daarom die 67 utopie van deze huidige regering is zeker niet weggelegt voor deze vakgroep alsmede straatmakers en bouwvakkers en vrachtwagenchauffeurs om maar een paar beroeps groepen op te noemen .
  Maar misschien wel voor constant in hun mobieltjes kijkende en hangend in hun blauwe stoelen tweede kamerleden .
  Ik zag de bui toen al aankomen , en voldoende gespaart te hebben voor de toekomst , was het snel wegwezen hier uit Holland .
  Woon nu al weer een leuke tijd in Thailand met mijn Thaise ega , en hoorde laatst nog van een college op facebook die tot 65 door mocht sappelen , dat hij blij is dat hij er eindelijk nu van af is , laat staan nog doorgaan tot je 67 ste .
  En hij had net als ik en vele van mijn toenmalige collegaas geen hekel aan het werk wat we deden .

  Jan Beute .

  • gerrit zegt op

   ik ben ook van de auto monteurs club, en ook ik ben van plan om er zo gauw als mogelijk mee te stoppen met dit zware werk , en ook met de thaise vrouw onder de palmboom te gaan wonen , ze zijn niet goed in den haag , maar ja met een paar a4 tjes rond lopen kan je oud worden op je werk , dat ligt wel anders voor ons gilde..!!

 4. Gonny zegt op

  De 1000 ondervraagde hebben de intentie om eerder te stoppen met werken, intentie betekend toch een wens of een plan hebben?
  En wie zijn de 1000 ondervraagde?mensen welke geen lichaamlijke of geestelijke werkzaamheden uitvoeren?Ik had ook de intentie om te stoppen met 60 jaar, spaar reeds jaren in de zogenaamde levensloop,
  Kon ik de eerste jaren tot mijn pensioen financieel overbruggen,minister van financieen dacht er anders over wijzigde de regel nu dient de levensloop voor 31 december 2020 opgenomen te worden en valt direct in de hoogste belasting schaal.
  Ben het met Geert P eens,40 jaar in ploegendienst werken, politiemensen, mensen in de zorg , leerkrachten moeten ondanks het harde werken tot de pensioen gerechtigde leeftijd werken, van een onderbetaalde baan wordt het weing sparen en voor je oude dag zorgen,nee dan het bedrijfsleven daar worden wel miljairden in gepomt.Ik geloof dan ook niets van de pensioen monitor

  • ruud zegt op

   U moet tegen die tijd de middeling van uw inkomen over 3 jaar goed plannen.
   Dat kan een hoop geld opleveren.
   Jaren zonder inkomen middelen met de jaren met inkomen.
   Het is wel even rekenen.

  • Kees zegt op

   Ook ik ging toen enthousiast meedoen met de levensloopregeling. Maar vooral om er extra verlof mee op te nemen. Eind 2010 , begin 2011 heb ik van deze levensloop 3 maanden vakantie genomen en ben door Thailand , Filipijnen , Vietnam , Cambodja en Laos getrokken. Nadeel van deze regeling was wel dat je werkgever toestemming moest geven. Zo heb ik er in ieder geval nog iets aan gehad. En inderdaad je restbedrag komt 31-12-20 vrij. Ik weet niet of dit automatisch in de hoogste belasting schaal komt. Mij lijkt dat dit afhankelijk is van je totaal jaarinkomen.

 5. erik zegt op

  Als ik dat zo lees is de pensioenmonitor niet samengesteld door straatmakers, bouwvakkers en andere mensen met zware, belastende beroepen. Nee, ik denk dat de enquêteurs; ongetwijfeld doodmoe van het ondervragen van wel 1.000 mensen, tot de stoelzitters behoren die lekker vroeg met pensioen kunnen en de AOW als fooi kunnen zien.

 6. Chris van het dorpje zegt op

  Ik ben gewon met 58 gestopt met werken .
  Die paar euros wat ik later minder krijg
  kan mij niet schelen , maar 9 jaar minder werken wel .
  En wat ik minder AOW krijg , is mischien in Nederland
  en probleem , maar niet hier in Thailand ,
  waar ik veel veel goedkoper kan leven ,
  dan in Nederland !


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website