De vervuilde stranden van Thailand

Door Hans Bos
Geplaatst in Milieu
Tags: , ,
2 augustus 2010

door Hans Bos

De Thaise stranden gaan aan hun eigen vuil ten onder. Slechts zes van de 233 onderzochte stranden, verspreid over 18 provincies, krijgen van het Pollution Control Department (PCD) de maximale vijf sterren. De rest moet het met minder doen, vooral als gevolg van vervuiling en andere menselijke activiteiten. 56 stranden krijgen vier sterren, 142 krijgen er drie, terwijl 29 stranden niet verder komen dan twee sterren.

De zes stranden met de maximale vijf sterren zijn: Bi Leh, Koh Rok, Samsao en Ao Kha in Krabi, Lidi Beach in Satun en Tai Muang Beach in Phangna. De kwaliteit van de stranden is gebaseerd op vier indicatoren: milieutechnische bescherming, verontreiniging, beschermen van natuurlijke hulpbronnen en het regelen van het toerisme. De PCD zegt uitermate verontrust te zijn door de slechte kwaliteit van de stranden en de tol die destructieve activiteiten eisen. Het lozen van niet-gereinigd afvalwater vormt de grootste bedreiging van de stranden in Thailand. Nog triester is dat de meeste stranden lager scoren dan bij het laatste onderzoek. Hiermee is in 2002 begonnen.

Veel beroemde stranden in Trat, Phuket, Rayong en Chonburi dalen nu van vier naar drie sterren, voornamelijk als gevolg van slecht toeristisch management. De stranden op Phuket baren echter de meeste zorg, De PCD onderzocht daar 14 stranden en kende aan 13 van hen slechts drie sterren toe. De veertiende kwam niet verder dan twee sterren. In het zeewater bij Patong en Rawai op Phuket trof het departement een veel te hoge concentratie aan van E-coli-bacteriën, verantwoordelijk voor de nodige ziekten. Nai Han Beach is overstroomd met vuilnis, gemiddeld 2,2 kilo per honderd vierkante meter. De PCD stelt dat met name de lokale bevolking de sleutel is tot het verbeteren van de stranden.

(Bron: Bangkok Post)

No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “De vervuilde stranden van Thailand”

 1. asiaman zegt op

  ik zag op een keer aan t mooiste strand wat je je kunt indenken een man zen verfgerief schoonspoelen… 2 emmers enzo aant schoonmaken. Het mooie water werd heel wit…nie normaal maar hij vond het doodnormaal..

 2. Pieter zegt op

  Het is echt afschuwelijk nadat we 2weken geleden op phi phi island aankwamen moesten we per persoon 20 baht betalen zo genaamd om het eiland schoon te houden. We hebben moeten constateren dat alles er zeer smerig uitziet en dat de eiland mafia totaal niets doet aan opruimen van de rommel. Op kata en karon beach op phuket was het niet veel anders. Thailand ga je schamen!

 3. PIM zegt op

  1 rioolzuivering heb ik nog nooit gezien ,wel riviertjes waar 1 riool op uitkomt en recht naar zee gaan .
  Ook heb ik eens 1 auto gevolgd die voor 600 Thb mijn septietank kwam leegzuigen .
  Op 1 land in de bergen kiepte hij de lading er weer uit en hup naar de volgende klant .

 4. Massart Sven zegt op

  Hier in Cha-Am gaat het strand elke woensdag dicht ,dit wil zeggen geen strandstoelen en parasols je kan wel het strand op maar dan in de volle zon en zitten in het zand.Dan word het ganse strand opgekuist en dit elke week dit door de plaatselijke (gemeente werkers) bevolking Dit is een initiatief van de burgermeester misschien iets om in andere kustplaatsen ook mee aan te vangen.Het kan helpen om de toeristen te blijven laten komen naar een proper strand

 5. John zegt op

  Inderdaad is dat in Cha-am goed geregeld en de mensen die tafels en stoelen verhuren doen er ook veel aan.Altijd brengen ze een afval emmer.
  Ik ga er viermaal in een jaar met plezier naar toe.Als ze je eenmaal goed kennen wordt je nog in de watten gelegd ook.

 6. Han zegt op

  Wij waren 3jaar geleden opkoh samet heerlijk schoon
  Nu een grote honden strond zooi op het strand ,walgelijk wordt niets aan gedaan,
  Jammer ,THE sea take care of it ? Was het antwoord dit jaar 2012 ,


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website