De Thaise overheid moet onmiddellijk een onderzoek starten naar de moord op Prajob Nao-opas, een prominente milieuactivist in de provincie Chachoengsao. Dat zegt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

Op 25 februari werd de 43-jarige Prajob vier keer beschoten terwijl hij bij een garage wachtte, waar zijn wagen werd gerepareerd. Volgens getuigen stierf hij terwijl hij zwaargewond naar het ziekenhuis werd gevoerd. De aanvallers ontsnapten in een auto.

“De koelbloedige moord op Prajob is nog maar eens een voorbeeld van de fundamentele onvermogen van de Thaise autoriteiten om activisten te beschermen die hun leven riskeren terwijl ze hun gemeenschap beschermen”, zegt Brad Adams, directeur van HRW in Azië. “De overheid moet een serieus onderzoek starten om de verantwoordelijken voor zijn dood te berechten, ongeacht de status of de politieke banden van de moordenaars.”

Prajob voerde sinds begin vorig jaar het protest aan van dorpelingen tegen het storten van giftig afval in de regio. Gevaarlijke chemicaliën van bedrijven langs de kust worden gedumpt op hoger gelegen terreinen, waardoor stoffen zoals het kankerverwekkende fenol in waterwegen en meren terechtkomen.

Ondanks verschillende betogingen deed de Thaise overheid weinig, tot de protesten de nationale media haalden in augustus vorig jaar. Pas toen kondigde het ministerie van Justitie een onderzoek aan naar de chemische stortingen.

In december vorig jaar waarschuwde de politie Prajob dat zijn leven in gevaar was. Hij deed verschillende keren aangifte van het feit dat hij gevolgd en gefotografeerd werd door mannen op een motorfiets. De overheid ondernam niets om de veiligheid van de man te garanderen.

Slap politiewerk

Sinds 2001 zijn al meer dan dertig mensenrenchten- en milieuactivisten vermoord in Thailand. In amper 20 procent van de gevallen is een verdachte beschuldigd. Als het al tot een veroordeling komt, is het meestal een medeplichtige op het laagste niveau, zoals de chauffeur van de vluchtwagen, zegt Human Rights Watch. “De onderzoeken vallen op door slap, inconsistent en inefficiënt politiewerk, en een onwil om de banden tussen politieke invloeden en de belangen achter de moordaanslagen te onderzoeken.”

De overheid doet ook onvoldoende om getuigen van de moorden te beschermen. “De vaak moedwillige nalatigheid en corruptie door overheidsambtenaren maakt van de activisten een doelwit”, zegt Adams. “Ze krijgen doodsbedreiging maar missen elke bescherming. De Thaise overheid zou onmiddellijk een onderzoek moeten starten en de moord op Prajob en veel andere milieuactivisten bestraffen, voor er nog meer moedige activisten vermoord worden.”

Bron: IPS


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website