De Thaise strijd tegen het plastic

Door Hans Bos
Geplaatst in Milieu
Tags: ,
29 juni 2010

door Hans Bos

De Thaise overheid gaat samen met de grootwinkelbedrijven de strijd aan tegen het overmatig gebruik van plastic zakken. De aankoop kan niet zo klein zijn of de koper krijgt er minimaal een, maar soms ook twee zakjes omheen. Je zou kunnen zeggen dat de Thai verslaafd zijn aan plastic zakken. Krijgen ze die niet bij Tesco Lotus, Carrefour of Big C, dan hebben ze het gevoel dat de winkel hen iets tekort doet.

Dat leidt dagelijks tot geweldige bergen afval. Vanaf 1 juli moeten de klanten om die reden 1 THB per plastic zak afrekenen. Of dat zal helpen? Ik betwijfel het ten zeerste. Om te beginnen is 1 THB de moeite niet waard. Bij een gemiddeld bezoek aan een supermarkt kosten de plastic zakken zo’n 5 THB extra. De berg plastic afval zal er niet noemenswaardig kleiner door worden.

De vraag is ook of de maatregel (net als zovele in Thailand) wel zin heeft. Ik gebruik de zakken in mijn prullenbakken. Als ze vol zijn gaan de zakken in de vuilnisbak buiten. Als ik in de supermarkt geen plastic zakken meer krijg, moet ik die gaan kopen. Mijn gebruik van zakken blijft echter hetzelfde. Niemand weet daarnaast waar het geld voor al die plastic zakken straks naar toe gaat. Is het extra winst voor de supermarkt?

Het probleem van de milieuverontreiniging zit in Thailand veel dieper, al hebben de meeste Thai nog nooit van het begrip gehoord, laat staan erover nagedacht. De doorsnee Thai is een superconsument, die zich niet afvraagt wat de gevolgen zijn van zijn handelen. Dus zien we dat laaggelegen stukken land (in de moerassige delta van de Chao Phraya dus vrijwel alles) worden opgevuld met allerlei soorten afval, van puin tot en met gebruikte luiers of lege flessen. En ook het nodige plastic.

Grote stukken Thailand zijn niet veel meer dan een grote vuilnisbelt, ontstaan door onnozelheid, gemakzucht en hebberigheid. Ik kan u in mijn omgeving legio van dergelijke plekken aanwijzen. Als er genoeg brandbaar materiaal tussen zit, gaat het ook nog in de fik. Dioxine? Nooit van gehoord. De politie kijkt de andere kant op, als die al kijkt.

Vermindering van het ge- en misbruik van plastic is een kwestie van discipline. Die moet er via radio en tv gewoonweg worden ingestampt. En politieagenten moeten gedwongen worden het vuilnis in hun wijk op te ruimen. Reken maar dat het probleem dan snel is opgelost.

No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “De Thaise strijd tegen het plastic”

 1. Peter zegt op

  Ik heb mij over het afvalprobleem in Thailand inderdaad ook al vaak verbaasd
  In Holland hebben we diverse afvalbakken : groen , glas , plastic , papier , olie / vet , etc
  In de meeste Aziatische landen gooien ze alles maar op 1 grote hoop
  Dan denk ik weleens , wat heeft het voor nut om hier in Holland zuinig te zijn op het milieu , terwijl in grote delen van de wereld men maar wat doet
  Maar ja , milieu verantwoording moet ergens beginnen denk ik dan maar , en trouw zamel ik alles apart in

 2. Peter Holland zegt op

  Nog even en het lijkt wel alsof we in Nederland leven, met al die maatregels.

  Verschrikkelijk die globaliseren van Thailand.
  Het ietsie pietsie wild west gebeuren is geen lang leven meer beschoren, regels, regels en nog eens regels… en dat was juist de charme van het land.

  “Where are the good old days”

 3. Sam Loi zegt op

  Het is in elk geval een begin en dat juich ik toe. In Pattaya proberen ze boel daar redleijk schoon te houden. Je ziet in de vroege ochtend diverse schoonmaakploegen aan het werk. De lege bierflesjes en blikjes, daar hoef jij je geen zorgen over te maken. Er zijn diverse “ploegen” de gehele dag actief om ze te vezamelen. Ik heb begrepen dat de platgetrapte blikjes per kilo een bedrag van 30 baht oplevert. Net genoeg voor een portie fried rice met kip of een koud blikje Leo bij de 7eleven.

  • Huibthai zegt op

   ik las al maanden terug dat er een Nederlands bedrijf, hier een plastick fabriek aan het bouwen is voor afbreekbaar plastick Inderdaad het is een puinhoop op sommige plekken Wat ik zie zijn vooral de motorbikes daar schuldig aan, ze kopen eten voor onderweg [plastick etc] rijden langs plaatsen ,waar ze weten waar veel rotsooi ligt, bijna overal binnen de 500 m.en pletteren het daar neer. op het platte land laten ze het overal waaien. het wordt tijd dat de Thaise regering eens beseft dat de tv het medium is om ze wat netter te leren worden, Gewoon op ,,elke ,,zender [ook commercieel] elke dag enige uren , uitzenden . als er iets aan de hand is, kan het ook, en dit is enorm belangrijk

   • Sam Loi zegt op

    Inderaad Huib, je hebt gelijk. Het moet eens een keer goed aangepakt worden. Wat mij betreft mag ook het verkeersfatsoen erbij betrokken worden.

 4. Huibthai zegt op

  Alles, wat met normen en waarden te maken heeft en elk beetje is weer meegenomen Sam

  • Sam Loi zegt op

   Inderdaad Huib, zo is het maar net.

 5. Slankie zegt op

  Als ik een lekker stukje vleesch meeneem,doe ik er zelf altijd een stukje plastic/latex omheen,daarna in de prullenbak.Wat de thaise jaja ermee doet weet ik niet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website