Thailand profileert zich met steeds meer succes als bestemming voor toeristen die een medische ingreep willen combineren met een vakantie.

De Thaise positie is het gevolg van een jarenlange campagne van de Thaise overheid die van het land de `medische hub` van Zuidoost-Azie wil maken.

De concurrentie is echter groot en ook landen als Singapore, India, Maleisië, de Filippijnen en Zuid-Korea proberen buitenlandse patiënten te lokken. Er wordt dan ook flink door deze landen geïnvesteerd in de medische sector opdat deze voldoet aan de internationale standaarden. Thailand hoeft echter weinig te vrezen van al die concurrentie, aldus Ramanpal Thakral van het Bangkok Hospital.

Volgens Thakral steekt Thailand namelijk gunstig af tegen Singapore (waar zowel verblijf als ingreep duurder zijn) en India (dat weliswaar godkoper is, maar waar de infrastructuur en de omgeving buiten het ziekenhuis te wensen overlaten). Hoewel exacte cijfers ontbreken, frequenteren veel Nederlanders de Thaise ziekenhuizen – het Bangkok Hospital behandelde vorig jaar zo`n 1.300 Nederlanders.

De meeste Nederlanders komen voor cosmetische ingrepen en tandheelkunde. Andere populaire behandelingen zijn knie- en heupoperaties, oogcorrecties, hartchirurgie en oncologie.

Bron: Medisch Contact (9-9-2011)

[youtube]http://youtu.be/8RP8-vF0dg4[/youtube]

10 reacties op “Thailand in trek bij medische toeristen”

 1. Joseph Jongen zegt op

  Laat men maar eens wat meer aandacht gaan besteden aan de ziekenhuizen voor de Thai zelf. Ga er maar eens kijken je schrikt je werkelijk het apenzuur. Daarbij is de medische zorg voor de Thai die iets meer mankeert dan een hoestje onbereikbaar. Het gros van de mensen kan zich de mediche kosten verzekering niet veroorloven.

 2. Andre van Rens zegt op

  Wie heeft ervaring met een IVF behandeling in Thailand ?

 3. hansg zegt op

  Ik moet een staaroperatie ondergaan, een fluitje van een cent volgens velen.
  Maar ik heb het er niet zo op dat men in mijn ogen gaat snijden, al is het maar een klein sneetje. Maar goed wat gebeuren moet dat moet dan maar, maar dan wel in Thailand, waar ik alle hulp heb die ik wens.
  Weet iemand de beste keus voor een oogoperatie qua ziekenhuis, of zijn er speciale oog klinieken?

  Bedankt Hans

  • peterphuket zegt op

   Hallo Hans,

   Alhoewel ik het door ervaring niet zo hoog op heb met de medici in Thailand, heb ik wegens spoed een me keer laten behandelen aan een loslatend netvlies (Retina Tear) in Thailand. Het werd geconstateerd in het Bangkok/Phuket Hospital op Phuket. Maar die konden de behandeling zelf niet verrichten en hebben me door gestuurd naar hetzelfde ziekenhuis in BKK waar ik vlot en naar tevredenheid ben behandeld. Maar ook daar in Phuket was nog een bijkomstigheid, nl. ik vond het vreemd dat men terstond een Retina tear had waargenomen en ben om die reden dezelfde dag naar een ander ziekenhuis aldaar gegaan, voor een second opinion, het International hospital, de oogarts kon niets constateren en gaf me het advies om ‘savonds in zijn privekliniek langs te komen, waar hij betere apparatuur zou hebben, maar ook daar was volgens hem alles in orde. Wat te doen? via Eurocross waren er inmiddels tickets voor de volgende dag geregeld om me te laten benandelen in BKK, en ben blij dat ik het toch maar heb laten doen, anders had ik wellicht nu Thailandblog niet meer kunnen lezen.

 4. Chelsea zegt op

  Misschien goed een andere gezichtspunt van de Thaise privè hospitals te te tonen.Vorig jaar ben ik achterovergevallen met mijn stoel en een vlammende pijn in mijn linkerschouder als gevolg.De diagnose na een X ray de volgende dag gemaakt in het HuaHin hospital was : 2 weken in een sling en vervolgens fysiotherapie.Inderdaad de pijn nam af.Na 5 maanden op eigen initiatief hiermee gestopt.Twee weken later werd de pijn in beide schouders onverdragelijk.Kon mijn broek alleen niet meer ophijsen en geen shirt zelf meer aantrekken,Vervolgens een dokter gezocht op internet met een indrukwekkende c.v. en kwam terecht in het Samitivej Hospital.Na twee mri scans(bijna 40.000 Tbht) vertelde de bewuste chirurg mij dat een complete arthropatry in beide armen/schouders noodzakelijk was.(=afzagen van beide koppen van mijn opperarmbeen en vervangen door metalen of kunststof koppen en repareren van de pezen.Kosten 1 miljoen baht.(Operatie vergelijkbaar met een heupoperatie en…. na 10 jaar overigens weer te herhalen.Deze consequentie heeft men mij in het Samitivej al helemaal nooit verteld).Op advies van mijn Thaise partner naar het Siriraj Hospital(=regeringshospitaal,verbonden aan de Mahidol University gegaan.Hier heeft ook de Thaise koning maanden verbleven) voor een second opinion.Na echt een volledige dag wachten op mijn beurt( tussen uitsluitend Thaise mensen)kreeg ik mijn consult (‘ s avonds om 7 uur !!! met mijn orthopedisch chirurg.
  Het advies van hem was slechts het repareren van mijn gebroken pezen(als gevolg van mijn eerdere val) in mijn linker en rechterschouder en absoluut geen afzagen van de 2 opperarm beenderen..Kosten 200.000 Thb.
  Eèn operatie is nu,na weliswaar een wachttijd van bijna 2 maanden en onder toeziend oog van aankomende chirurgen,uitgevoerd en eind november volgt de tweede aan mijn andere schouder.Alles is tot op heden na volle tevredenheid verlopen.
  Wat wordt er eigenlijk bedoeld met de promotie van de toegankelijkheid van de Thaise privèziekenhuizen?
  Inderdaad de expertise van de artsen ligt op zeer hoog nivo,evenals de perfecte,meest geavanceerde equipment.Maar de kunst(geen kunde) om zo veel mogelijk geld uit de zak te kloppen van de onwetende patient voor overbodige operaties ligt op het allerhoogste nivo.
  Wees op uw hoede en vertrouw ook niet klakkeloos een begripvolle Thaise arts.
  Chelsea

  • Joseph Jongen zegt op

   Dat is nu juist hetgeen ik bedoel. Welke Thai kan zich zoiets verooloven? Laten we de gezondheidszorg in Thailand niet gaan verheerlijken die is in vergelijking tot Nederland gewoon slecht te noemen. Ja tegen een fiks bedrag is overal alles mogelijk.

 5. Robert zegt op

  In ieder land zijn er wel voorbeelden van verkeerde diagnoses en verkeerd advies aan te halen. Ik hoor ook regelmatig drama verhalen uit Nederland. Een 2nd opinion is altijd een goed idee als er veel op het spel staat, in Thailand en in Nederland.

  • Maar de kans hierop in Thailand is helaas beduidend groter omdat het economische motief hier nu eenmaal een grote rol speelt.

 6. ThaiseNederlander zegt op

  Hier in ’t dorp waar ik woon (Noord-Oost Brabant) komen fouten en onkundigheden ook voor. Juist hier, waar ik ben geboren en getogen, had ik verwacht dat ditzelfde ziekenhuis, die mij dezelfde zorg en kunde voor mij bood, hetzelfde zou doen voor m’n moeder.

  Helaas was de waarheid anders. Zij heeft hier meer dan 25 jaar in de plaatselijke fabriek gewerkt, en zat inmiddels,na een naar mijn inziens belachelijke WIA keuring, afgekeurd met atrose in haar knie thuis. Ze mocht dus 40% uitkering ontvangen en de rest zou ze moeten aanvullen met een baan. Doorsolliciteren natuurlijk. Elke week een briek schrijven, omdat men geschikt geacht word als beroepen zoals taxichauffeur, elektricien, etc. Dit was rond 2007, en m’n moeder geniette van een zgn uitkering via de WIA.

  Na klachten aan haar maag, ging m’n moeder naar de huisarts. M’n moeder had duidelijk aangegeven dat ze weinig tot geen eten meer kon verdragen. Wij vertrouwden dit ook niet, en gingen met haar naar de huisarts. Deze vertelde m’n moeder dat ze mischien wat depressief was, en een beter eetpatroon moest hanteren. Affijn, m’n moeder gaf keer op keer aan dat ze erg ziek was met maagklachten en misselijkheid. Dus uiteindelijk na weken onderzoek in het ziekenhuis laten doen. Zo een waardoor je helemaal inwendig binnenstebuiten word gekeerd. M’n moeder werd zwakker en zwakker. Maar men vond niks. Zelfs zo’n CT scan bracht niks op. En de oncyoloog stuurde m’n moeder weg met een dieet. “Wees blij dat U geen kanker heeft, mevrouw..”

  M’n moeder was inmiddels al aardig afgezwakt, ongeveer zo’n 15 kilo kwijt. Ze vertrouwde dit niet en heeft uiteindelijk besloten om uiteindelijk niet weer af te wachten. Wij konden op dat moment ook niks. Ik zat nog aan een second opinion te denken in een ander ziekenhuis. Maar daar was ze al te teleurgesteld en uitgeput voor. Ze vertelde ons dat ze graag naar haar zus in Bangkok wilde om daar een onderzoek te doen. Na aankomst meteen behandeld in een gerenommeerd ziekenhuis. Na een halve dag onderzoeken, lees halve dag, werd er uitgezaaide leverkanker geconstateerd. Te laat!

  Dit is zo’n 4 jaar geleden toen ons dit overkwam, en huiver er nog steeds van. Maar ik weet wel dat de zorgverzekering er fors duurder op is geworden en dat deze alleen maar duurder wordt. Ik bedoel..hoe kan je je in Thailand laten behandelen en voor ’t zelfde bedrag word je hier het graf in gestuurd? Met de huidige regeringszitting gaan we waarschijnlijk alleen nog meer betalen. Alles word wegbezuinigd, alles ten goede van de Europese economie.

 7. king zegt op

  Droevig verhaal met een zeer pijnlijke afloop voor je moeder en voor jullie.
  Eens te meer kunnen we zien dat in Nederland het niveau van de zorg uiterst laag is op provinciaal niveau.Ook wij kunnen dit uit bittere ervaring ervaring beamen.
  Hier in Thailand kunnen ze nog veel leren(in prive ziekenhuizen)en laat ze meteen even naar het kostenplaatje kijken.In Nederland kijken de artsen te veel naar eigen belangen en het geld wat hun kant op kan komen.Beland van de patient…..zoek het maar uit.Helaas voor je moeder
  was de reis naar Bangkok te laat.We voelen met je mee.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website