Hoeveel Thaise vrouwen hebben ooit in de seksindustrie gewerkt? Een vraag die bij me opborrelde, nadat een vriendin van mijn vrouw besloot om op 40-jarige leeftijd die stap alsnog te maken.

Hoewel er de nodige onderzoeken en rapporten over dit onderwerp bestaan, zijn er weinig betrouwbare cijfers voorhanden. Wie op zoek gaat naar cijfers ziet enorme verschillen. Er worden aantallen genoemd van honderdduizend tot boven een miljoen. Er zijn rapporten die beweren dat de seksindustrie 3% beslaat van de totale Thaise economie. Een ander onderzoek spreekt over alleen al 10.000 prostituees in Koh Samui en tussen de 40.000 a 50.000 in Pattaya.

Al deze cijfers moeten we met een korreltje zout nemen. Prostitutie is officieel nog steeds verboden in Thailand en er zijn geen betrouwbare cijfers voorhanden. Echter het laat geen twijfel dat de prostitutie in Thailand een behoorlijke omvang heeft. De sekstoeristen maken slechts 5 á 10% uit van de klandizie van Thaise prostituees. De overige 90% zijn Thaise mannen.

Als we er van uit gaan dat er in Pattaya ongeveer 40.000 prostituees actief zijn, dan is Bangkok, Phuket, Koh Samui en andere toeristische plaatsen zeker ook goed voor 40.000 prostituees. Wat betekent dat 80.000 prostituees de sekstoeristen bedienen. Indien we er van uitgaan dat dit ‘slechts’ 10% van de totale industrie is, zijn er 800.000 vrouwen actief in de Thaise seksindustrie. Natuurlijk zijn deze cijfers slechts giswerk, maar het geeft wel een indicatie.

Laten we weer eens stilstaan bij de vriendin van mijn vrouw. Ze is 40 jaar, gescheiden en heeft een kind. Ze is nooit eerder werkzaam geweest in de seksindustrie. Ze kan nauwelijks rondkomen van haar geld, dus besloot ze dat het verkopen van haar lichaam de beste optie was in haar geval. Het verbaasde mij vooral dat ze toch vrij gemakkelijk tot deze keuze kwam. Daarbij ging het niet alleen om het geld verdienen, ze wilde ook een relatie met een farang. Ook hier weer gebaseerd op financiële zekerheid.

Omdat ze een farang wilde ontmoeten besloot ze om in Bangkok (Patpong) te gaan werken. Ze vond snel werk bij een bar. Helaas spreekt ze geen Engels. Ze is best aantrekkelijk voor haar leeftijd, maar ze zal de concurrentie moeten aangaan met bargirls die veel jonger zijn en het spel al beheersen.

Aan de ene kant vind ik het moedig dat ze het probeert, aan de andere kant denk ik dat ze zichzelf alleen maar een rotgevoel bezorgt. Op de één of andere manier voel ik me ook een beetje verantwoordelijk voor haar keuze. Ik ben de enige farang die ze kent. Ze vindt mij aardig en ze ziet dat mijn Thaise vrouw en ik gelukkig zijn. Ik denk dat ze er op hoopt om iets dergelijks te vinden voor zichzelf.

Wat ik het meest opvallende vond, was dat haar omgeving de beslissing zonder morren accepteerde. Ook mijn vrouw en andere vrienden, die zelf nog nooit in de seksindustrie hebben gewerkt, probeerde haar niet op andere gedachten te brengen. Ze praatte er openlijke over met elkaar en maakten er grapjes over. Geen van hen was geschokt of keurde het af. Omdat kennelijk zoveel vrouwen in de directe omgeving dezelfde keuze maken is er niet eens meer sprake van een moreel dilemma. Het is gewoon een praktische keuze geworden.

Ik vroeg mijn vrouw of ze wist hoeveel van haar vriendinnen ooit in de seksindustrie hadden gewerkt. Haar vriendenkring vertegenwoordigd volgens mij een dwarsdoorsnede van de vrouwen in Thailand. Mijn vrouw heeft een plattelands achtergrond, maar heeft het grootste deel van haar leven in de stad gewoond. Ze heeft een goede baan en is succesvol. Haar vriendinnen vormen dan ook een mix uit de lagere- en middenklasse van Thailand.

Toen ze er over nadacht, was ze zelf verbaasd over het forse aantal vriendinnen, die op bepaald moment in het leven hun lichaam verkochten. Tenminste een op de tien. Toen ze ook de ‘mia-noi’ factor er bij betrok werd dat aantal nog groter.

Je zou kunnen stellen dat een mia-noi (minnares) ook een vorm van prostitutie is. Een aantal Thaise vrouwen ziet het zelfs als een vorm van een carrière. Als je aan een Thai vraagt wat ze doet voor de kost, krijg je als antwoord, “ze is een mia-noi”.

Een mia-noi is een Thaise traditie. Het is een statussymbool voor succesvolle Thaise mannen, om naast de eigen vrouw een minnares te hebben. Het laat zien dat ze in staat zijn om twee vrouwen te onderhouden. Als ze zeer succesvol zijn, hebben ze soms meerdere minnaressen. De mia-noi krijgt een flink stuk van de taart. Meestal zelfs meer dan zijn eigen vrouw. Ze krijgt luxe cadeaus en een flinke financiële bijdrage. Het enige wat ze daarvoor hoeft te doen, is er goed uit te zien en seks te bieden. Kortom, het is ook een vorm van prostitutie.

Nog eens 10 procent van de vriendinnen van mijn vrouw was of is een mia-noi. Dus de uitkomst van dit volstrekt niet-wetenschappelijk onderzoek, geeft aan dat wellicht 20% van de Thaise vrouwen zichzelf hebben verkocht voor geld, op een bepaald moment in hun leven. Dat is een fors percentage en zeker veel hoger dan in westerse landen. Desondanks ga ik dit veroordelen. Het is gewoon een andere manier van denken en handelen over dit onderwerp. Net als in het westen, vinden Thai het verkopen van hun lichaam op zijn minst vernederend. Maar omdat de keuze voortkomt uit financiële noodzaak accepteren zij het veel gemakkelijker. Ze schamen zich er niet voor en bespreken het openlijk met vriendinnen. Ook veroordelen ze anderen niet om dergelijke keuzes.

Mijn vrouw en ik zijn ook nog op bezoek geweest bij de bewuste vriendin. Ze grapte dat ze kennelijk te lelijk was, want na een week had er zelfs nog niemand een drankje voor haar gekocht.

Ik hoop dat ze haar gevoel voor humor in ieder geval niet verliest.

31 reacties op “Hoeveel Thaise vrouwen zijn er actief in de seksindustrie?”

 1. Pascal zegt op

  Prostitutie is een in het westen uitgevonden woord dat ook in het westen moet blijven, heeft niets met Thailand te maken. Hoe wij denken doet er totaal niet toe. Moeten wij echt iedereen in een hokje steken en met de vinger wijzen? Gewoon leven is de boodschap en laat een ander dat ook doen.

 2. Alphonse zegt op

  De mythe van de Thaise prostitutie op zijn plaats gezet

  Prostitutie in Nederland brengt 0,4% van het BNP op. In België is dat een omzet van 870 miljoen euro. Bedenk dat België slecht 11 mln inwoners heeft en Nederland 17 mln!
  Dus dat deel van het BNP zal in Nl. nog een stuk hoger liggen.

  In Nl. zijn 30 000 prostituees aan het werk. In Be. 25 000. Belgische mannen gaan dus meer naar de hoeren dan hun noorderburen. Tja, wat is er mis met de Nederlandse mannen?
  Als 30 000 hoeren 17 mln mannen bedienen dan zou, geëxtrapoleerd, Thailand met 70 mln mensen dus een bestand van 123 530 hoeren hebben.

  Het continent Europa heeft dan op zijn 450 mln inwoners ca. 6,3 mln hoeren. Dat is heel wat! Vooral in Oost-Europa natuurlijk. Grapje! Het is bekend dat alle socialistische en communistische voormannen en vakbondsafgevaardigden in de jaren 60-90 ‘snoepreisjes’ naar Tsjechoslowakije, Roemenië of Hongarije maakten om te recoveren in thermale bronnen, en voor de big bonzen was er zelfs Cubaans neuken bij. Ach, al die studiereizen zijn uiteindelijk vergeefs geweest, want het communisme is toch gevallen. Daarbij is een reisje naar Phuket maar klein bier.

  Conclusie: een bijbelse waarheid. Waarom de splinter in het oog van de ander (de Thai) zien, en de balk in zijn eigen oog niet?
  En vooral: Thaise vrouwen zijn vrouwen, levendig, vol humor, emotie en spot. Het geld komt er bovenop, want wat een levensvreugde geven ze je. De moeite van een gift waard. Vergelijk dat eens met de troosteloze peeskamertjes van 10 minuten op de Wallen of in Berlijn. Depressief!
  Ik kan niet accepteren dat zulke vrouwen prostituees of hoeren genoemd worden. Het zijn tijdelijke levenspartners, al is het maar voor één nacht.

  • Tino Kuis zegt op

   Citaat:

   ‘En vooral: Thaise vrouwen zijn vrouwen, levendig, vol humor, emotie en spot. Het geld komt er bovenop, want wat een levensvreugde geven ze je. De moeite van een gift waard. Vergelijk dat eens met de troosteloze peeskamertjes van 10 minuten op de Wallen of in Berlijn. Depressief!’

   Alphonse, je hebt het hier over Thaise vrouwen en hun buitenlandse klanten, en daar heb je voor een groot deel gelijk in. Mag ik je vragen ook eens na te denken over die 100% Thaise bordelen waar 90% van de Thaise prostituees verblijven en die erger zijn de troosteloze peeskamertjes in Europa? Of doen die er niet toe in jouw visie? Mogen we het daar niet over hebben?

 3. Martin zegt op

  In 2019 was er een rapport dat aangaf dat er ca. 300,000 vrouwen in de sex industrie werkten, het merendeel Thai.
  Maar er zijn ook berichten van de NPR dat het er een miljoen kunnen zijn. Da’s 1 op de 30…

  • Alphonse zegt op

   Kom, kom, Martin, laten we het zoals in mijn bijdrage hierboven op 120 000 houden.
   Jouw cijfers komen van geflipte westerse feministische groeperingen met oogkleppen voor de realiteit, die de Thaise vrouwen meer slecht dan goed doen… want net zij gaan ervan uit dat alle Thaise vrouwen hoeren zijn.
   Dit is weer zo’n vrouwonvriendelijk anti-Thais denken…
   Als je niet naar de RLD’s van Phuket, Samui, Pattaya gaat (en dat zijn maar heel petieterige gebieden) is elke Thaise vrouw die je tegenkomt, een normale fatsoenlijke madam die een gelukkig huwelijk heeft, met kinderen en vaak werk en een goed familieleven.
   Wij, met onze westerse perfide ogen, zijn het die een verwrongen gedeformeerde blik en visie op de Thaise mensen tentoonspreiden. Een schande.
   Hier bij ons is meer – en verborgen – prostitutie dan in Thailand. Zeker nu de i-phone bestaat.

   • Tino Kuis zegt op

    Je vergist je, Alphonse. Die hele hoge cijfers over het aantal prostituees in Thailand (tot 3 miljoen!) komen juist van Thaise onderzoekers en niet van westerse vrouwonvriendelijke anti- Thais.

    Citaat:

    A 2004 estimate by Dr. Nitet Tinnakul of Chulalongkorn University gave a total of 2.8 million sex workers, including two million women, 20,000 adult males, and 800,000 minors under the age of 18, but the figures for women and minors were considered to be grossly inflated by most observers

 4. Chris zegt op

  “But what are the most viewed adult sites in the world? In 2022 Xvideos is the one that gets the most views: in January, the visits were 3,320,000,000 across the globe. And it is a data that has been stable for a few months now: it was 3.4 billion in December 2021 and 3.2 billion in November of the same year. The average duration of the views is 10 minutes and 1 second. The nation where it is most viewed is the United States with 19.38% of the total, followed by Brazil with 7.98%.

  In second position among the most viewed adult sites are xnxx, with 2.5 billion visits on January 2022, and in third place pornhub (in 13th position among the most viewed sites in the world). Total visits to this site totaled 2.3 billion worldwide, of which 24.16% came from the United States, 5.82% from Japan and 5.64% from Germany.”(citaat)

  Er is een geweldige market voor porno en seks. En al dan niet aangemoedigd door de media en eigen (slechte ervaringen met seks) zijn allerlei vormen van sex (zoals bv. bi-seksualiteit en open huwelijken) gee taboe meer maar zelfs mainstream. In dat kader is moeilijk te definieren wat nu precies een prostituee is of zelfs een mai-noi. Tino heeft eens geschreven dat iedere vrouw die seksuele diensten aanbiedt voor een geldelijke of andersoortige vergoeding een prostituee is. Ik kan hem verzekeren dat er dan een heleboel van zijn, overal ter wereld. Zelfs de alleenstaande, werkende Thaise vrouw die in het weekend naar de bar gaat om een one-night-stand te hebben met (hopelijk) enige vergoeding (en wat meer dan het betalen van het eten en de drankjes) (of dat via Tinder tracht te doen) is dan een prostituee.
  Zolang we niet anno 2022 duidelijk definiëren wat een prostituee is, zij alle cijfers zinloos.

  • Tino Kuis zegt op

   ‘Tino heeft eens geschreven dat iedere vrouw die seksuele diensten aanbiedt voor een geldelijke of andersoortige vergoeding een prostituee is.’

   Inderdaad, fijn dat je mij zo goed citeert, Chris.

   Laat ik vervolgens opmerken dat ik geen enkele moeite heb met hun werk of hun gedrag. Ik veroordeel het niet. Ga lekker je gang als je er vrijwillig voor kiest.

   Ik heb moeite met de manier waarop de maatschappij en de overheid er mee omgaat, en dat geldt in sterke mate voor Thailand. In Thailand zijn prostituees (en klanten) misdadigers voor de wet (hoewel veel Hoogstaande Personen er ook financieel van profiteren), er is veel kinderprostitutie en vrouwenhandel. Dat is het probleem.

   • Chris zegt op

    Volgens mij heb je ook eens geschreven dat weinig van deze vrouwen hun sexuele diensten vrijwillig aanbieden. Als men voldoende geld zou hebben uit reguliere arbeid (en niet zouden worden gedwongen of zich gedwongen voelen om voor de familie te zorgen) zouden maar heel weinig vrouwen dit werk doen.
    Wat is nu de conclusie voor Thailand, volgens jou?

    • Tino Kuis zegt op

     Er is een heel scala tussen vrijwillig en gedwongen. Je voelt jezelf gedwongen en/of anderen dwingen je.

     Een beter sociaal vangnet in Thailand, wat heel wel mogelijk is, zou veel helpen om de dwang te verminderen. Dat maakt een eerlijke keuze gemakkelijker.

     Het geneuzel over aantallen is niet echt nuttig.

     Laten we meer naar de stem van de prostituees zelf luisteren. Die worden te weinig gehoord.

     Ik ken verschillende ex-prostituees die mij de littekens op hun polsen lieten zien. In heel veel bordelen in Thailand is dwang en geweld dagelijkse kost. De politie doet er weinig aan, behalve dan de maandelijkse rondgang om een bijdrage op te halen.

     Ik wil het hebben over de problemen waar veel prostituees mee te maken hebben. Ik weet best dat er ook prostituees zijn die het goed hebben.

     • Chris zegt op

      Alles leuk en aardig maar als je niet definieert wat een prostituee in Thailand is, (en ook de sociale en economische context in aanmerking neemt) is dit een loos advies.
      1. wat als je als vrouw of ladyboy in een week zoveel kunt verdienen als anderen in een half jaar?
      2. zijn alle medewerkers van seks telefoons ook prostituees?
      3. is iedereen met een onlyfans.com pagina een prostituee?
      4. zijn mia-nois dat?
      5. zijn gigs dat?

      • Tino Kuis zegt op

       Erg belangrijke vragen, Chris. Misschien nog eentje: 6. Is een vrouw die met een rijke man trouwt alleen en uitsluitend voor het geld een prostituee? Ideetje: vraag het aan de desbetreffende vrouw (of man). Doen!

       • Chris zegt op

        Die vrouw kan die vraag niet beantwoorden en haar antwoord is ook niet relevant..
        Dat zij zich zelf wel of niet een prostituee vindt is niet interessant voor de statistiek. Die bepaalt immers de definitie.
        Ik denk zelf dat er in het sekswerk een gradatie van vrijheid is:van complete vrijheid tot complete onvrijheid. Daartussen zijn er 50 kleuren grijs.

    • Alphonse zegt op

     Tja, Chris, het is altijd weer de perceptie.
     Hoeveel mannen en vrouwen haasten zich iedere dag met tegenzin naar hun werk. In de marxistische visie moeten arbeiders zich prostitueren bij hun bedrijf, hun bazen.
     Zo is er ook geen enkele andere levende soort op deze wereld die zo uitgebuit wordt als de mens. Uitbuiting, de machtspositie van de een tegenover de ander, speelt al sinds 7000 jaar (sinds de menselijke maatschappij en cultuur uitgevonden is).
     Alleen dan en daar is prostitutie onbestaande.
     Prostitutie heeft alles te maken met sociale maatschappelijke ordening, macht en cultuur.
     Alleen als je naar onze oerstaat van trekkende nomadenvolkeren in groepjes van 150-200 mensen teruggaat (tot ca 10 000 jaar geleden), zul je geen uitbuiting vinden. Uitbuiting heeft te maken met bezit en geld.
     En daar heeft prostitutie nou net mee te maken, het bezit, de rijkdom van de ene en het geld dat de ander nodig heeft. Is dus dubbelzinnig.
     Dagdromen over de opheffing van prostitutie all over the world is dus zinloos en een utopische wens.
     Overigens lossen de bonobo’s (onze nabije soort mensapen die 98,9 % gelijke genen met de mens hebben) alles op met seks. Ruzie hebben? Even seksen en de plooien zijn weer gladgestreken…
     Gelukkig zijn er geen monotheïstische godsdiensten in de bonobomaatschappij werkzaam, of ze zagen in dat ze tegen de wil van god handelden en de zonde bedreven.

     • Chris zegt op

      Kan het voor een groot deel met je eens zijn.
      MAAR: er zijn ook hele aantrekkelijke dames met een uitstekende baan die zich ook laten betalen voor seksuele diensten. Dus bezit betekent dan ook: bezit van een sensueel uiterlijk.

      En ja, ik ken het verhaal van de Bonobo’s. Had – toen ik nog in Nederland woonde – een abonnement op Apenheul dus ging ze vaak bekijken, ook in de winterperiode toen het park voor het publiek gesloten was.

     • Jacques zegt op

      De mens met de bonobo’s vergelijken en ze als goed voorbeeld presenteren lijkt mij niet een goede manier van doen. Ik distantieer mij hiervan met uw welvinden. De associatie met dierlijke driften, dat zou wel een optie kunnen zijn. Kennelijk zijn er wel bonobo’s onder de mensen. Een niet al te fijne constatering, maar het zou zo maar kunnen. De drang om anderen de wil op te leggen of om er misbruik van te maken en onder bepaalde omstandigheden te dwingen tot seks is wat we vaak kunnen aanschouwen in dit wereldje. Niks medeleven of andere vormen van empathie tonen, maar geweld aan doen omdat er aan een bepaalde behoefte moet worden voldaan. In mijn optiek mensen die zich niet in controle hebben en maling aan een ander. Daar zijn er echt veel te veel van op deze wereldbol. Praat alstublieft niet recht wat krom is. Ik ben niet gelovig, maar mijn gelovige medemens heeft ook een mening, die zolang dit niet kwalijke vormen aanneemt, verkondigd mag worden. Laat de mensen in hun waarden met inachtneming dat alles een grens heeft en dat is vaak vastgelegd in wetten en regels die er toe doen. Die gelden voor ons allemaal en dat is maar goed ook.

   • Jacques zegt op

    Prostitutie is het zich als prostitué(e) tegen betaling beschikbaar stellen tot het verrichten van seksuele handelingen aan een prostituant. Aldus wikipedia. Inderdaad Tino daar sla je de spijker op zijn kop. De vrijwilligheid is doorgaans ver te zoeken en zal zich beperken tot een hele kleine groep. Degene die dit ontkent heeft wat mij betreft boter op zijn hoofd en wil de werkelijkheid niet onder ogen zien om discutabele en vaak verwerpelijke redenen.

    • Chris zegt op

     Dit is niet een Thaise wikipedia maar een Nederlandse. En de wereld zit hier anders in elkaar.

     • Tino Kuis zegt op

      De Thaise definitie van een prostituee is exact dezelfde as die op de Nederlandse Wikipedia, Chris, namelijk
      Een vrouw die de kost verdient met het verkopen van seks.

      • Chris zegt op

       Ik denk dat dat komt omdat Wikipedia slechts 1 schrijver accepteert per begrip. En dat was in dit geval ongetwijfeld een Westerling (niet zo verbazingwekkend voor Wkipedia) en ook nog eens betrekkelijk lang geleden.
       Als ik de definitie van het begroip marketing door de marketing goeroe Kotler uit zijn standaardwerk van pakweg 25 jaar geleden nog zou gebruiken, word ik vierkant uitgelachen. Omdat de samenleving dynamisch is, veranderen ook begrippen en Wikipedia loopt dan altijd achter.

      • Chris zegt op

       In dat geval zijn er volgens mij weinig prostituees in Thailand.
       Er zijn, denk ik, maar heel weinig Thaise dames ,die er de kost mee verdienen. Ze doen er bijna allemaal wat naast (in toenemende mate online) en ook de go-go girls krijgen een fee voor het aantal drankjes dat ze de bezoekers aansmeren. Heeft niks met seks te maken.

       • Tino Kuis zegt op

        Kom op, Chris, dit geldt niet voor de grote meerderheid van sekswerkers die in Thaise bordelen werken. Ik heb niets tegen wat voor soort sekswerk dan ook, en definities interesseren me weinig. Ik wil alleen dat ze in vrijheid en eerlijkheid hun werk kunnen doen. Heel veel sekswerkers in Thailand hebben een bar en boos leven. Jammer dat je dat schijnt te ontkennen. Jij schetst een te rooskleurig beeld.

        • Chris zegt op

         Ik ben er zeker van dat jij met minder dames hebt gesproken in de bars in Bangkok dan ik. Ik kwam er zelfs studenten van universiteiten tegen die ‘het’ voor de kick deden omdat zij thuis nogal kort werden gehouden…..

        • Jacques zegt op

         Bij het lezen van dit stukje gingen mijn gedachten terug naar de midden jaren 70 in Amsterdam waar er ook getippeld werd door vrouwelijke studenten van de universiteit om zo aan geld te komen om hun studie te bekostigen. Daar naar gevraagd werden er ook antwoorden gegeven door een deel van deze dames en ogenschijnlijk zat men er niet zo mee om dit tijdelijke werk te doen. Wat mij betreft dus lariekoek antwoorden om het gedrag voor zichzelf te rechtvaardigen. Dat het werk niet zonder gevaar was bleek wel bij een deel van de dames die een andere doelgroep hiermee aantrokken, namelijk de pooiers en andere criminelen, die een deel van het verkregen prostitutie geld zich eigen wilde maken. In de nachtelijke uren werden de dames tijdelijk apart genomen (onder dwang) en gedwongen tot afdracht en /of ingespoten met heroine ten einde ze verslaafd te maken. Zo kregen deze criminelen er nieuwe klanten bij en dat bracht ook weer geld in hun laadje. Hoe de dames in kwestie zich voelden laat zich raden. Ik benijdde deze dames in ieder geval niet. Bezeten van een verkeerde mentaliteit en wel heel erg naïef. Ja de seksindustrie is en blijft een wereldje waar men het beste buiten kan blijven, zou mijn aanraden zijn. Het geeft uiteindelijk meer leed voor velen dan het zogenaamde plezier.

        • Chris zegt op

         Als je niet defineert waarover we het hebben (wat is een sekswerker in de Thaise context?) moeten we elke discussie sluiten want die is zinloos.

        • Chris zegt op

         beste Tino,
         Ik durf de stellng wel aan dat het overgrote deel van het sekswerk dat wordt aangeboden in Thailand NIET via bordelen gaat maar via go-go, bier- and karaoke bars, sociale media zoals Tinder en websites zoals Onlyfans.com.
         Het internet heeft de ‘prositutuee’ bevrijd van het bordeel.

     • Jacques zegt op

      Kan het ook zijn dat uw visie zo in elkaar zit en dat er op prostitutie gebied geen verschil is. Een kleine groep van de Thaise prostituees kan ik plaatsen in uw gedachten gang, maar laten we het daar vooral bij laten. Prostitutie vindt overal op de wereld hetzelfde plaats en de mensen zijn gelijken. Wel zijn er bij groepen mensen waarden en normen die sterk kunnen afwijken, met het gevolg dat we daar een andere levenswijze waarnemen. Maar de handelingen tot het bedrijven van seks en dus ook de definitie hier genoemd komen perfect overeen, dat heeft niets met en westerse visie van doen.

 5. Eric Donkaew zegt op

  “(…) want na een week had er zelfs nog niemand een drankje voor haar gekocht.” is mijns inziens het logische gevolg van “Helaas spreekt ze geen Engels.”

  Mannen willen een praatje maken en eventueel (maar lang niet altijd!) meer. Vaak vinden ze het gewoon leuk om wat te drinken, te babbelen en te poolen. Niet iedereen heeft bovendien het geld om elke nacht een avontuurtje te betalen.

  Zonder een beetje talenkennis over de grens sta je als gezelschapsmeisje aan de kant. Sommige dames denken de oplossing te hebben: met GoogleTranslate teksten inspreken die dan direct worden vertaald. Mannen blij? Nee, want dit soort communicatie werkt niet.

  Ga eerst naar school, zou ik tegen deze dames van plezier willen zeggen.

  • Jacques zegt op

   Beste Eric, zoals al is vermeld zijn de desbetreffende prostituees al zover heen dat ze dit soort werk gaan doen, omdat er veel mis is. Ze hebben een gebrek aan geld en perspectief en dan is een “dure” cursus en de tijd om wat te leren niet iets wat in het vermogen ligt. Was het maar waar voor deze doelgroep dat de Thaise regering mogelijkheden zou presenteren om cursussen te kunnen doen en zich zo op te kunnen werken. Men laat ze aan ’t lot over en dan is dit bij de regelmaat het gevolg. Meer keuze mogelijkheden voor de sekstoeristen. Daar kunnen ze ook wat van leren, maar dan in negatieve zin.

 6. Jacques zegt op

  In mijn optiek, hoe je het ook went of keert, moet het antwoord zijn “te veel”. Een flink deel van de wereld bevolking denkt onvoldoende na over de consequenties die dit soort beroepen met zich brengt. Mogelijk kan het ook desinteresse zijn. In hoeverre kent men zichzelf en dat wordt doorgaans pas duidelijk als de stap al gezet is er er geen weg meer terug is. Twee grote kwalijke oorzaken zijn er volgens mij debet aan dat er zoveel prostituees zijn in Thailand. De sekstoeristen (vraag en aanbod) en de Thaise regeringen (armoede in stand houden) waardoor dit fenomeen al jaren een blijvertje is geworden. Elk met hun eigen belang en gerief als dwingende voorwaarde. De maatschappij kan echt wel zonder dit theater gebeuren en het levert een stuk minder trauma’s op voor de nodige betrokkenen. Meer moeite doen met elkaar en voor elkaar en een respectvolle bejegening zou een mooi begin zijn voor de broodnodige verandering in een maatschappij die alleen maar steeds meer aan het verloederen is.

 7. T zegt op

  Ik schat het wat voorzichtiger maar aan een 10.000 duizend dames van lichte zeden moet Pattya wel komen.
  Bangkok zal er denk ik niet ver vanaf zitten want de stad draait om meer als prostitutie en bars ondanks dat het veel groter is.
  Ook interessant is te weten hoeveel van die dames zijn echt Thais want 5 tot 15% heeft een andere nationaliteit zo heb ik ook Cambodjaanse maar ook een dame uit Vietnam,Laos etc. gehad in Thailand.
  Dat zijn cijfers die nog veel lastiger zijn bij te houden aangezien veel van deze dames met een toeristen visum werken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website