Door Harold

Dikke Thai komen niet vaak in de publiciteit. Uitzondering is de moddervette 40-jarige vrouw met een gewicht van maar liefst 274 kilo, zij was onlangs veelvuldig in het nieuws. De Thai mogen gaan uitkijken dat dit niet vaker gaat gebeuren…

Vette samenleving

Overgewicht, laten we het daar eens over hebben. Hier in Nederland wordt het een steeds groter probleem. Maar liefst 46 procent van de Nederlanders is te dik, de verwachting is dat dit aantal de komende jaren nog zal stijgen. We eten te veel en te vet en bewegen te weinig. Oorzaken? Lange werkdagen, geen zin meer hebben in sporten, fastfood zoals McDonalds, Burger King en het snaaigedrag in de auto door al het lekkers dat uitgestald ligt bij de benzinestations. Zuid-Oost Aziaten – en dus ook de Thai – staan vaak bekend om hun perfecte figuren, al verandert dat beeld momenteel ook drastisch.

De Thaise jeugd in de grote steden wordt geconfronteerd met dezelfde westerse invloeden als die wij enkele decennia geleden kregen voorgeschoteld. Maar dan mogelijk nog tien keer erger. Naast de twee grote fastfoodrestaurants struikel je in het Land van de Glimlach over de PizzaHutten, Pizza Company’s, Auntie Annie’s, Swensen’s en ga zo maar door.

Bangkok

Neem voor de grap maar eens een kijken in de luxe shopping mall Siam Paragon in Bangkok. Bij al deze gelegenheden tref je na schooltijd hordes Thaise kinderen aan die zich al dit lekkers goed laten smaken. Oorzaak? Natuurlijk de verwestering van de Thaise maatschappij, maar ook de groeiende welvaart – kinderen krijgen steeds meer geld van hun ouders. Gevolg? Je ziet vooral in Bangkok steeds meer dikke Thaise kiddo’s rondlopen.

In Isaan bijvoorbeeld kom je dit veel minder tegen. Niet omdat de kinderen daar niet te eten hebben, maar omdat ze daar anders eten. Van Thai food word je niet gauw dik. Veel groenten en weinig vetten. Hier in Nederland lijkt de hoop op een samenleving met weinig overgewicht bijna vervlogen, aan de Thaise overheid dus de nobele taak om wél op tijd in te grijpen. Of zij het echter kan winnen van de fastfood-giganten en de verwestering van de maatschappij?

No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Overgewicht: nu ook in Thailand”

  1. Steve zegt op

    Het valt mij op dat de Thai steeds vaker overal suiker op of in gooien. Een nare gewoonte en het voegt niets toe, behalve kalorieen dan.

  2. jj zegt op

    Gezond eten in Thailand? Wat dacht je van eend, voor de helft vet. Kip, ze eten de huid ook op. Ingewanden van dieren. Alles gekookt in olie (en niet zonnebloem of mais..)
    Met als gevolg veel diabetes en hoog cholestorol. Met name ook in Isarn waar ze werkelijk alles eten. Maar aan de buitenkant nog steeds slank, dat wel.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website