Nationale feestdagen in Thailand

Door Redactie
Geplaatst in Maatschappij
Tags:
2 maart 2015

Er zijn in Thailand 10 nationale feestdagen waar je rekening mee moet houden indien je door Thailand reist of er verblijft.

Op deze feestdagen zijn ambtenaren en scholieren vrij en soms zijn de banken ook gesloten. Verder is het van belang dat het openbaar vervoer op deze dagen extra druk is. Dat geldt ook voor de luchthavens Dat betekent dat je vooraf je tickets moet reserveren omdat je anders misschien niet mee kunt.

1 januari: Nieuwjaarsdag (Wan Khuen Pi Ma)
Hoewel Thailand een Boeddhistische jaartelling heeft, wordt een nieuw jaar in de Gregoriaanse kalender ook in Thailand uitbundig gevierd. Veel Thai die in de grote steden werken keren huiswaarts naar familie op het platteland om daar het nieuwe jaar te vieren.

19 februari: Chinees nieuwjaar (Wan Trut Chin)
Bangkok heeft de grootste Chinatown ter wereld en er leven veel Chinezen in Thailand. Het Chinese nieuwjaar wordt grootst gevierd door de Chinse populatie. Het feest duurt drie dagen.

6 april: Chakri-dag (Wan Chakkri)
Sinds 1782 is de Chakri dynastie verantwoordelijk voor de monarchie in Thailand. Op 6 april wordt het ontstaan van de monarchie gevierd.

13 t/m 15 april: Thais Nieuwjaar, het Songkran festival (Wan Songkran)
Het meest bekende feest in Thailand is het Songkran festival. Gedurende Songkran bezoeken vele Thai hun familie, feesten met vrienden en gaan naar de plaatselijke tempel. Vele inwoners van Bangkok reizen naar hun woonplaats op het platteland. Iedereen die bekend is met Songkran kent vooral één onstuimige traditie: het waterfeest. Afgeleid van de Boeddhistische zegening door middel van het sprenkelen van water, is het gebruik tegenwoordig tot een volwassen watergevecht uitgegroeid.

5 mei: Kroningsdag (Wan Chattra Mongkhon)
Op 5 mei 1950 werd Bhumibol Adulyadej tot koning Rama IX gekroond. Op dit moment is hij de langst regerende koning ter wereld. De koning wordt door de Thasie onderdanen vereerd en op handen gedragen.

1 juli: Asalha Puja (Asalha Puja)
Zeker een van de belangrijkste dagen voor Boeddhisten, gedurende de achtste maancyclus. Boeddha’s eerste preek wordt gevierd door middel van een offer aan tempels en prediken van priesters. Het evenement is tevens de start van het regenseizoen en een periode van afzondering voor een aantal gelovigen, ook wel vassa of waso genoemd.

12 augustus: Verjaardag van de koningin (Wan Chaloem Phra Chonmaphansa Somdet Phra Nang Chao Phra Boromma Rachini Nat)
De vrouw van koning Bhumibol Adulyadej (koning Rama IX) is koningin Sirkit. Haar volledige naam is wat langer: Somdej Phra Nangchao Sirikit Phra Boromarajininat. Haar verjaardag wordt in Thailand groots gevierd en het is dan tevens Moederdag.

23 oktober: Chulalongkorn dag (Wan Piya Maharat)
De meeste Thai hebben een dagje vrij omdat de koning Chalalongkorn op 23 oktober 1910 overleed.

5 december: Verjaardag van de koning (Wan Chaloem Phra Chonmaphansa Phra Bat Somdet Phra Chao Yu Hua)
Vijf december staat geheel in het teken van de verjaardag van de geliefde koning Bhumibol. De meeste Thais dragen de kleur geel, de kleur van het koningshuis en de straten zijn feestelijk versierd. Het is op 5 december tevens Vaderdag in Thailand.

10 december: Dag van de constitutie (Wan Rattha Thammanun)
Thailand werd een constitutionele monarchie in 1932, een gebeurtenis die vandaag de dag nog steeds gevierd wordt.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website